В Івано-Франківську відбувся просвітницький семінар для музейників, бібліотекарів та освітян

В Івано-Франківську відбувся просвітницький семінар  для музейників, бібліотекарів та освітян

14 та 15 листопада в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Франка відбувся семінар «Історія – (не) пропаганда. Війна за минуле». На подію завітали музейники, бібліотекари, вчителі історії та захисту України. Захід був присвячений подіям сучасної російсько-української війни, а також практикам пам’ятання та вшанування загиблих героїв.

Понад 120 освітян та представників закладів культури з Івано-Франківської області приїхали в бібліотеку, аби мати змогу почути про актуальні питання сучасної війни, її передумови, історію, а також долучитися до дискусій, обговорень, диспутів. Протягом двох днів учасники заходу знайомилися з діяльністю Інституту, його проєктами та новинками, обговорювали механізми протистояння російській ворожій пропаганді, долучалися до роботи дискусійних історичних майданчиків. Зокрема, разом із фахівцями з різних профільних установ міркували про оновлення музеїв відповідно до викликів часу, збереження музейних фондів в умовах війни, зміни в шкільних навчальних програмах, перспективи розвитку історичної освіти.  

Від Українського інституту національної пам’яті спікерами семінару були Олена Охрімчук, Олексій Серветнік, Ганна Байкєніч та Лариса Бондарук.

«Семінар в Івано-Франківську завершив цьогорічний цикл подібних заходів, – зауважила координаторка проєкту від Інституту Ганна Байкєніч, – адже ми організували та провели 7 схожих івентів для музейників, бібліотекарів і освітян з усієї України. Ми презентували, обговорювали і дискутували про сучасну війну, історію, борців за незалежність України, популяризацію військових і державотворчих традицій нашої країни у Чернівцях, Кам’янському, Шепетівці, Одесі, Львові, Вінниці, Івано-Франківську. Сподіваємося, наступного року такі заходи ми зможемо організувати в деокупованих регіонах».

Організатор: Український інститут національної пам’яті за підтримки Івано-Франківської ОВА та обласної універсальної наукової бібліотеки.