Підготовчі роботи з будівництва меморіалу Героїв Небесної Сотні знову призупинено

Підготовчі роботи з будівництва меморіалу Героїв Небесної Сотні знову призупинено

Сьогодні неподалік Майдану Незалежності стартували підготовчі роботи з будівництва меморіалу Героїв Небесної Сотні. Ці роботи мали розпочатися ще в липні минулого року, однак вони затримувалися у зв’язку з необхідністю проведення слідчих експериментів у справі розстрілів на Майдані. Про це повідомили учасники брифінгу, у якому взяли участь міністр культури України Євген Нищук, перший заступник Голови Українського інституту національної пам’яті Аліна Шпак, генеральний директор Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло та голова Ініціативної групи постраждалих/поранених на Майдані Павло Сидоренко.

Такий вигляд матиме меморіал Героїв Небесної Сотні

Для створення Меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні було проведено відкритий Міжнародний архітектурний конкурс, переможцями якого одноголосно стали львів’янки Ірина Волинець і Марія Процик із архітектурного бюро «MI-studio». За проектом меморіальний комплекс складатиметься з трьох основних частин. Це Стела з іменами Героїв Небесної Сотні у нижній частині, до мосту над алеєю. За мостом буде висаджена алея зі ста молодих лип та створено Сад пам'яті навпроти Жовтневого палацу. Також буде збережено капличку, меморіальний хрест та пам'ятник із бруківки неподалік верхнього виходу зі станції метро «Хрещатик».

«Меморіал Героїв Небесної Сотні збереже пам’ять про кожного героя Небесної сотні. Це закладалося як головна ідея цього меморіалу. Буде збережена  пам’ять про боротьбу за незалежність, про Майдан, про жертовність, подвиг і безкорисливість. Буде збережено ті елементи, які підлягають збереженню станом на сьогодні, – прострілені стовпи та ті фактори, які мають залишитися наочністю для поколінь», – зазначила на брифінгу Аліна Шпак.

Однак о 14 годині до Національного музею Революції Гідності надійшов лист від Генеральної прокуратури України з проханням призупинити роботи у зв’язку з «проведенням слідчих експериментів у період з 13 по 17 травня» в нижній частині Алеї Героїв Небесної Сотні. Також у листі зазначається, що «слідчі експерименти в іншій частині заплановано провести до 29 травня 2019 року».

У відповідь Музей запевнив, що, як і в попередні рази, вони готові забезпечити максимальне сприяння в проведенні слідчих дій і максимальний доступ до місць експериментів.

Водночас Музей ініціює скликання найближчим часом круглого столу за участю представників ГПУ, Музею, державних органів влади, організацій, які представляють інтереси родин Героїв Небесної Сотні та постраждалих на Майдані та їхніх адвокатів з тим, щоб обговорити та зняти усі проблемні питання навколо будівництва меморіалу.