"Локальна пам'ять": заходи з вшанування Героїв Небесної Сотні та інші новини з регіонів

"Локальна пам'ять": заходи з вшанування Героїв Небесної Сотні та інші новини з регіонів

Заходи з вшанування Героїв Небесної Сотні в Одесі, Харкові, Полтаві, Чернігові, Вінниці та Дніпрі, а також інші новини з регіонів у двадцять четвертому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять". 

19 лютого, напередодні чергових роковин початку російської агресії, в Чернігівському обласному молодіжному центрі проведено гутірку «Початок сучасної російської агресії. 2014».

Організаторами заходу стали Український інститут національної пам’яті, Чернігівський обласний молодіжний центр за сприяння Чернігівської облдержадміністрації та ОК «Північ». У заході взяли військовослужбовців однієї з частин Оперативного командування «Північ» Сухопутних військ Збройних Сил України.

 

 

«Війна Російської Федерації проти України розпочалася 20 лютого 2014 року. Це важлива дата в сучасній історії нашої країни. Саме в цей день у Києві під час Революції Гідності загинули та отримали смертельні поранення 48 протестувальників і 4 працівники органів внутрішніх справ. Цього ж дня вже в Криму були зафіксовані перші випадки порушення Збройними Силами Російської Федерації порядку перетину державного кордону України в районі Керченської протоки та використання нею своїх військових формувань, дислокованих у Криму, для блокування українських військових частин. Наступного року, теж саме в цей день, після гідної операції виходу із Дебальцевого, українські війська закріпилися на Світлодарській дузі і таким чином вимотали й знесилили ворога, зірвали плани подальшого наступу вглиб території нашої країни. Це своєрідний сигнал, що в кінцевому  рахунку чекає агресора — поразка!», — наголосив представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


20 лютого у Чернігові біля меморіальної стели Героям Небесної Сотні на віче-реквієм зібралися представники влади та громадськості.

Заупокійну літію провів архієпископ Чернігівський і Ніжинський Православної Церкви України Євстратій. Учасники заходу поклали квіти до стели та запалили лампадки.

«20 лютого – день пам’яті Героїв Небесної Сотні. У цей день було вбито найбільше учасників Революції Гідності – 48 Героїв. Сумно! Боляче! Так! Проте, вже цього дня зазнає краху злочинний режим Януковича. Герої своїм життям і здоров’ям захистили країну від диктатури. Заклали фундамент на захист держави від російського агресора, бо саме у цей саме день він почав війну проти нас. Це – перемога! Наше завдання – пам’ятати, шанувати,  продовжувати справу Революції Гідності», — зазначив у виступі представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


22 лютого для студентів та викладачів Харківської гуманітарно-педагогічної академії начальниця Північно-Східного міжрегіонального відділу Марія Тахтаулова прочитала лекцію до Дня Героїв Небесної Сотні: «Небесній Сотні. Вдячні за свободу». 

«Революція Гідності є одним із наріжних каменів державотворення сучасної України. Щорічно ми пригадуємо ті події із величезною вдячністю тим, хто виборював для нас з вами можливість жити у демократичній державі та захистив євроінтеграційного вибору українського суспільства», – наголосила Тахтаулова.

За активну, плідну співпрацю, високий професіоналізм із популяризації історії України та вагомий внесок в організацію національно-патріотичних заходів для здобувачів освіти та викладачів Марія Тахтаулова отримала подяку від ректора академії Галини Пономарьової.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


На Полтавському супутниковому телеканалі «Центральний» у передачі «Про нагальне» обговорили питання декомунізації.

Участь у передачі взяли голова Українського інституту національної пам’яті (УІНП) Антон Дробович, начальниця Північно-східного відділу міжрегіонального відділу УІНП Марія Тахтаулова та представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар, а також громадський діяч Ігор Кіянчук.

Олег Пустовгар повідомив обурливі факти системного саботажу декомунізаційного закону на Полтавщині та закликав місцеву владу не руйнувати ці пам’ятники, а застосувати цивілізований європейський підхід:   перевезти у якісному стані до Путивльського державного історико-культурного заповідника, де  створено «Парк радянського періоду».


Полтавський офіс Північно-східного відділу Українського інституту національної пам’яті презентував календар «Українські жінки ХХ століття» для громадськості Полтави. 

«Презентацію  присвячуємо 165-ій річниці від дня народження Софії Русової, оскільки саме їй присвячено лютневу сторінку календаря «Українські жінки ХХ століття», - сказав регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Полтавській області Олег Пустовгар, додавши, що «Софія Русова — діячка доби Української революції 1917-22 років, видатна українська педагогиня, авторка цілої низки педагогічних праць, прозаїк й літературознавиця. Належала до Української Центральної Ради, входила до Секретаріату освіти Української Народної Республіки, в якому очолювала дошкільний і позашкільний відділи».

