«Локальна пам'ять»: заходи з вшанування пам'яті захисників України та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: заходи з вшанування пам'яті захисників України та інші новини з регіонів

Заходи з нагоди Дня памяті захисників України та 30-ліття вілновлення Незалежності у всіх куточках України, а також інші новини з регіонів у сорок шостому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

25 серпня в Хотівському академічному ліцеї імені Левка Лук’яненка відбувся семінар «Національно-патріотичне виховання молоді на сторожі української державності,  організований відділом гуманітарного розвитку Феодосіївської сільської ради. Серед учасників заходу – директори, вчителі історії, української мови та літератури Феодосіївської громади

«Ваша громада унікальна тим, що поряд із вами жив довгі роки автор Акта проголошення незалежності України, борець проти радянського тоталітаризму, співзасновник Української гельсінської групи Левко Лук’яненко. Навіть у свій поважний вік він був яскравим уособленням активного виховника молодого покоління. Завжди на сільських і шкільних фестивалях, вечорах, форумах він закликав не просто любити батьківщину, а й бути готовим захищати її. А про війну на сході України Левко Лук’яненко казав, що вона закінчить не тоді, коли ми будемо хотіти миру, а коли будемо прагнути перемоги», – сказала начальниця Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах Олена Охрімчук, яка виступила із презентацією «Подолати виклики перед національною пам’яттю, чи Як сьогодні виховувати патріотів».

Завідувачка сектору методичної роботи Ганна Байкєніч ознайомила учасників зустрічі із освітніми проєктами Інституту і представила їх виховний потенціал. Наприклад, настільні ігри, збірку методичних рекомендацій «Колекція пам’яток до пам’ятних дат Української революції», а також «Діалоги про війну» та інші.

Фото: УІНП


2 вересня у Козацькому кафедральному соборі святої великомучениці Катерини ПЦУ в Чернігові відбулась панахида за воїнами, які в серпні цього року віддали своє життя, а також за всіх загиблих у боях за незалежність України.

Панахиду відправили настоятель Кафедрального собору святої великомучениці Катерини отець Рома та секретар Чернігівської єпархії ПЦУ протоієрей Антоній, які помолилися за кожного з загиблих воїнів, що в серпні цього року віддали своє життя за нашу країну, та всіх загиблих захисників у боях за незалежність України, за видужання всіх поранених воїнів, за всіх живих захисників України.

Співробітниця відділу в Чернігівській області Міністерства у справах ветеранів України Ірина Труш розповіла про дев’ятьох загиблих українських захисників у серпні 2021-го на фронті: Ярослава Семеняка, Олексія Кайдановича, Артема Мазура, Василя Островського, Юрія Михайлова, Олександра Аксьонова, В’ячеслава Пітька, Андрія Вискребця, Романа Задорожного. Вона також нагадала, 29 серпня, в День пам’яті загиблих захисників України, помер підполковник ССО, Герой України Олександр Петраківський, який хворів після важкого поранення в голову, отриманого в бою ще в липні 2014 року

«Протягом серпня 2021 року російські окупанти вчинили 182 обстріли позицій Збройних Сил України на Донеччині та Луганщині. 9 українських воїнів загинуло. Таким чином, з 1-го січня і до кінця серпня цього року за Україну віддали своє життя 61 Захисник України. 27 воїнів отримали бойові поранення та травмування. Вічна пам’ять полеглим Захисникам України. Вони загинули за всю Україну і кожного з нас. Молимося за видужання поранених воїнів. Низький уклін та щира вдячність всім воїнам, які захищають нас від російських загарбників!», - розповів регіональний представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


28 серпня біля пам’ятника Тарасу Шевченку на Валу в Чернігові проведено захід із відзначення Дня захисту прав української громади Криму. 

Його організувала громадська організація «Кримська громада» за сприяння чернігівського представництва Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП. У заході взяли участь члени родин і військовослужбовці, які в 2014 році змушені були переселитися з Криму, окупованого російським агресором, а нині проживають і служать на Чернігівщині. 

Після виконання Гімну України, учасники зібрання поіменно згадали всіх кримчан, що загинули, захищаючи свою країну від російських загарбників у російсько-українській війні.

«Зовсім невипадково народна пам’ятна дата відзначення  Дня захисту прав української громади Криму проводиться 28 серпня. Саме в цей день у 1918 році в Сімферополі розпочався перший з’їзд українських організацій Криму і було утворено Крайову Українську Раду в Криму. Також пам’ятаємо й голову Крайової української ради в Криму в 1919-1920 роках, консула Української Народної Республіки в Ялті Павла Горянського», — нагадав учасникам регіональний представник УІНП у Чернігівській області Сергій Бутко.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


27 серпня, до Дня пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави, проведено гутірку в студії «Мікрофони» Чернігівського обласної молодіжного центру за участю регіонального представника УІНП в Чернігівській області Сергія Бутка та учасників бойових дій в російсько-українській війні Павла Славінського та Володимира Мироненка.

