«Локальна пам'ять»: Заходи з вшанування Героїв Крут та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: Заходи з вшанування Героїв Крут та інші новини з регіонів

Заходи з вшанування річниці бою під Крутами, а а також інші новини з регіонів у шістдесят першому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

31 січня начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту Богдан Галайко став гостем етеру радіо "ТАКТ".

Посадовець розповів про міфи та факти бою під Крутами 29 січня 1918 року та про уродженця Поділля, видатного діяча Української революції 1917-1921 рр. 


У стінах Мурованокуриловецької школи-ліцею №1 Могилів-Подільського району Вінницької області презентували виставку Українського інституту національної пам'яті «100 років боротьби: Українська революція 1917-1921», яка в простій та цікавій формі розповідає про події Української революції.

 Експозиція приурочена 100-річчю проголошення Української Народної Республіки. В дизайні експозиції задіяно більш ніж 250 унікальних документів та фотографій. Виставка висвітлює десять історій провідників революційного руху та детально висвітлює різні аспекти творення Української державності 1917 - 1921 рр.
 
 
У подальшому, експозиція виставки планується у інших закладах територіальної громади. Також, для закладу було презентовано артплакати «Військова еліта Української революції 1917-1921 років» – 12 постерів із зображенням легендарних старшин, які стояли біля витоків української армії. Арт-плакати стали продовженням серії проектів Українського інституту національної пам'яті, присвячених темі війська та військовим традиціям.
 
Фото:  Центральний відділ УІНП

В Одесі, за ініціативою Товариства сприяння обороні України (ТСОУ), відбувся семінар-практикум для викладачів шкільного курсу з предмету "Захист України". Захід було присвячено річниці подвигу Героїв Крут.

У його рамках позмагались у стрільбі та технічному обслуговуванні цивільного варіанту АКМ. Також ознайомились з різними видами цивільної зброї.

Також в межах заходу начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк представив увазі викладачів проєкти Інституту з військово- патріотичного виховання. Під час показу фільмів посадовець навів порівняння подій під станцією Крути 1918 року і таких же подій в Одесі.

Фото: Південний відділ УІНП


27 січня міжнародна спільнота вшановує пам’ять жертв Голокосту. Співробітники Південного міжрегіонального відділу УІНП долучилися церемонії покладання квітів до пам'ятника жертвам Голокосту і в'язнів гетто в Прохоровському сквері Одеси.

Також на церемонії були присутні колишні в'язні гетто і концтаборів, керівництво міста, дипломати, представники громадських організацій, військовослужбовці та громадськість.


У Полтавському музеї авіації і космонавтики, відбулись просвітницько-меморіальні заходи до 150 річчя відомого земля та винахідника першого у світі авіаційного ранцевого парашута Гліба Котельникова. 

Регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар зауважив, що головний винахід Котельникова з’явився після того, як у вересні 1910 року Гліб став свідком трагічної загибелі українського авіатора Лева Мацієвича. 

 Також учасники заходу поклали квіти до погруддя Котельникова, яке розташоване на будинку по вулиці Соборності, де свого часу проживав винахідник.

Фото:  пресцентр Полтавського музею авіації і космонавтики


У навчально-тренінговому симуляційному центрі Полтавського державного медичного університету (ПДМУ) відбувся захід вшанування Героїв Крут.

Майбутні медичні працівники переглянули інформаційні матеріали УІНП та короткометражне документальне відео державної мультимедійної платформи з циклу «Пишемо історію», присвячені бою під Крутами.

Регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар презентував студентам книгу «Герої Крут і Полтавщина» та розповів про земляків, які брали участь в обороні Крут. Зокрема про медиків – сестру-жалібницю Олену Мельничук та лікаря Юрія Вороного.


У Полтавському педагогічному університеті влаштували тематичну онлайн-зустріч присвячену річниці бою під Крутами. 

 Основою тематичної зустрічі «Крути: трагедія та подвиг» стали просвітницькі виступи кандидатки філологічних наук, доценти кафедри української літератури ПНПУ Ганни Радько та регіонального представника Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олега Пустовгара. У зібранні взяли участь викладачі і студенти факультетів філології та журналістики і психолого-педагогічного факультету ПНПУ. 

Також регіональний представник УІНП представив присутнім книгу «Герої Крут і Полтавщина», яку торік було видано за підтримки обласної ради і облдержадміністрації. Завершилося зібрання онлайн-презентацією виставки книг про бій під Крутами з фондів бібліотеки ПНПУ.


2 лютого відбулося засідання координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при Харківській ОДА.
 
Присутні обговорили нову редакцію Типового положення і приведення діючого Положення координаційної ради з національно - патріотичного виховання  у відповідність до нього.
Також на засіданні було затверджено логотип координаційної ради.
 
Також заслухали довідку про діяльність Національного меморіального комплексу «Висота імені маршала  Івана Конєва». Начальниця Північно-Східного відділу УІНП Марія Тахтаулова підняла питання необхідності широкого обговорення наукової концепції майбутньої виставки символів тоталітаризму, яку планує  музей.
 
Серед іншого обговорили перебіг підготовки до Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл»(Джура),  необхідність впровадження уроків для молоді на тему національно-патріотичного виховання на рівні освітніх закладів і молодіжних центрів, а також  проведення уроків безпеки у надзвичайних умовах для школярів.