Завершився перший етап громадського обговорення принципів меморіалізації війни

Український інститут національної памʼяті оприлюднив результат громадського обговорення принципів меморіалізації сучасної російсько-української війни, яке тривало впродовж серпня 2024 року. Перелік принципів запропонував до громадського обговорення голова УІНП Антон Дробович.

Публікації щодо принципів меморіалізації війни отримали десятки відгуків та коментарів, а також до Українського інституту національної памʼяті надійшло чотири офіційні пропозиції щодо їхньої суті. Три з них враховано, одна – висловлювала загальну підтримку озвученим принципам та зауважувала їхню актуальність. Детальний звіт за посиланням.

Мета обговорення – створити рамковий документ, який сформулює насамперед для державних установ та органів місцевого самоврядування ті принципи та аспекти, на які варто зважати при створенні проєктів, меморіальних просторів чи запровадження традицій на вшанування оборонців України, жертв війни та збереження памʼяті про неї.

Оновлена версія тексту, яка після врахування пропозицій налічує десять принципів, оприлюднена на сайті Інституту.

«Можемо констатувати, що перший етап обговорення принципів меморіалізації війни пройшов плідно. Ми отримали якісні змістовні пропозиції та дещо привернули увагу до питання. Тепер вже є десять принципів. Далі впродовж жовтня 2024 року ми проведемо фінальний етап обговорення, в рамках якого плануємо отримати відгуки від бойових підрозділів Сил безпеки та оборони України та організуємо публічний захід з участю експертів і представників Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики й Міністерства культури та стратегічних комунікацій України», – поділився баченням наступних кроків голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

Крім того, Український інститут національної пам’яті рекомендуватиме уряду у 2025 році створити національну стратегію меморіалізації війни, що поряд із принципами та засадами міститиме конкретні заходи загальнонаціонального та регіонального рівнів.