«Треба обов’язково нагадувати: щороку ми вшановуємо воїнів, які віддали своє життя за незалежність України в сучасній російсько-українській війні. Український народ має давні традиції такого вшанування. Цим ми відрізняємося від російського імперіалізму, для якого власні солдати — гарматне м’ясо. Ми пам’ятаємо, як вночі за наказом російської влади потайки ховали своїх військових, що загинули з 2014 року під час участі в агресії РФ проти України», - наголосив Сергій Бутко.


28 серпня у харківському сквері Захисників України відбувся патріотичний забіг «Шаную воїнів, біжу за Героїв України»

У забігу взяли участь ветерани, волонтери, студенти, державні службовці, депутати місцевого самоврядування та небайдужі харків’яни. Акція є можливістю пробігти дистанцію за захисників, які загинули в російсько-українській війні, подякувати та підтримати родини український захисників, об’єднати ветеранів та  військовослужбовців, волонтерів, молодь та всіх небайдужих українців навколо цінностей державності, незалежності, вшанування пам’яті Героїв.

Урочисту частину провела керівниця Північно-Східного відділу УІНП Марія Тахтаулова.

Організаторами акції виступили Харківська обласна державна адміністрація, Північно-східний міжрегіональний відділ УІНП, відділ у Харківській області Міністерства у справах ветеранів, ГО "Всеукраїнське об'єднання рідних, зниклих безвісти та загиблих захисників України".

Фото: Північно-східний відділ УІНП


29 серпня у Харкові відбувся реквієм за загиблими захисників України.

Урочистий реквієм відбувся на майдані Захисників України та на Алеї Слави 18-го цвинтаря. У жалобних заходах взяли участь родини загиблих, ветерани, курсанти та студенти, представники місцевого самоврядування, медіа, державні службовці та усі небайдужі.

Квіти до монументу Захисників України поклала керівниця Північно-східного відділу УІНП Марія Тахтаулова.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


29 серпня на подвір'ї Іоано-Богословського храму, біля меморіалу загиблим захисникам України, відбулася панахида за усіма воїнами, які загинули смертю хоробрих у серпні цього року та за усіма полеглими захисними України.

Правив панахиду єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан та настоятель храму отець Віктор. Полеглих серпня згадали поіменно, розповіли про їхнє життя, службу та обставини загибелі.

Вшанувати українських воїнів, які загинули у боях з російськими окупантами, прийшли їхні рідні, представники громадськості, місцевого самоврядування.

Захід проведено спільними зусиллями  Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП, Харківської єпархії ПЦУ, Міністерства у справах ветеранів та ГО "Всеукраїнське об'єднання рідних зниклих безвісти та загиблих захисників України".

Фото: Північно-східний відділ УІНП


Очільниця Північно-східного відділу УІНП Марія Тахтаулова прочитала лекцію «30 років незалежності – тисячоліття державності» та презентувала видання УІНП старшокласникам однієї з шкіл Харкова.

Історик розповіла учням 9-11 класів про традиції державотворення на українських землях від Русі-України до сьогодення.

З особливою зацікавленістю школярі переглянули світлини та послухати розповідь про серпневі дні 1991 року у Харкові, які передували проголошенню Акту незалежності України.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


У селищі  Білики Полтавського району місцевий краєзнавчий музей презентував виставку УІНП «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір».

Презентацію відвідали чимало мешканців громади, зокрема співробітники  гуманітарного відділу виконавчого комітету Білицької селищної ради, вчителі та учні місцевої  школи, бібліотекарі, учасники спілки ветеранів АТО.

«Виставка чудова і у повній мірі наочна, – відзначив голова гуманітарного відділу виконкому Білицької селищної ради Іван Данько. – Оскільки проєкт Інституту експонуватиметься до 30 вересня, це дасть змогу ознайомитися із виставкою учням  шкіл громади. Думаю, виставка буде актуальною при підготовці до ЗНО».

Фото: Білицький краєзнавчий музей


У ефірі Полтавський телеканал «Місто+» освітній проєкт  УІНП «Діалоги про війну», який присвячений осмисленню російсько-української війни школярами.

Показ відбувся в рамках угоди про інформаційну співпрацю між менеджментом телеканалу та головою УІНП Антоном Дробовичем. Проєкт реалізовано за ініціативи Міністерства культури та інформаційної політики України.


