"Зруйнована віра": УІНП відкрив виставку присвячену знищеним більшовиками храмам

"Зруйнована віра": УІНП відкрив виставку присвячену знищеним більшовиками храмам

Наприкінці грудня Український інститут національної пам'яті спільно з Історичним факультетом Київського національного університету імені Т.Г.Шевченка відкривають вуличну виставку "Зруйнована віра" присвячену знищеним більшовицьким режимом християнським храмам в Києві, які мали вагому культурно-історичну спадщину. 

Координатор виставки та співробітник УІНП Володимир Поліщук, пояснює, що дана виставка - це спільний проект Інституту і Історичного факультету університету Шевченка, що був покликаний ознайомити пересічних громадян із зруйнованими і невідновленими, по суті, безворотньо втраченими храмами Києва у 1920-30 роки.

"Українська сакральна архітектура — унікальна за своїм змістом, сенсами та колоритністю. Її багатогранність розкривається у широкій палітрі храмів, які встояли чи то під невблаганним плином часу, чи то під силою людської жорстокості. Впродовж століть вони вражали своєю неперевершеністю не одного мандрівника, ставали місцями паломництв, осередками інтелектуального та культурного життя", - зауважив на відкриті співавтор виставки та заступник декана з науково-педагогічної та навчальної роботи Історичного факультету КНУ імені Т.Г.Шевченка Тарас Пшеничний.

За його словами, "радянська окупація українських земель на початку 1920-х років пройшлася катком по українській сакральній культурі в прямому значенні того слова. Директивою ЦК ВКП(б) від 1929 р. радянський уряд проголосив релігійні організації осередками контрреволюції, чим розпочав масштабну кампанію по їхньому знищенню. Одним із перших міст, яке відчуло на собі масштаби та силу радянської атеїстичної “реформи” був Київ. Лише впродовж 1930-х рр. він осиротів та десятки унікальних храмів, що були пов'язані з іменами славних українських гетьманів, меценатів чи політичних діячів. Саме через руйнування храмів, як маркерів духовного життя народу, безбожний радянський уряд намагався зламати основу здорового життя народу, його духовну опору, віру. Тому пієтет до церкви, як святині, так глибоко вкорінений в духовність українського народу, в генетичний код нації".

На 15 експозиційних стендах УІНП, що розташовані на вулиці Хрещатик 22, розповідається історія десятка храмів, які були знищені більшовицькою владою, зокрема Михайлівський собор, Георгіївська та Межигірська церкви та інші. 

"Більшовицький режим знищував церкви маючи на меті викорінення віри. Адже в такій кількості знищувати, виправдовуючи це необхідністю розбудови Києва потреби не було. Як і не було такої масової "зневіри", як звітувалося радянське керівництво - А від так храми просто ставали непотрібними... Але попри все віра збереглася, а пам'ять зберегла світлини, як виглядали зруйновані храми Києва. Знайомлячись з виставкою ми можемо побачити і доторкнутися до їх багатостраждальної долі. Адже будь яка тоталітарна машина, навіть така як радянська, рано чи пізно розвалиття і піде у небуття. Віра ж завжди відроджується", - резюмував Володимир Поліщук.

Подивитись на виставку можна до кінця січня. 

Фото: Ігор Кромф