«Локальна пам'ять»: заходи до Дня пам'яті і примирення та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: заходи до Дня пам'яті і примирення та інші новини з регіонів

Заходи до Дня пам'яті і примирення, Всеукраїнська панахида за загиблими захисниками України, а також інші новини з регіонів у тридцять четвертому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

У Чернігівському обласному молодіжному центрі проведено онлайн-гутірку «День пам'яті і примирення, що відзначаємо?», за участі співробітників Північно-Східного міжрегіонального відділу УІНП.

Співробітник УІНП Сергій Горобець пояснив, чому саме дата 8, а не 9 травня відповідає історичній дійсності щодо завершення війни з нацистською Німеччиною.

«Тільки в незалежній Україні можемо говорити правду про дійсно вагомий внесок Українського народу у перемозі над нацизмом. Водночас пам’ятаємо, що в час війни Український народ був бездержавний, українців мобілізували для досягнення своїх національних інтересів чужі держави, насамперед комуністичний та нацистський тоталітарні режими, змусили воювати брат проти брата. Друга світова війна для нас — жахливе горе, велика катастрофа. Маємо знати і пам’ятати всю правду, вшановувати всі її жертви. Це застереження, що треба всіма доступними засобами боротися за мир. Це питання людяності, гуманізму. Війну, якщо така можливість є, треба уникати. Примирення, у випадку України, – питання консолідації нації, заклик до колишніх ворогів-противників, їх нащадків, переступити через ненависть, дійти порозуміння», — зауважив регіональний представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко.


10 травня в Чернігові у Козацькому кафедральному соборі святої великомучениці Катерини Православної церкви України проведено панахиду за воїнами, які в квітні цього року віддали своє життя у боях за незалежність України.

Співробітник Північно-Східного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Горобець розповів про чотирнадцять загиблих українських захисників у квітні 2021 році. Панахиду відправили настоятель Кафедрального собору святої великомучениці Катерини, секретар Чернігівської єпархії ПЦУ отець Роман, та отець Миколай.

«У квітні війська російського агресора на фронті 315 разів обстріляли Захисників України, тобто в середньому 10 боїв щодня. Це найбільше за весь час з липня 2020 року. Поранено 19 українських воїнів. Чотирнадцять загиблих українських захисників — найбільше за весь час з травня 2019 року. Ось така ціна нашого мирного життя і безпеки. Пам’ятаємо!», - наголосив регіональний представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


8 травня у Чернігові проведено офіційні обласні заходи  відзначення Дня пам’яті та примирення.

Співробітники Північно-Східного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Бутко та Сергій Горобець разом із представниками органів влади, військовослужбовцями Чернігівського гарнізону, представниками громадськості вшанували пам’ять всіх жертв Другої світової війни на території Меморіалу «Жертвам нацизму» у колишньому урочищі Подусівка та біля братської могили червоноармійців у сквері Попудренка, взяли участь у покладанні квітів. Також віддали шану Захисникам України, які віддали своє життя за незалежність нашої відновленої держави, у стел загиблим під час проведення АТО /ООС, Героям Небесної Сотні.

«Тільки у колишньому урочищі Подусівка в Чернігові поховано 15 тисяч жертв нацистського окупаційного терору — військовополонених, цивільне населення. На території Меморіалу «Жертвам нацизму» є і пам’ятний знак ромам, які були жертвами нацистського геноциду. У Чернігівській області окупанти вбили найбільше в Україні ромів за національною ознакою — до 5 тисяч осіб. За національною ознакою нацистський режим вбивав ромів і євреїв», — зауважив регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


6 травня на подвір'ї Іоано-Богословського храму Харкова, біля меморіалу загиблим захисникам, відбулася панахида за усіма воїнами, які загинули смертю хоробрих у квітні цього року.

Правив панахиду єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан. Полеглих згадали поіменно, розповіли про їхнє життя, службу та обставини загибелі.

Вшанувати українських воїнів, які загинули у боях з російськими окупантами, прийшли їхні рідні, представники громадськості, працівники засобів масової інформації.

Захід проведено спільними зусиллями Харківської єпархії ПЦУ, Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, Міністерства у справах ветеранів та ГО "Всеукраїнське об'єднання рідних зниклих безвісти та загиблих захисників України".

Фото: Північно-східний відділ УІНП


7 травня, напередодні Дня пам’яті та примирення та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, начальниця Північно-Східного відділу УІНП Марія Тахтаулова та військовослужбовці третьої оперативної бригади Національної гвардії України поговорили роль та місце України у цій війні та розвінчували головні міфи про найкривавішу і жорстоку війну в історії людства.

Під час зустрічі військовослужбовці дізналися про найрозповсюдженіші міфи радянської та російської пропаганди про Другу світову війну.

«Зараз ми з вами знаходимося не тільки в стані війни як факту, але і в стані війни інформаційної. Особливо напередодні травневих відзначень Другої світової, активізуються різноманітні інформаційні потоки, пов’язані з подальшим використанням культу «Великої Перемоги» для розколу українців і втягування України в орбіту ворожої пропаганди. Тому надзвичайно важливо сьогодні пояснювати військовослужбовцям, що таке концепт «Велика Вітчизняна», на яких міфах він тримається  і чому сучасна Україна відмовляється від  «Можем повторіть» на користь «Ніколи знову», – зауважила Марія Тахтаулова.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


8 травня у День пам’яті та примирення Харківщина вшанувала пам'ять усіх, хто боровся з нацизмом.