Регіональний представник УІНП у Полтавській області Олег Пустовгар взяв участь в телепередачі «Розмова в студії. 30-річчя Незалежності України» на місцевому телеканалі «Місто+»

Телепередача була присвячена 30-річчю відновлення Незалежності України 24 серпня 1991 року. В ефірі Олег Пустовгар наголосив на тисячолітній історії українського державотворення, водночас зробивши акцент на невпинній боротьбі українців за свою державу протягом усього 20 століття.

«Боротьба за незалежність триває, бо Росія після Революції Гідності втратила можливість контролювати та використовувати нашу державу, вдалася до злочинної військової агресії. Тож, новітня російсько-українська війна - це війна за незалежність», - зауважив співробітник УІНП.


29 серпня у місті Дніпро відбулися урочистості до Дня пам’яті захисників Україні. 

Організаторами заходи стали полк "Дніпро-1" та Православна церква України.

До присутніх (військовослужбовці, родичі та побратими загиблих) звернувся командир Олександр Рашевський, панахиду відслужив отець Дмитро Поворотний

Начальник Південно-східного міжрегіонального відділу Ігор Кочергін взяв участь у вшануванні пам’яті полеглих бійців полку Дніпро-1 на базі полку біля Покровського храму. 

Фото: Південно-східний відділ УІНП


29 серпня на Алеї Героїв біля Дніпропетровської обласної державної адміністрації відбулися урочистості до Дня пам’яті захисників Україні.

Організаторами заходів стали Дніпропетровська обласна державна адміністрація та Оперативне командування "Схід".

В заходах взяли участь заступник голови Дніпропетровськох ОДА Іван Начовний, заступник командира ОК "Схід" Владислав Клочков, учасники бойових дій на Донбасі, ПЦУ, громадські активісти, мешканці міста та інші. 

Присутні вшанували полеглих українських захисників хвилиною мовчання. Священники ПЦУ здійснили панахиду. До стел зі світлинами загиблих героїв відбулося покладання квітів.

Фото: Південно-східний відділ УІНП


29 серпня у 93 окремій механізованійбригаді "Холодний Яр" відбувся інформаційно-просвітницький захід на тему: «Українська незалежність: етапи боротьби». 

Серед присутніх були солдати строкової служби, а також учасники російсько-української війни. Після закінчення лекції офіцери з морально-психологічного забезпечення  нагадали усім присутнім, що захід відбувається в День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за Незалежність, за суверенітет і територіальну цілісність України та розповіли про героїв, які загинули під час Іловайської трагедії.

Співробітник Південно-східного відділу УІНП Станіслав Дуб виступив перед особовим складом військової частини і розповів про основні віхи боротьби українців за здобуття Державної Незалежності.

«Кожне покоління українців мало своїх героїв, кожне покоління зробило внесок в утвердженні українських цінностей, зберігаючи тяглість національно-визвольного руху та наближаючи звільнення українців», – зазначив він.

Фото: Південно-східний відділ УІНП


В Українському клубі Одеси відбувся круглий стіл «Діяльність антибільшовицьких підпільних організацій в Одеській губернії у контексті підготовки проведення Другого Зимового походу», присвячений вшануванню пам’яті жертв політичного терору більшовицької влади в Одесі та Одеській губернії 1920 року.

Начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк взяв участь у обговоренні. Модератором круглого столу виступив доцент Одеської національної академії харчових технологій Олександр Шишко.

Дата проведення круглого столу була приурочена до дня 4 вересня 1921 р., коли було виконано вирок згідно рішення колегії Одеської губернської надзвичайної комісії у справі Одеського повстанського комітету.

Фото: Південний відділ УІНП


29 серпня у День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України в Одесі відбулася церемонія покладання вінків і квітів до меморіального каменя, закладеного на місці спорудження Меморіалу воїнам Одеси та області, які загинули в зоні проведення антитерористичної операції. 

Усі присутні вшанували хвилиною мовчання пам'ять захисників України. Також в Одесі провели поминальну панахиду. А на будівлях Одеси приспустили Державний Прапор України.

Вшанувати пам'ять військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які загинули в боротьбі за Україну, прийшли: родини загиблих захисників, представники обласної ради, міської ради, силових структур, духовенство, ветерани АТО/ООС, військові, громадськість. В пам’ятних заходах взяла участь представник Південного міжрегіонального відділу УІНП Уляна Громович.

Фото: Південний відділ УІНП


Напередодні Дня пам’яті захисників України, 28 серпня, у Одесі та інших регіонах відбувся Всеукраїнський забіг «Шаную воїнів, біжу за героїв України».

