Локальна пам'ять: дайджест новин з регіонів до Дня пам'яті захисників України

Локальна пам'ять: дайджест новин з регіонів до Дня пам'яті захисників України

Другий випуск інформаційно-новинного дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять" розповідає про заходи присвячені Дню пам'яті захисників України. 

29 серпня, до Дня пам'яті захисників України в Полтаві відбулась низка урочистих заходів, зокрема, представники місцевої влади та УІНП взяли участь в всеукраїнській акції "Сонях пам'яті". Вшанування загиблих українських захисників відбулося на Алеї Героїв центрального міського цвинтаря.

«Ті трагічні події російсько-української війни розгорталися на полях соняхів, які вже поспіли. На полях достиглих соняхів сотні українських воїнів героїчно віддали життя за незалежність України наприкінці літа 2014-го в боях за Іловайськ. Саме тому сонях є символом Дня пам’яті захисників України. Адже Україна для кожного із загиблих воїнів це є сонце в його душі, яке зігрівало і надихало захищати свій дім», - зазначив співробітник УІНП Олег Пустовгар.

Панахиду за загиблими провів старший капелан ПЦУ Іоан (Луценко). Йому співслужили настоятель Свято-Пантелеймонівської церкви ПЦУ отець Григорій (Ксилий) та капелан УГКЦ отець Максим (Кролевський). Присутні долучилися до загальнонаціональної хвилини мовчання з вшанування пам'яті загиблих українських захисників.

Фото надані Північно-східним міжрегіональним відділом УІНП


Також, до Дня пам'яті захисників України в Полтаві відбулось урочисте спецпогашення поштової марки за проєктом «Власна марка», присвяченої Герою України сержанту Андрію Конопльову. На марці зображено портрет Андрія Конопльова на бойовій машині. Поряд зображено орден «Золота Зірка».

У церемонії спецпогашення взяли участь дружина воїна Галина Конопльова й молодший син 6-річний Олексій, заступниця голови Полтавської ОДА Катерина Рижеченко, секретар Полтавської міської ради Олександр Шамота, заступниця директора Полтавської дирекції АТ «Укрпошта» Людмила Сушко, співробітники УІНП та представники ветеранських організацій. 

Марки, які пройшли церемонію спецпогашення, стануть експонатами Державного музею поштового зв’язку України, Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, філії Національного військово-історичного музею України – Музею важкої бомбардувальної авіації та Пирятинського, Пирятинського районного краєзнавчого музею.

Фото надані Північно-східним міжрегіональним відділом УІНП


29 серпня, з нагоди Дня пам'яті захисників України, неподалік села Первомайське Ясинуватського району Донецької області, на місці героїчної загибелі екіпажу танку 17-ї окремої танкової Криворізької бригади імені Костянтина Пестушка і добровольців батальйону «Дніпро-1» урочисто відкрито пам’ятний знак.

У заході взяли участь представники Донецької ОДА, командування Операції об’єднаних сил, депутатського корпусу, громадської організації «Всеукраїнське об’єднання «Коло. Медія»», а також начальник Південно-східного міжрегіонального відділу УІНП Ігор Кочергін.

«Знак встановлений сьогодні не просто знак на честь шести загиблих бійців, це місце пам’яті про всіх полеглих воїнів, які виборювали незалежність України», - сказав у своєму виступі Ігор Кочергін.

Фото надані Південно-східним міжрегіональним відділом УІНП


З вересня 2020 року, в Козацькому кафедральному соборі Святої великомучениці Катерини Православної церкви України в Чернігові відбувся молебень за перемогу Українського війська над російським агресором, видужання поранених захисників України, а також заупокійна літія за усіма воїнами, що загинули в боях за незалежність України в російсько-українській війні.

Захід організували Український інститут національної пам'яті, Чернігівська єпархія ПЦУ, козацька православна громада Храму Святої великомучениці Катерини за сприяння Міністерства у справах ветеранів України.

Молебень відправили священики Чернігівської єпархії ПЦУ отець Євген, отець Володимир, отець Максим  разом із військовим капеланом Оперативного Командування «Північ» Сухопутних військ Збройних Сил України отцем Антонієм.

«Російські загарбники поважають і рахуються тільки з силою. Армія та інші силові структури України — щит і меч, головний гарант безпеки та мирного життя нашої країни», – наголосив співробітник УІНП Сергій Бутко.

У молебні взяли участь представник козацької православної громади Храму святої великомучениці Катерини Юрій Соколов, ветеран російсько-української війні Юрій Потійко, директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського Юрій Коцюбинський.

Фото надані Північно-східним міжрегіональним відділом УІНП


2 вересня 2020 року у великій виставковій залі Вінницького обласного краєзнавчого музею, відкрилась виставка «Тріумф людини. Мешканці України, які перемогли ГУЛАГ».

У відкритті виставки взяли участь представники влади, науковці, представники громадськості. Модерувала презентацію співробітниця музею Лариса Семенко.

Презентували виставку начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко та головний спеціаліст відділу Олексій Серветнік.

«2 вересня 1945 р. весь світ радів, що завершилась Друга світова війна, яка забрала мільйони життів. Одним із місць масових убивств стали концтабори. Але після 1945 р. для українців війна тривала. Тривала боротьба з московсько-совєтським тоталітарним режимом, одним із знарядь репресивної машини якого стала система таборів ГУЛАГ, яка постала за два десятиліття перед Другою світовою й продовжила вбивчу роботу й після її завершення. Через систему ГУЛАГ пройшло більше 20 мільйонів людей. А у 1953 р. більш ніж половину в’язнів у совєтських концтаборах становили саме українці. Так, російсько-совєтські окупанти знищували українську націю: селян, духовенство, інтелігенцію, представників націоналістичного підпілля. Останній український політв’язень повернувся з Сибіру лише восени 1990 р. На свободі політв’язні продовжували боротьбу. Завдяки їх чину було відновлено українську незалежність у 1991 р. Тому, сьогодні надзвичайно небезпечними є певні ілюзії про добробут життя в СРСР. Більше того сьогодні варто докласти всіх зусиль аби злочини, що вчиняли комуністи були засуджені та ніколи не повторювались у майбутньому», - зазначив Богдан Галайко.

Виставка, створена Українським інститутом національної пам’яті, Центром досліджень визвольного руху, Національним музеєм-меморіалом жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» та Галузевим державним архівом СБУ, розповідає про систему ГУЛАГу, який нещадно експлуатував своїх в’язнів, аби витиснути з них максимум і перетворити на слухняних «будівників комунізму». Але українці, кинуті в табори, зберігали гідність, гуртувалися в мережі спротиву та врешті-решт до повстань, які цю систему розвалили.

Фото: Олексій Серветнік


4 вересня 2020 року у Вінниці, на площі ім. Василя Стуса, відбулись вересневі Стусівські читання «Незламний борець правди і свободи» до дня пам'яті поета, політв'язня, Героя України Василя Семеновича Стуса.

Захід організований Вінницькою обласною універсальної бібліотекою ім. К. А. Тімірязєва за підтримки Вінницької ОДА спільно з обласною організацією Національної спілкою письменників та Конгресом української інтелігенції Вінниччини.

У традиційних вересневих Стусівських читаннях взяли участь представники влади та органів місцевого самоврядування, освітяни, письменники, науковці, викладачі та студенти Вінницького державного педагогічного університету ім. Михайла Коцюбинського та Донецького національного університету ім. Василя Стуса. Від УІНП участь у заходах взяли начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту Богдан Галайко та головний спеціаліст відділу Олексій Серветнік.

«Василь Стус належить до нового покоління учасників українського національно-визвольного руху 1960-1980-х рр.. – дисидентів, котрі стали символами боротьби та нескореності. Покоління, що продовжило боротьбу вояків УПА середини ХХ ст. за українську державність. Їх ламали до останнього, але незважаючи навіть на смерть, зламати не змогли. Завдяки таким постатям як Василь Стус, їх життєвому чину маємо сьогодні відроджену Українську незалежну державу. Водночас, варто усвідомлювати, що боротьба триває, точиться новітня російсько-українська війна. І сьогодні варто працювати над тим аби злочини російського-совєтського тоталітаризму були засуджені і зло не повернулось на наші землі» - налогосив у своєму виступі Богдан Галайко.

Фото: Олексій Серветнік