Як відзначатимемо День Гідності і Свободи: програма заходів

Як відзначатимемо День Гідності і Свободи: програма заходів

21 листопада в Україні відзначається День Гідності та Свободи. Цей день було започатковано у 2014 році з нагоди початку двох революцій, які відбулися в Україні у ХХІ столітті: Помаранчевої революції 2004 року та Революції Гідності 2013 року.

До Дня Гідності та Свободи в Україні приурочена низка заходів. Зокрема, Національний музей Революції Гідності разом із партнерами презентує до цього дня виставки, вистави, показ фільмів, інсталяції, презентація книжок і відеороликів, лекції.

З 15 листопада стартувала  інформаційна кампанія «Вільні творити майбутнє». Це – серія відеороликів, вулична  реклама, банери в соцмережах. «Ця інформкампанія, яку ми  готували спільно з Міністерством культури, молоді та спорту, спрямована на те, щоб об'єднати українське суспільство, вона про те, що всі ми різні, але для нас однаково цінні і гідність, і свобода», - розповідає завідувач інформаційно-виставкового відділу Національного музею Революції гідності Ольга Сало.

А Національний музей Революції Гідності • Maidan Museum презентував фільм “Назустріч свободі” – документальну стрічку про становлення та перші роки Музею Майдану. Спочатку як ініціативи ентузіастів-майданівців, а згодом – державного закладу Національний меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні – Музей Революції Гідності.

Також 19 листопада на Полтавщині, в Національному музеї-заповіднику українського гончарства в Опішному відкрився виставковий проєкт  «Майдан: простір творчості».

Основні ж події заплановані на 21 листопада. Серед них – відкриття нового виставкового простору просто неба на місці будівництва Музею. Там, на земельній ділянці, відведеній під майбутній Музей Революції Гідності, буде споруджено тимчасову конструкцію розміром 12х12 метрів, на якій просто неба розміститься виставка «М у кубі: Майдан. Меморіал. Музей». На виставці будуть присутні  інтерактивні елементи для відвідувачів, зокрема карта місць Революції Гідності, тут можна буде пов’язати стрічки з написами про особисті міркування щодо цінностей і свободи, вшанування героїв.

«Цей котлован, на місці якого має з’явитися Музей Революції Гідності, цей простір десятиліттями був занедбаний. І ми вирішили його трансформувати в новий публічний простір. Виставка, яка відкриється до Дня Гідності і Свободи, розповідатиме про феномен Майдану та важливість збереження пам’яті про ті події. Сама конструкція нагадуватиме каркас «Йолки», що стала символом Майдану. Тут кожен зможе пригадати все те найдорожче, з чим у нього асоціюються ті події. Тут ми будемо розповідати про Майдан і його героїв, вивчати уроки історії, осмилювати теперішнє. Аби міцнішати як політична нація, дорослішати як громадянське суспільство, розвиватися як демократія. Бо маємо захистити нашу гідність, свободу, майбутнє», – розповів директор Національного музею Революції Гідності Ігор Пошивайло.

Детальна програма відзначення Дня Гідності та Свободи

▪ 21 листопада

10:00–11:00
Поминальний молебень та покладання квітів
Каплиця на алеї Героїв Небесної Сотні у Києві (Екуменічний храм архістратига Михаїла та українських Новомучеників УГКЦ)

10:00–19:00
- екскурсійні програми експозицією "Назустріч Свободі" в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану та "Місцями Революції Гідності" у центральній частині Києва;
- демонстрація тематичних відео в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану.
ЗАМОВИТИ ЕКСКУРСІЮ: +38 096 28 42 807

14:00–17:00
«Київ незламний». Мистецький захід – кіно, фото, музика за участі режисера Філа Стронґмена, фотографа Володимира Шуваєва і піаністки, художниці Влади Бучко.
Колонна зала КМДА, вул. Хрещатик, 36, Київ

17:00–18:00
«М³: Майдан Меморіал Музей». Відкриття виставкового простору на місці будівництва Музею Революції Гідності.
алея Героїв Небесної Сотні, 3-5, м. Київ.
16:20–17:00 – престур для ЗМІ (акредитація: press@maidanmuseum.org)

18:00–19:00
Молитва за Небесною Сотнею і запалення свічок
Каплиця на алеї Героїв Небесної Сотні у Києві (Екуменічний храм архістратига Михаїла та українських Новомучеників УГКЦ)

19:00–21:00
Got to Be Free, або Маєш бути вільним • Театр на Подолі
Рок-мюзикл. Це 12 історій заснованих на реальних подіях, що відбувалися – любов, гідність, боротьба, революція, війна, волонтери, єднання, надія.
Театр на Подолі (Андріївський узвіз, 20 А)
Організовує творча команда Got to Be Free

до 24 листопада
Виставка "Нью-Йорк – Іловайськ: Вибір" пам'яті Марка Паславського
Дати експонування: 17 серпня – 24 листопада
Місце: Музей української діаспори (вул. Московська, 40б,
м. Київ)

до 20 грудня
Виставка актуального плаката "‎Не замість зброї" Миколи Гончарова на тему Революції Гідності та подій, пов’язаних із російською агресією
Дати експонування: 20 вересня – 20 грудня
Місце: колегіум Українського католицького університету, 5-й поверх (вул. Козельницька, 2, м. Львів)


Також 21 листопада о 16.00 в Чернігові відкриється виставка "Шлях свободи. 5 років війни у плакатах Нікіти Тітова"
Дати експонування: 21 листопада – 17 грудня 2019 року
Місце: Чернігівський обласний художній музей імені Григорія Галагана (вул. Музейна, 6, м. Чернігів).

 

Заходи організовано Національним меморіальним комплексом Героїв Небесної Сотні – Музеєм Революції Гідності разом із Міністерством культури, молоді та спорту, Українським інститутом національної пам’яті, Департаментом суспільних комунікацій Київської міської державної адміністрації, родинами Героїв Небесної Сотні, Ініціативною групою поранених/постраждалих на Майдані.

* У програмі можливі зміни

 

Низку заходів підготувала і Київська міська держадміністрація

20 листопада

На Майдані Незалежності стартує виставковий проєкт до Дня Гідності та Свободи «100 років боротьби», який триватиме до 1 березня.

21 листопада

На Майдані Незалежності (з боку Головпошти) відкриється фотовиставка культурно-освітнього проєкту «Два століття-одна війна». Це мистецьке поєднання сучасних документальних світлин російсько-української війни та архівних матеріалів часів визвольних змагань Української Повстанської Армії вдало передає тяглість боротьби українців за свою державність протягом останніх двох століть.

Для вихованців Палацу дітей та юнацтва буде організовано зустріч «Революція Гідності – революція свободи» з учасниками Євромайдану.

У міській спеціалізованій молодіжній бібліотеці «Молода гвардія» пройдуть зустріч із «живою книгою» і виставки матеріалів «Євромайдан: як перемогла гідність».

До 27 листопада можна буде відвідати виставку літератури «Україна понад усе!» в Публічній бібліотеці ім. Лесі Українки для дорослих.

А до 26 листопада ознайомитись із експонатами виставки архівних документів «До Дня Гідності та Свободи» у Державному архіві Києва.