Легкоатлетичний забіг в пам'ять про загиблих воїнів стартував о 9:00 біля будівлі Одеської ОДА. В акції взяли участь приблизно декілька сотень учасників. Начальник Південного міжрегіонального відділу Сергій Гуцалюк долучився урочистостей перед забігом.

В пам’ять про загиблих захисників України біля меморіального каменю (сквер Героїв Небесної Сотні, в парку біля ОДА) відбувся мітинг-реквієм.

“Акція «Шаную воїнів, біжу за героїв України» – це можливість пробігти дистанцію за захисників, які загинули в російсько-українській війні, подякувати та підтримати родини Героїв, а також об’єднатися у цей день навколо цінностей української державності, незалежності, вшанування пам’яті Героїв.

"Дякуємо Міністерству у справа ветеранів та його одеському представництву і Одеській обласній державній адміністрації за ініціативу та достойну організацію”, - заявив Сергій Гуцалюк.

Фото: Південний відділ УІНП


В Ананьєві місцева влада та громадськість вшанували пам'ять загиблих за Україну воїнів-земляків, як героїв Першого зимового походу 1919-1920 р.р., так і героїв сучасної російсько-української війни.

В урочистих заходах також взяв участь керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк. Після покладання квітів, у міській бібліотеці, на запрошення керівництва ОТГ Сергій Гуцалюк провів презентацію проєктів Українського інституту національної пам'яті для працівників культури і освіти, також для волонтерів громадської ініціативи БУР - Будуємо Україну Разом, котрі допомагатимуть ремонтувати центр реабілітації та відпочинку учасників АТО/ООС у Ананьєві.

"Україна сьогодні переживає найбільше випробування в своїй новітній історії – збройну боротьбу за незалежність і територіальну цілісність проти російського агресора. У цій війні ми вже маємо тисячі поранених і загиблих мужніх оборонців. Вони стоять в одному ряду з поколіннями борців за волю і державну самостійність" - зазначив під час виступу С. Гуцалюк.


В Одесі курсанти військово-морських навчальних закладів склали Військову присягу на вірність Українському народові. Близько ста курсантів Інституту ВМС та Відділення військової підготовки морехідного коледжу технічного флоту Національного університету «Одеська морська академія» набору 2021 року склали Військову присягу на вірність українському народові. Як і торік, пліч-о-пліч із хлопцями стоять дівчата.

Урочистий ритуал проведено на причалі Практичної гавані, безпосередньо біля бойових кораблів і катерів ВМС України за участю представників Командування Військово-Морських Сил ЗС України та духовенства. Керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк на запрошення командування взяв участь в урочистих заходах та звернувся до першокурсників з вітальним словом.

“Сьогодні ви дали клятву вірності своєму народові, своїй країні. І це не порожні слова. За ними наші моряки, які не зрадили своїй державі, наші воїни, які на сході боронять Україну. За вами майбутнє українського флоту!” - зазначив С. Гуцалюк.

Церемонія розпочалась з урочистого проходження прапороносної групи — внесення «Бойового прапора» та виконання особовим складом Державного Гімну України.Під час заходу присутні вшанували пам’ять полеглих та поклали квіти до Стели пам’яті полеглих воїнів Військово-Морських Сил ЗС України.

Фото: Південний відділ УІНП


29 серпня, в День пам'яті захисників України, на території Південного Одеського територіального управління Нацгвардії урочисто відкрили Меморіал пам’яті загиблим військовослужбовцям Південного оперативно-територіального об’єднання Національної гвардії України під час виконання службово-бойових завдань.

В урочистостях взяли участь командування Нацгвардії, ветерани, представники регіональної влади, духовенство Православної Церкви України, Український інститут національної пам'яті. На монументі викарбовані імена 23 нацгвардійців від солдатів до підполковників і полковників, які загинули, захищаючи Україну від російської агресії. Відкрили Меморіал вдова і син загиблого Героя України Богдана Завади. Виступаючи перед нацгвардійцями, співробітник Українського інституту національної пам'яті Олександр Городилов заявив.

"Цей пам'ятник - це те, що ми, живі, можемо зробити для них - полеглих Героїв. Але головну пам'ять, розуміння їхнього подвигу ми маємо пронести в наших серцях. Бо ці Герої зовсім не хотіли вмирати, а виконували свій борг - захищали нашу землю і мир в їхніх домівках", - заявив в промові О.Городилов.

Фото: Південний відділ УІНП


З нагоди 65-річчя Одеського історико-краєзнавчого музею відбулися урочисті збори, де були відзначенні співробітники, партнери, меценати, поповнювачі музейних колекцій та інші друзі музею грамотами, дипломами та почесними відзнаками.

