Європейський парламент визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом і закликав світ до визнання

Європейський парламент визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом і закликав світ до визнання

Європейський парламент ухвалив резолюцію про визнання Голодомору 1932–1933 років геноцидом українського народу. 

«Депутати Європарламенту рішуче засуджують дії, що призвели до смерті мільйонів українців, і закликають усі країни та організації, які ще не зробили цього, наслідувати їхній приклад і визнати Голодомор геноцидом», – ідеться в резолюції. 

Європарламентарі висловили солідарність з народом України та вшанували пам'ять мільйонів людей, які загинули в результаті цілеспрямованих дій сталінського режиму з організації штучного голоду. А також закликали країни-члени ЄС та треті країни поширювати обізнаність про Голодомор 1932–1933 років та інші злочини радянського режиму шляхом запровадження історичних знань про них в освітні та науково-дослідні програми, щоб запобігти повторенню таких трагедій. 

Тепер резолюцію передадуть у Верховну Раду України, Президенту та Кабінету міністрів України, а також високому представнику Європейського Союзу, Раді ЄС, Європейській комісії, урядам та парламентам країн-членів ЄС, президенту, уряду та парламенту Російської Федерації, Генеральному секретарю Організації Об'єднаних Націй, Генеральному секретарю Організації з безпеки та співробітництва в Європі та Генеральному секретарю Ради Європи.

У преамбулі резолюції Європарламент нагадує, що визначення змістовного поняття геноциду міститься в Конвенції ООН про запобігання злочину геноциду та покарання за нього. Цей документ визнає злочином геноциду дії, спрямовані на навмисну руйнацію, частково або в цілому, національних, етнічних, расових або релігійних груп людей; вбивства членів таких груп; спричинення серйозної тілесної або ментальної шкоди членам таких груп; навмисне створення таких умов життя цих груп, що можуть призвести до їх фізичного знищення, в цілому або частково; запровадження заходів, що перешкоджають народженню дітей у межах цих груп; насильницьке передання дітей від цих груп іншим групам.

Довідково

У 1932–1933 роках штучний масовий голод в Україні організувало керівництво СРСР, щоб загнати українських селян у колгоспи та зламати національний опір. По-справжньому шлях до ширшого дослідження та публічної пам’яті про геноцид українців був відкритий лише з розпадом Радянського Союзу. У вересні 1993-го, на 60-ті роковини Голодомору, в Україні вперше на державному рівні вшанували його жертв. Український парламент у 2002 році постановою, а у 2006-му законом визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українців. Масштаб брехні та фальсифікацій комуністичного тоталітарного режиму був настільки великим, що науковці все ще не можуть назвати точної кількості вбитих – в академічних дискусіях називають цифри жертв від 4 до 10 мільйонів осіб (детальніше в інформаційних матеріалах).

Станом на 1 грудня 2022 року Голодомор визнали геноцидом парламенти 18 держав: Австралії, Грузії, Еквадору, Естонії, Канади, Колумбії, Латвії, Литви, Мексики, Молдови, Німеччини, Парагваю, Перу, Польщі, Португалії, США, Угорщини, Чехії. У квітні цього року Федеральний сенат Бразилії, який є верхньою палатою Національного конгресу країни, визнав Голодомор геноцидом українського народу. Також Голодомор в Україні 1932–1933 років геноцидом визнав опозиційний до режиму Лукашенка Об’єднаний перехідний кабінет Білорусі. Геноцидну природу Голодомору визнали Римо-Католицька Церква та Константинопольська Православна Церква.