На Меморіалі Слави відбулося урочисте покладання квітів за участі ветеранів, керівництва області та міста, духовенства, ЗМІ, громадськості.  Також о 23:01 за ініціативи громадськості відбулась акція «Перші хвилина миру».

У заходах взяли участь співробітники Північно-східного відділу Марія Тахтаулова та Едуард Зуб.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


7 травня начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко провів робочу зустріч з  деканом факультету історії, права та публічного управління Вінницького державного педагогічного університету імені М.Коцюбинського, професором Юрієм Зіньком.

 У часі спілкування було обговорено плани щодо проведення спільних заходів у 2021 році. Принагідно, для освітян були презентовані нові видання Інституту національної пам`яті.

 Фото:  Центральний міжрегіональний відділ УІНП


7 травня у актовій залі опорної школи міста Погребище Вінницького району Вінницької області відбувся захід присвячений Дню пам'яті та примирення.

Онлайн-доповідачем виступив начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко. На зустрічі присутні обговорили актуальні питання національної пам’яті, зокрема тему розвінчення міфів про Другу світову війну, "народ-визволитель", "Велику Вітчизняну війну" та багато іншого.

 Захід відбувся за підтримки Погребищенської ТГ,  ГО "Всеукраїнський Союз ветеранів війни у Погребищенському районі", Погребищенської спілки учасників АТО та інших бойових дій, Спілки фермерів Погребищенського району, ГО "Рух «Український діалог» за зміцнення національної єдності".

Фото: Центральний міжрегіональний відділ УІНП


7 травня, напередодні Дня пам`яті та примирення, начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко провів історико-просвітницьку бесіду з особовим складом полку імені Данила Нечая Національної гвардії України, що базується у Вінниці на тему «Як і навіщо розвінчувати міфи про Другу світову війну».

В межах зустрічі співробітник Інституту окреслив інструменти російської пропаганди у сучасній війні супроти України, використання совєтських міфів пов’язаних з Другою світовою війною в сучасному інформаційному протистоянні, наскільки важливо  розвінчувати сьогодні ці міфи та відновлювати національну пам`ять і нашу історію.

"Відновлюючи національну пам`ять та добре знаючи правду про непрості реалії Другої світової, впроваджуючи у наш побут цивілізовані європейські практики пам`яті маємо шанс на не повторення цього сьогодні" - зауважив Богдан Галайко.

Фото:Центральний міжрегіональний відділ УІНП


До Дня пам'яті та примирення 8 травня та Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 9 травня, у військовій частині 3008 Національної гвардії України (м. Вінниця) була презентована виставка «УПА – відповідь нескореного народу».

Інформаційно-просвітницькі стенди «УПА – відповідь нескореного народу» розповідають про героїчну сторінку національно-визвольної боротьби Українського народу. Виставка створена у співпраці Українського інституту національної пам’яті з Центром досліджень визвольного руху, Національним музеєм-меморіалом «Тюрма на Лонцького», Галузевим державним архівом Служби безпеки України.

Фото: Військова частина 3008 Національної гвардії України


13 травня, у Спасо-Преображенському кафедральному соборі ПЦУ Вінниці відбулось поминальне богослужіння за загиблими героями російсько-української війни, що загинули у квітні 2021 року та жертвами політичних репресій комуністичного тоталітарного режиму. Панахиду за загиблими Героями звершив митрополит Вінницький і Барський ПЦУ Симеон.

Участь у вшануванні взяли начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко та співробітник відділу Олексій Серветнік. Після поминального богослужіння, біля меморіальної дошки, що встановлена на території Спасо-Преображенського кафедрального собору усі присутні вшанували пам'ять героїв-вінничан і жителів області, які загинули на фронті російсько-української війни, починаючи з 2014 року.

Також, до Дня пам'яті жертв політичних репресій, організатори вшанували усіх невинно убитих жертв комуністичного тоталітарного режиму.

Організаторами панахиди стали Центральний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті УІНП. Центр, Вінницько-Барська єпархія ПЦУ  та відділ Міністерства у справах ветеранів України у Вінницькій області Мінветеранів.

Фото: Вінницько-Барська єпархія ПЦУ


Напередодні свята Дня матері, яке Україна традиційно відзначається у другу неділю травня, в Одесі привітали матерів загиблих захисників України зі святом.

Зустріч з матерями відбулась у Veterans HUB ODESA. Співробітниця Південного міжрегіонального відділу УІНП Уляна Громович взяла участь у заході, де поспілкувалась за матерями та з командою Veterans HUB ODESA - Олександром Голопотелюком, Оксаною Харітоновою, Оксаною Строгановою, привітали матерів зі святом та подякували, що виховали своїх синів - справжніми захисниками та патріотами України.

Фото:Південний міжрегіональний відділ УІНП


До Дня пам'яті та примирення в Одесі відбулося покладання квітів до пам'ятника Невідомому матросу на Алеї Слави в парку імені Т.Г. Шевченка.

У заході взяли участь керівництво міста та області, представники військових, силових і відомчих структур, духовенство та громадськість. Співробітниця Південного міжрегіонального відділу Уляна Громович взяла участь у церемонії покладання квітів.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам'ять захисників України. Після хвилини мовчання була проведена спільна міжконфесійна молитва за мир — у пам’ять жертв війни, за всіх, хто віддав життя у боротьбі з нацизмом, і тих, хто боровся за Україну у різні часи.

Фото:Південний міжрегіональний відділ УІНП