На запрошення організаторів, керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк взяв участь в урочистостях та привітав Одеський історико-краєзнавчий музей з ювілеєм.

“Дякуємо за плідну співпрацю та масштабну діяльність музею. За цей час музей зміцнів та розширився, здобув багатогранний досвід сучасних практик музейної діяльності. Впевнені, що музей чекають нові перспективи, а колектив досягне нових успіхів у своїй роботі!” - зазначив С.Гуцалюк.

Крім того, директорка музею Віра Солодова відзначила грамотою “За творчу співпрацю” Південний міжрегіональний відділ УІНП.

Фото: Південний відділ УІНП


На запрошення керівництва Військово-морського ліцею імені віце-адмірала Володимира Безкоровайного керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк взяв участь в урочистостях до Дня знань та звернувся з вітальним словом курсантів-першокурсників.

“Сьогодні ви обрали почесний шлях — захисника України. Це значний крок у вашому житті і дуже відповідальний. Сім футів під кілем, попутного вітру! Продовжуємо нашу спільну співпрацю на користь українському народу! Слава Україні!” - зазначив Сергій Гуцалюк під час виступу.

Цьогоріч до ліцею зараховано 100 нових курсантів з усіх областей України. В урочистостях взяли участь представники командування Військово-Морських Сил Збройних Сил України, представники влади, духовенства, батьки, рідні та друзі. Після урочистостей обговорили з керівництвом ліцею напрямки спільної роботи у сфері збереження та відновлення національної пам’яті та передали до бібліотеки ліцею нові видання Інституту.

Фото: Південний відділ УІНП


29 серпня у Вінниці, відбулись заходи з вшанування пам’яті захисників, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

На Європейській площі, хвилиною мовчання жителі та гості міста приєднались до всеукраїнської акції на знак пам'яті за загиблими Захисниками України. Було покладено квіти до пам’ятного знаку Героїв Небесній сотні та загиблим Героям новiтньої росiйсько-української вiйни, iнтерактивної стели пам'ятi.

Участь в урочистостях взяли співробітники Інституту Богдан Галайко та Олексій Серветнік.

Фото: Олексій Серветнік


2 вересня, біля пам’ятника Василю Стусу на площі його імені у Вінниці, відбулися вересневі Стусівські читання «Незламний борець правди і свободи» до дня пам’яті поета-земляка, політв’язня, Героя України Василя Стуса.

Цього року виповнюється 36 років від дня трагічної загибелі нашого видатного земляка, проте творчість нескореного пророка не забута. Від імені УІНП участь у заходах взяли начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко та головний спеціаліст відділу Олексій Серветнік. У своєму виступі Богдан Галайко зауважив важливість постаті В. Стуса, геніального українця, який чинив спротив комуністичному тоталітарному режиму та важливість культивування творчості поета, особливо у контексті новітньої російсько-української війни.

У традиційних вересневих Стусівських читаннях взяли участь представники влади та органів місцевого самоврядування, освітяни, письменники, науковці, викладачі та студенти Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського, Донецького національного університету ім. Василя Стуса та КЗВО «Вінницький гуманітарно-педагогічний коледж».

Фото: Олексій Серветнік


2 вересня, у Спасо-Преображенському кафедральному соборі ПЦУ у Вінниці відбулось поминальне богослужіння за загиблими героями російсько-української війни, що загинули у серпні 2021 року.

Панахиду за загиблими захисниками України з благословення митрополита Вінницького і Барського Симеона очолив клірик кафедрального собору архімандрит Софроній (Чуприна). Згодом, усі присутні згадали загиблих українських воїнів.

Участь у вшануванні, ознайомивши усіх присутніх з біографічними даними та обставинами загибелі, взяли начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко та головний спеціаліст відділу Олексій Серветнік.

Після поминального богослужіння, біля меморіальної дошки, що встановлена на території Спасо-Преображенського кафедрального собору усі присутні вшанували пам'ять героїв-вінничан і жителів області, які загинули на фронті російсько-української війни, починаючи з 2014 року.

Організаторами панахиди стали Центральний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті, Вінницько-Барська єпархія ПЦУ та відділ Міністерства у справах ветеранів України у Вінницькій області Ініціатори віддали шану українським захисникам, що загинули у боях з російськими окупантами і проросійськими сепаратистами та мали на меті згуртувати громадськість довкола пам’яті про загиблих військовослужбовців, вкотре нагадавши суспільству правду про російську агресію.

Фото: Вінницько-Барська єпархія ПЦУ