У Сумах відбулася презентація збірника спогадів про Майдан

У Сумах відбулася презентація збірника спогадів про Майдан

21 лютого 2019 року в Сумському державному педагогічному університеті до 5-ї річниці Майдану пройшов круглий стіл «Історична пам’ять про Революцію Гідності». Учасникам заходу було представлено книгу «Майдан від першої особи. Регіональний вимір».

Організація круглого столу «Історична пам’ять про Революцію Гідності» була здійснена Навчально-науковим інститутом історії та філософії Сумського державного педагогічного університету. Директор інституту кандидат історичних наук, доцент Юлія Подрєз здійснювала координацію записів усних свідчень про Майдан у Сумах. Також вона разом із кандидатом історичних наук, доцентом, заступником директора з наукової роботи Олександром Вовком провели серію інтерв’ю з учасниками Майдану.

У круглому столі взяли участь викладачі та студенти університету, активісти Майдану. Модерував захід Олександр Вовк. У вступному слові він відзначив важливість збереження пам’яті про Революцію Гідності, зокрема й через проведення подібних заходів. Відкрив круглий стіл ректор Сумського державного педагогічного університету Юрій Лянной. Народний депутат України Олег Медуниця у своєму виступі подав значення Майдану крізь призму геополітичних змін, що відбулися від 2014 року, а також відбиття Україною збройної агресії Росії.

Під час виступу Олега Медуниці

Координатор регіональних записів проекту «Майдан: усна історія» Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук Привалко Тетяна представила учасникам заходу збірник спогадів «Майдан від першої особи. Регіональний вимір». У книзі опубліковані унікальні інтерв’ю зі спогадами учасників Революції Гідності, зокрема й уродженців Сум.

Тетяна Привалко

Надзвичайно емоційно пройшла друга частина круглого столу, під час якої своїми спогадами про участь у подіях Майдану поділилися запрошені гості, серед яких комендант сумського Майдану Кукса Олександр, учасники столичного та сумського майданів Світлана Ревякіна та Віктор Азаренков.

Довідково:

Збірник спогадів Майдан від першої особи. Регіональний вимір» було підготовлено у рамках проекту Українського інституту національної пам’яті «Майдан: усна історія», розпочатого навесні 2014 року. За п’ять років існування проекту записано 1250 інтерв’ю, з яких 415 – у регіонах.

Завантажити збірник можна за посиланнями:

МАЙДАН ВІД ПЕРШОЇ ОСОБИ. РЕГІОНАЛЬНИЙ ВИМІР. ВИПУСК 3, ЧАСТИНА 1

МАЙДАН ВІД ПЕРШОЇ ОСОБИ. РЕГІОНАЛЬНИЙ ВИМІР. ВИПУСК 3, ЧАСТИНА 2