Календар буде поширений серед навчальних, медійних, бібліотечних, комунальних та громадських інституцій Полтавщини.


Співробітники Полтавської універсальної обласної наукової бібліотеки ім. Котляревського провели онлайн-презентацію відеопроєкту «Лесине слово й сьогодні лунає: відеочитання».

Регіональний представник Українського інституту національної пам’яті  в Полтавській області Олег Пустовгар розповів про заборонену комуністичним режимом «Бояриню» - єдину історичну п’єсу Лесі Українки про російсько-українські стосунки.

Також представник УІНП  зазначив  важливість у час нинішньої російсько-української війни за незалежність постаті Лесі Українки як провісника незалежності та її патріотичних поезій, окремо зосередившись на поезії «І ти колись боролась, мов Ізраїль».

Фото: Полтавська обласна універсальна наукова бібліотеки ім. Котляревського


20 лютого 2021 року у Музеї АТО міста Дніпро відбулася презентація книги Ірини Реви «Воїни Дніпра: цінності, мотивації, смисли».

Книга видана за сприяння Українського інституту національної пам’яті. На презентації були присутні ветерани російсько-української війни та їх родичі, представники громадських організацій, волонтери. 

«Ця книжка присвячена не просто фактам, а людям, які пройшли цю війну, або й досі проходять», – наголосив начальник Південно-східного міжрегіонального відділу УІНП Ігор Кочергін. 

Фото: Південно-східний відділ УІНП


22 лютого в приміщенні Дніпропетровської облдержадміністрації відбулося засідання Громадської Ради при Дніпропетровській ОДА.

Засідання було присвячене Дню Героїв Небесної сотні. У засіданні брали участь представники різних громадських організацій області.

Від імені УІНП виступив начальник Південно-східного міжрегіонального відділу Ігор Кочергін, який повідомив про прийняту постанову Верховної Ради України № 2739 від 17.02.2021 р. та Розпорядження «Про затвердження плану заходів із вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні на 2021–2025 роки».

Фото: Південно-східний відділ УІНП


23 лютого 2021 р. в Дніповській міській центральній бібліотеці імені Джона Маккейна відбувся урочистий захід, присвячений депортаціям кримськотатарського та вайнахського народів та 103-й річниці трагічної загибелі першого голови уряду Кримської Демократичної Республіки Номана Челебіджіхана.

Захід організований Земляцтвом кримських татар, за пристуності представників Дніпропетровської облдержадміністрації та міської ради Дніпра, національних громад міста, керівників та викладачів Дніпропетровського національного університету ім. О. Гончара та Українського інституту вивчення Голокосту «Ткума».

«Інститут завжди підкреслює, що пам’ять про трагедію народу киримли є частиною національної пам’яті українського народу», – зауважив начальник Південно-східного міжрегіонального відділу УІНП Ігор Кочергін. 

Фото: Південно-східний відділ УІНП


Начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк взяв участь в шкільних заходах одеського НВК “Надія”  до Дня Героїв Небесної Сотні та провів бесіду зі старшокласниками про історію та сучасність боротьби нашого народу за права, свободу та незалежність України на початку ХХІ століття.

“Свобода – фундаментальна характеристика людського існування, це можливість вільного вибору та усвідомлення власної відповідальності за цей вибір. Герої Небесної Сотні зробили свій вибір – виборювати свободу України та гідність її народу, – віддавши за нього життя.Завдяки їм сьогодні Україна є вільною демократичною державою. Саме тому обов’язок кожного українця – зберегти свободу та зберегти пам’ять про тих, хто загинув заради неї. Це найкраща подяка Героям” - зазначив під час бесіди Сергій Гуцалюк.

Керівник закладу Теодор Оробець зазначив, що співпраця школи “Надія” з Українським інститутом національної пам’яті триває. Раніше Південний міжрегіональний відділ УІНП вже передавав школі наочні навчальні матеріали для викладання історії України.

Фото: Південний відділ УІНП


20 лютого 2021 року з нагоди вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні в Одесі відбулася церемонія покладання квітів до пам'ятного знаку Героям Небесної Сотні.

Співробітники Південного міжрегіонального відділ УІНП взяли участь у заході. До заходу також долучилися представники обласної державної адміністрації, духовенство, військові, ветерани, громадськість. Усі присутні вшанували Героїв хвилиною мовчання, а потім поклали квіти до пам’ятного знаку.

“Саме 18-20 лютого 2014 року в Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській під час масових акцій протесту загинули більше сотні мітингувальників – Героїв України, Героїв Небесної Сотні. Гинули за честь, за волю, за право бути Українцем і за свою Батьківщину. Герої Небесної Сотні стали для всієї України не лише символом жертовності, героїзму та патріотизму, але і джерелом натхнення для наших героїчних воїнів, які гідно продовжують справу Героїв Небесної Сотні, захищають наше з вами право на вільне життя”, – заявила на заході головний спеціаліст Південного міжрегіонального відділу УІНП Уляна Громович.

Фото: Південний відділ УІНП


 

Одеська громадськість вшанувала Героїв Небесної Сотні, що віддала свої життя за Свободу і Незалежність України під час Революції гідності 2013-2014 рр.

Десятки майданівців, патріотів та активістів політичних рухів зібралися біля пам'ятника Дюку - майданчику, де, власне, тривали акції одеського Євромайдану 7 років тому.

Відкрив віче співробітник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Олександр Городилов. Він зокрема нагадав, що напередодні річниці Верховна Рада Україна визнала події Революції Гідності - актом державотворення України, що засвідчило величезну жертву, що принесла Небесна Сотня в процесі Незалежності нашої держави.

"Ми маємо пам'ятати цю жертву. Однак, ми маємо розуміти, що війна на сході, окупований Крим і Донбас - це ще не вирішені питання, що має розв'язати наша держава і всі ми разом. Це важкий, але фундаментальний процес нашої держави і ми, з огляду на жертву Небесної Сотні - мусимо так само вирішити. І ми обов'язково переможемо, бо і тоді, на Євромайдані були надважкі ночі, коли мало хто вірив в перемогу, але продовжували боротьбу, бо зворотного шляху у нас немає", - заявив Олександр Городилов.

Наприкінці акції, її учасники випустили в небо сотню повітряних кульок, що символізують душі Героїв Небесної Сотні.


19 лютого 2021 року у Вінниці відбулись урочисті заходи  до Дня Героїв Небесної Сотні.

На площі Майдан Небесної Сотні, біля монументу "Дерево Свободи", керівництво області та міста, мешканці та гості, вшанували пам'ять загиблих Героїв, котрі віддали своє найдорожче багатство - життя, задля майбутнього України.

До вшанування долучились начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко та головний спеціаліст відділу Олексій Серветнік.

Фото: Центральний відділ УІНП


19 лютого 2021 року на площі Майдан Небесної Сотні відбулась Всеукраїнська акція "Ангели пам'яті" до вшанування Дня Героїв Небесної Сотні.

Перед учасниками акції вистипила мати Героя Небесної Сотні Максима Шимка пані Зоя. Також, учасники акції розмістили маленьких янголів на "Дереві Свободи".

 До акції вшанування долучились начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко та головний спеціаліст відділу Олексій Серветнік.

Фото: Центральний відділ УІНП


19 лютого 2021 року у Вінницькому обласному молодіжному центрі "Квадрат" відбувся вечір пам'яті "Жити гідно не заборонено нікому" до Дня Героїв Небесної Сотні.

Для усіх присутніх виступив подільський камерний хор «Леонтович-капела». Художній керівник та диригент – Ольга Бабошина. З особливою увагою та захопленням глядачі слухали пісню «Пливе кача по Тисині…», яка стала одним із символів подій Революції Гідності 2013-2014 рр. в Україні.

Начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту Богдан Галайко провів інформаційну-просвітницьку бесіду, в часі якої згадав про причини, перебіг, наслідки Революції Гідності.

Завідувач науково-дослідницького відділу новітньої історії Вінницького обласного краєзнавчого музею Лариса Семенко провела оглядову екскурсію банерною виставкою про події Майдану.

На завершення, для усіх глялачів було презентовано фільм "Сильніше, ніж зброя", який розповідає про події Революції Гідності та новітньої російсько-української війни.
Організаторами заходу виступили Центральний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам'яті УІНП. Центр, Управління культури і мистецтв Вінницької ОДА та Вінницький обласний молодіжний центр "Квадрат".

Фото: Центральний відділ УІНП


25 лютого в Департаменті інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької обласної державної адміністрації відбулося чергове засідання обласної комісії з реабілітації.

На засіданні комісією було розглянуто 313 заяв та відповідний пакет документів до них, комісія перевірила факт обвинувачення та призначення покарання і дійшла висновку:

  • 309 репресованих громадян підлягають реабілітації, так як були засуджені позасудовими органами, зокрема за постановою Управління народного комісаріату внутрішніх справ (Трійки УНКВС) та за рішенням Особливої наради при Державному політичному управлінні, а відповідно до Закону України «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917–1991 років» реабілітованими визнаються особи, які до 24 серпня 1991 року були обвинувачені, або яким було призначено покарання за рішенням позасудового органу незалежно від діяння, яке вони вчинили, або мотивів обвинувачення чи призначення покарання;
  •  2 заявникам рекомендовано доповнити пакет поданих документів для підтвердження факту реабілітації;
  • 1 заявнику члени комісії винесли рішення щодо підготовки відповідної обґрунтованої пропозиції визнати потерпілим від репресій.

Відповідні обґрунтовані пропозиції стосовно кожної з справ найближчим часом будуть передані до Національної комісії з реабілітації для подальшого їх вирішення по-суті.

Фото: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької ОДА