У Вінниці відбувся семінар «Історія – (не) пропаганда. Війна за минуле»

У Вінниці відбувся семінар «Історія – (не) пропаганда. Війна за минуле»

7–8 червня 2023 року у Вінниці в хабі «Місто змістів» відбулася зустріч для музейників, бібліотекарів та освітян «Історія – (не) пропаганда. Війна за минуле». Зустріч відвідали понад 110 учасників із різних куточків Вінниччини.

Під час заходу спікери говорили з учасниками про політику відновлення та збереження національної пам’яті в умовах сучасної війни, про Революцію Гідності та інші майдани в історії сучасної України, досліджували настрої вінничан у перші дні повномасштабної війни та рік потому, проводили історичні паралелі сьогоднішньої війни з минулим. Також ішлося про музеєфікацію й переосмислення історичних події ХХ та ХХІ століття, сучасні методи та ресурси фандрайзингу в культурній сфері.

Крім того, було проведено екскурсії: виставками «Рашизм – це…», у Вежі «Європейська площа: простір (не) пам’яті». Всі учасники завітали до Меморіалу борців з нацизмом та Історико-меморіального комплексу пам’яті жертв нацизму.

Спікерами заходу виступили співробітники Українського інституту національної пам'яті – Олена Охрімчук, Ганна Байкєніч, Олексій Серветнік; Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності – Леся Онишко та Катерина Романова; Музею Вінниці – Олександр Федоришен, Сергій Гула та Євгеній Сафар'янс.

«Від липня минулого року і по нині в умовах повномасштабної війни захід, що відбувся у Вінниці, – дев’ятий у циклі семінарів-зустрічей Інституту з вчителями, музейниками та бібліотекарями. Наша місія – не просто говорити правду, а й допомогти представникам освітньо-культурної сфери налагодити діалог із державою, громадськими організаціями, максимально ефективно й синхронно працювати в цей нелегкий час. Такі очні зустрічі – унікальна можливість артикулювати і, зрештою, зрозуміти потреби і проблемні моменти тих, хто знаходиться на передовій інформаційної війни», – коментує Ганна Байкєніч.

Захід організували Український інститут національної пам’яті за сприяння Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні – Музею Революції Гідності, Вінницької обласної військової адміністрації, КЗ «Музей Вінниці», Вінницької міської ради, Вінницька обласної ради, Вінницької академії безперервної освіти, Вінницького обласного краєзнавчого музею.