У Полтаві презентували книгу«Майдан від першої особи. Регіональний вимір»

У Полтаві презентували книгу Українського інституту національної пам’яті «Майдан від першої особи. Регіональний вимір. Випуск 3.ч.2».

На презентацію завітали: старшокласники полтавських шкіл, студенти історичного факультету Полтавського національного педагогічного університету, вчителі історії, співробітники Полтавського обласного інституту післядипломної освіти, журналісти, науковці, громадські діячі, учасники й організатори Полтавського Майдану, чиї спогади увійшли до книги. 

Збірник спогадів «Майдан від першої особи. Регіональний вимір. Випуск 3.ч.2» підготовлено у рамках проєкту Українського інституту національної пам’яті «Майдан: усна історія». Ініціатива виникла навесні 2014 року, її мета – збір відео- та аудіосвідчень очевидців і учасників Революції Гідності. На основі записаних спогадів започаткована серія друкованих видань «Майдан від першої особи». У 2015 році вийшов випуск «45 історій Революції Гідності», у 2016-му – «Мистецтво на барикадах». 

Записи спогадів активістів з усієї України стали основою для Архіву Майдану та слугуватимуть джерельною базою для істориків, режисерів-документалістів, соціологів, психологів та ін. У майбутньому матеріали будуть доступні для широкого загалу, також їх використають в експозиції Музею Свободи/Музею Майдану. Найцікавіші розповіді поступово оприлюднюють у різних програмах на телебаченні, радіо, у документалістиці та в книгах.

«До третього випуску серії видання «Майдан від першої особи. Регіональний вимір»   увійшло 415 інтерв’ю з регіонів. Вони допомагають реконструювати події місцевих майданів, адже під час Революції столиця перебувала в центрі суспільної уваги, а протестні рухи в областях – на її периферії. Тож у такий спосіб ми прагнули заповнити цю прогалину, формуючи уявлення про Майдан як загальноукраїнське явище. Випуск складається з 25 розділів – за кількістю регіонів України. Розділи подаються за назвами областей, розташованими в алфавітному порядку. Створюючи видання, залучали різних оповідачів, ті, які могли з різних позицій представити своє бачення Майдану. Це були студенти, громадські діячі, політики, митці, медики, священики. Намагались представити Революцію Гідності  як загальноукраїнське явище», – розповіла присутнім координаторка регіональних записів проекту «Майдан: усна історія», співробітниця Інституту Тетяна Привалко.

Цього дня Тетяна Привалко презентувала цю книгу на телебаченні та радіо

Потужною складовою книги є полтавський розділ. Громадськими  партнерами з реалізації проекту на Полтавщині у 2017 році стали обласне об’єднання товариства ВУТ «Просвіта» імені Тараса Шевченка та обласна суспільна  телерадіокомпанія «Лтава» (нині Полтавська філія НСТКУ «UA: Полтава»). Зокрема, просвітянин Олег Пустовгар уклав для книги хроніку подій Революції Гідності на Полтавщині, підготував власні спогади та координував роботу з долучення до проекту журналістів, що займаються історичною тематикою, та учасників Полтавського Майдану, які би погодилися поділитися своїми спогадами про пережите. Відповідно до методичних рекомендацій з реалізації проекту «Майдан: усна історія», розроблених Інститутом, до опитування були запрошені люди різного віку та статі, різних громадських ініціатив та об’єднань. Записи їхніх спогадів відбулися на телерадіокомпанії «Лтава». За проведення цих записів узялися журналісти Олександр Бобошко та Сергій Блавацький. Інтерв’ю учасників Майдану в Полтаві невдовзі стали основою для серії радіопередач «Нова доба», автором і ведучим яких був  Олександр Бобошко та телевипусків авторської програми Сергія Блавацького «Уроки історії». 

Полтавська філія НСТКУ «UA: Полтава» має відеоканал в інтернеті, де кожен охочий може подивитися ці програми.

«Цінність  спогадів, що опубліковані у книзі, в тому, що вони робились по гарячих слідах. Вони досить чіткі, емоційно забарвлені. Справді, підбирали різних людей. Наприклад, у книзі надруковано спогади Архієпископа Полтавського і Кременчуцького ПЦУ Федора. Він описує свої враження, емоції, розповідає про найгарячіші дні Майдану. Зокрема, коли наприкінці січня 2014 року,  вирушила хода від облдержадміністрації до Свято-Успенського собору, де він відслужив молебень по загиблим», – наголосив ініціатор презентації, член Президії Ради Майдану (2013-2014 років), регіональний представник Інституту в Полтавській області Олег Пустовгар.

Організатори заходу: Північно-східний міжрегіональний відділ Управління забезпечення реалізації політики національної пам’яті в регіонах Українського інституту національної пам’яті, Департаменти інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю та  культури і туризму Полтавської облдержадміністрації й обласна універсальна бібліотека ім. І.П.Котляревського.


За матеріалами сайту Полтавської облдержадміністрації

Світлини: Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА