«Локальна пам'ять»: Декомунізація на Полтавщині та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: Декомунізація на Полтавщині та інші новини з регіонів

Декомунізація на Полтавщині, заходи до Дня ЗСУ в Чернігові та Одесі, круглий стіл з розвитку туризму на Дніпропетровщині а також інші новини з регіонів у п`ятдесят восьмому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

3 грудня в Чернігівському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки Міністерства оборони України відбулося урочисте підбиття підсумків першого обласного конкурсу патріотичних аматорських відеороликів «Молодь! Армія! Країна!» до 30-ї річниці створення Збройних Сил України на призи військового комісара Чернігівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки для шкільної та студентської молоді регіону.

У конкурсі взяло участь 179 роликів, які на сторінці «Чернігівському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки» в соціальній мережі Facebook переглянуло понад 500 тисяч користувачів.

Полковник Олег Гончарук вручив переможцям конкурсу учасникам призи, серед яких були музичні центри, смартфони, фітнес-браслети та інші гаджети, книги з історичної та військово-патріотичної тематики, серед яких були і видання Українського інституту національної пам’яті. Організатори подякували і чернігівському представництву Північно-Східного міжрегіонального відділу УІНП за участь у підготовки заходу.


В межах робочого візиту до містечка Бар на Вінниччині 3 грудня  начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту Богдан Галайко зустрівся з міським головою Володимиром Саволюком.
 
Сторони обговорили необхідність завершення декомунізації на території громади, зокрема демонтажу пам`ятника більшовицькому діячу Миколі Врублевському.
Принагідно, начальник відділу презентував очільнику міста добірку видань Інституту та обговорили перспективи співпраці у майбутньому.
 
 
Стосовно відновлення національної пам`яті про Українську революцію 1917-1921 рр. на Поділлі начальник Центрального міжрегіонального відділу Богдан Галайко розповів учасникам міжрегіонального історико-краєзнавчого семінару «Боротьба українського народу за ідентичність та державність через призму століть (400-річчя Хотинськоі битви та 100-річчя національно-визвольного руху на теренах Поділля початку 20-х рр. ХХ століття)", що відбувся у Барському гуманітарно-педагогічному коледжі імені Михайла Грушевського.

"Маємо спільними зусиллями працювати над відновленням історичної справедливості, розвінчуванням ворожих, пропагандистських міфів, які заперечують існування Української державності" - зауважив Богдан Галайко.

Принагідно, очільник відділу презентував та передав коледжу добірку видань Інституту.

Фото: Центральний відділ УІНП


9 грудня 2021 року, під час робочого візиту до Вінниці співробітників Українського інституту національної пам'яті Володимира Поліщука та Ігоря Кромфа, з презентацією коміксу Інституту "Оборона Замостя. Легенда про лопату", автори мальопису спільно з регіональними предстаниками УІНП Богданом Галайком та Олексієм Серветніком завітали у гості до партнерів Інституту - команди Центру історії Вінниці на чолі з Олександром Федоришеним.

В часі спілкування директор Центру історії Вінниці зазнайомив гостей з діяльністю установи, провів коротку екскурсію будівлею садиби Боруха Львовича, де у 1920 році розмістилася канцелярія Головного Отамана Військ і Флоту УНР С. Петлюри. В свою чергу, автори презентували примірники мальопису для друзів та партнерів Інституту, зробили спільне фото біля пам'ятника Симону Петлюрі.
 
 
Також автори мальопису УІНП "Оборона Замостя. Легенда про лопату", співробітники Інституту Ігор Кромф та Володимир Поліщук побували у ефірі телеканалів Суспільне Вінниця, ТРК Вінниччина. Твій рідний телеканал та радіо "Місто над Бугом" і UA: Українське радіо.
 

Того ж вечора у HUB Місто змістів у м. Вінниці відбулася презентація першого історичного мальопису Українського інституту національної пам'яті «Оборона Замостя. Легенда про лопату».

Участь у презентації взяли художник та сценарист мальопису, співробітник Українського інституту національної пам'яті Володимир Поліщук, співавтор сценарію мальопису, популяризатор коміксів, співробітник Українського інституту національної пам'яті Ігор Кромф, т.в.о. директора Музею Вінниці Олександр Федоришен. Модератором заходу виступив начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Богдан Галайко. Також, до участі у заході долучилися  Генеральний Консул Республіки Польща у Вінниці Дамян Цярціньскі, представники громадськості та ЗМІ.
 
Усі учасники презентації мали можливість безкоштовно отримали  мальопис та сувенірну продукцію Українського інституту національної пам’яті.
 
Фото: Центральний відділ УІНП

6 грудня директор Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки пані Лариса Сеник передала для регіонального представництва Українського інститут національної пам'яті в особі начальника відділу Богдана Галайка видання «Вінниччина в контексті Української революції 1917-1921 років (до 100-річчя подій Української революції 1917-1921 років). Науково-допоміжний бібліографічний покажчик».

"У даному покажчику зібрано та систематизовано назви друкованих матеріалів, що репрезентують науковий доробок українських вчених, зокрема Вінницької та Хмельницької областей, які стосуються періоду Перших Визвольних змагань" - зауважила Лариса Сеник.

8 грудня у бібліотеці Новоолександрівської окремої територіальної громади відбувся круглий стіл «Розвиток внутрішнього туризму у Дніпропетровській області».

У заході взяли участь представники Дніпропетровської облдержадміністрації, а також освітяни, бібліотекарі, краєзнавці, представники громадяських організації та місцевих медіа.

Начальник Південно-східного відділу Інституту Ігор Кочергін виступив з темою «Волоське, як зразок туристичного маршруту Дніпропетровської області», в якому зауважив, що Дніпропетровщина, зокрема й Волоське, багаті на туристично привабливі перлини, які можуть зацікавити як українських так і зарубіжних туристів. Через них є можливість формувати позитивний образ січеславського краю спираючись на історичне минуле.


3 грудня на Одещині видатного українського мецената, громадського і політичного діяча Євгена Чикаленка було відкрито погруддя славнозвісному земляку.

Урочистості відбулися в селі Мардарівка, неподалік від родинного помістя Перешори, де народився й виріс Чикаленко. В урочистостях взяли участь науковці з Києва, керівники Подільського району та Куяльницької громади. Зокрема, в церемонії взяли участь й співробітники Українського інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк та Олександр Городилов.


Звертаючись до селян-земляків Чикалека, С. Гуцалюк зазначив, що такого масштабу особистості наша країна народила не так багато.  Бо саме Чикаленко мав очолити як Центральну Раду, так і Гетьманат. Але задля справи відмовився. 

В межах відкриття погруддя, Південний міжрегіональний відділ УІНП презентував новий ролик "Меценат України", що стане доступним широкому загалу до ювілею Євгена Чикаленка наприкінці грудня.

Фото: Південний відділ УІНП 


4 грудня в селі Нерубайське під Одесою на запрошення місцевої громади начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк  взяв участь в урочистостях до 30-ї річниці ЗСУ.

“Головний гарант нашої Незалежності та волі - військові частини ЗСУ. Вітаю всіх причетних з 30-ю річницею відновлення Української армії! Переможемо!” - звернувся до присутніх військовослужбовців військових частин, розташованих на території ОТГ з вітальним словом С.Гуцалюк.


9 грудня в Одесі відбувся круглий стіл “Як долати наслідки імперської політики забування?”. Захід продовжив серію експертних обговорень “Деколонізація: віднайти своє під шаром російських імперських міфів”, започаткованих Українським інститутом національної пам’яті. 

Участь у обговоренні взяли експерти з чотирьох міст України: голова УІНП Антон Дробович, Віктор Брехуненко (Київ), Тарас Гончарук (Одеса), Петро Бойко (Запоріжжя), Артем Філіпенко (Одеса), Богдан Короленко (Київ), Володимир Полторак (Одеса), Наталія Петрова (Одеса), Ілля Зелінський (Миколаїв), Олександр Коваленко (Одеса), Віктор Савченко (Одеса). Модератор зустрічі  начальник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк.

Під час обговорення експерти звернули увагу на те, як відновити знання і пам’ять про замовчувані сторінки історії південної та східної України; що робити із доросійським періодом Одеси, Дніпра, Маріуполя, Криму; чому важливо змінити запроваджені російською історіографією дати заснування міст півдня України?

Фото: Південний відділ УІНП


1 грудня, з нагоди 30-ї річниці всенародного голосування за незалежність України Білицький краєзнавчий музей презентував на своєму ютуб-каналі короткометражний документальний фільм «Незалежність: Білицький вимір». Стрічку побудовано на інтерв’ю з очевидцями та учасниками переломних подій 1989 – 1991 років у Полтаві, області та Біликах зокрема.

Як і підкреслює назва, фільм акцентує увагу на локальних подіях. До зйомок було залучено переважно біличан. Їхні спогади природно вписані у канву загальноукраїнських події рубежу 80 – 90-х років минулого століття. 

Консультації щодо деяких спікерів, музичного наповнення, фрагментів загальноукраїнської кінохроніки тощо надавав Полтавський офіс Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті.


У Диканській і Новооржицькій громадах Полтавської області демонтували й перевезли до філії Державного історико-культурного заповідника у Путивлі «Парк радянського періоду» три пам’ятники діячам комуністичного руху. 

Зокрема, в експозиції “Парку радянського періоду” поповнилась пам’ятником Фрідріху Енгельсу, який розташовувався у селі Андріївка, пам’ятником «Борцям за владу Рад» (у вигляді червоноармійця армії Семена Будьонного), що знаходився поміж селами Великі Будища і Писарівщина, а також пам’ятник російському більшовику Валеріяну Куйбишеву, який незаконно експонувався в селі Вишневе.

Регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар зауважив, що згідно законодавства демонтажу також підлягають пам’ятник першому секретарю ЦК КПУ Миколі Підгорному у Карлівці, бюст Леніна в санаторії “Сосновий Бір”, масивні стели «Комсомольськ» у Горішніх Плавнях та пам’ятники болгарським комуністам у Коломацькі ОТГ.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


6 грудня, до Дня Збройних сил України, у Білицькому краєзнавчому музеї презентували виставку Українського інституту національної пам’яті «Українське військо: 1917–1921». Експозицію присвячено збройним силам Української Народної Республіки сторіччя тому.

Музейний захід традиційно відвідали учні шкіл, представники Білицької спілки ветеранів АТО «Воля», зацікавлені біличани. Виставку «Українське військо: 1917 – 1921» планується експонувати у Біликах до 31 січня 2022 року.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


Регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар взяв участь у презентації видання "Другий Зимовий похід. Листопадовий рейд. Базар", який виданий місцевою владою Полтавщини.

«Ідея УНР перемогла. Адже, попри все, уряд УНР діяв на еміграції до 1992 року, коли передав свої повноваження урядові відновленої Української держави. А Другий Зимовий похід став у 20 столітті символом незламності українського духу та героїчної боротьби за свободу, незалежність й соборність українських земель. Героїзм воїнів Армії УНР надихає сучасних захисників від російської агресії, які як і їх попередники сто років тому боронять Україну вже не від ленінської чи денікінської, а від путінської орди», - зауважив Олег Пустовгар.

Також представник УІНП розповів про біографії видатних діячів Армії УНР та учасників тих подій, які були родом з Полтавщини.