Парламент Франції визнав Голодомор геноцидом українського народу

Парламент Франції визнав Голодомор геноцидом українського народу

Національні збори Франції визнали Голодомор 1932–1933 років геноцидом українського народу. За визнання проголосували 168 депутатів, проти – двоє. 

«Ця резолюція проголошує визнання французькою владою голоду українського населення геноцидом та засуджує вчинені діяння, що характеризуються винищенням  та масовими порушеннями прав і  свобод людини», – йдеться у документі. 

Пояснювальна записка до резолюції французького парламенту акцентує, що Голодомор став методом терору та масового знищення українців з метою насадження радянської політики колективізації, а також на штучному характері масового голоду. 

«”Житниця” стала “кривавою землею”. Цей злочин досягнув свого піку у перші місяці 1933 року: щодня від голоду гинули тисячі українських селян. Впроваджений штучний голод тоді отримав назву Голодомор – “знищення голодом”», – йдеться у резолюції. 

Також депутати закликали уряд Франції вшановувати жертв Голодомору та висловити солідарність з українським народом, який став жертвою цього злочину. А також – розширювати дипломатичну ініціативу, спрямовану на міжнародне визнання Голодомору геноцидом.

Ініціаторка подання резолюції – депутатка від пропрезидентської фракції «Відродження» Анн Жаннет наголосила, що цією резолюцією Франція вкотре висловлює підтримку Україні та прагненню українців до свободи, а також підтверджує непорушність переваги права над силою.

У відповідь Президент України Володимир Зеленський подякував Франції: «Визнання парламентом Франції Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу важливе та знакове. Вдячні за сильний внесок Франції у викриття злочинів тоталітарної Росії – минулих і сьогоднішніх. У встановлення правди й справедливості, а отже, й відповідальності. Дякуємо, Франціє!».

Наприкінці 2022-го – на початку 2023 року ще низка держав визнали Голодомор 1932–1933 геноцидом українців:

15 грудня 2022 року за визнання Голодомору геноцидом проголосував Європарламент. Його депутати закликали Росію як правонаступницю СРСР попросити вибачення в України за дії радянського режиму.

Станом на 29 березня 2023 року Голодомор визнали геноцидом парламенти 23 держав: Австралії, Бельгії, Болгарії, Грузії, Еквадору, Естонії, Ісландії, Канади, Колумбії, Латвії, Литви, Мексики, Молдови, Німеччини, Парагваю, Перу, Польщі, Португалії, Румунії, США, Угорщини, Франції та Чехії. У квітні 2022-го Федеральний сенат Бразилії, який є верхньою палатою Національного конгресу країни, визнав Голодомор геноцидом українського народу. Геноцидну природу Голодомору визнали Римо-Католицька Церква та Константинопольська Православна Церква.

Довідково 

У 1932–1933 роках штучний масовий голод в Україні організувало керівництво СРСР, щоб загнати українських селян у колгоспи та зламати національний опір. По-справжньому шлях до ширшого дослідження та публічної пам’яті про геноцид українців був відкритий лише з розпадом Радянського Союзу. У вересні 1993-го, на 60-ті роковини Голодомору, в Україні вперше на державному рівні вшанували його жертв. Український парламент у 2002 році постановою, а у 2006-му законом визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українців. 

Масштаб брехні та фальсифікацій комуністичного тоталітарного режиму був настільки великим, що науковці все ще не можуть назвати точної кількості вбитих – в академічних дискусіях називають цифри жертв від 4 до 10 мільйонів осіб. Детальніше про це читайте в інформаційних матеріалах.