«Локальна пам'ять»: демонтаж пам'ятника комсомольцям Херсону та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: демонтаж пам'ятника комсомольцям Херсону та інші новини з регіонів

Панахида за загиблими захисниками України в Харкові та Вінниці, демонтаж памятника комсомольцям в Херсоні, а також інші новини з регіонів у двадцять восьмому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять". 

30 березня у чернігівському обласному молодіжному центрі відбулася онлайн-гутірка «Микола Міхновський. Самостійна Україна» до 148-ї річниці від дня народження українського громадсько-політичного діяча.

Організаторами заходу виступили Український інститут національної пам’яті, Чернігівський обласний молодіжний центр за сприяння Чернігівської облдержадміністрації. Регіональний представник УІНП в Чернігівській області Сергій Горобець розповів основні віхи біографії Миколи Міхновського.

«Національно-державні інтереси вище партійно-політичних, корпоративних, групових тощо. Для нас вже зрозумілий і близький заповіт Міхновського, написаний у 1900 році в «Самостійній Україні»: «…тільки держава одноплеменного національного змісту може дати своїм членам нічим не обмежовану змогу всестороннього розвитку духового і осягнення найліпшого матеріяльного гаразду», — зауважив регіональний представник УІНП в Чернігівській області Сергій Бутко.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


З ініціативи Полтавського офісу Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті (УІНП) та учителя історії Сергія Остапієнка  у загальноосвітній школі № 7  ім. Тараса Шевченка протягом березня  експонувалася виставка  «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір».

Вчитель Сергій Остапієнко провів серію оглядових екскурсій по матеріалах виставки для учнів 5-11 класів. Лейтмотивом цих заходів з патріотичного виховання став відомий вислів Михайла Грушевського : «Завдяки історичній пам'яті людина стає особистістю, народ – нацією, країна – державою».

Фото:  ЗОШ №7 м.Полтава


Полтавські телеканали «Центральний», «ІРТ» та «Місто+» показали просвітницький ролик Українського інституту національної пам’яті  з циклу «Люди епохи» про  хірурга, гуманіста і просвітника Миколу Пирогова.

 «Трансляція цього нового відеопродукту УНІП є важливим просвітницьким заходом. Телеглядачі Полтавщини довідалися про Пирогова  більше : не лише як хірурга, але й  просвітника і громадського діяча. Скажімо, він дбав  про  відкриття недільних шкіл українською мовою»,– прокоментував представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.


19 березня співробітник Північно-східного відділу УІНП Едуард Зуб прочитав лекцію у Харківському прес-клубі.

Темою лекції стали головні події Української революції 1917 року у Харкові. Обговорення лекції перейшло у плідну дискусію.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


1 квітня на подвір'ї Іоано-Богословського храмуХаркова, біля меморіалу загиблим захисникам України, відбулася панахида за усіма воїнами, які загинули смертю хоробрих у березні цього року.

Правив панахиду єпископ Харківський і Богодухівський Митрофан. Полеглих згадали поіменно, розповіли про їхнє життя, службу та обставини загибелі. Їх було дев’ятеро: Володимир Онопрієнко, Олександр Пекур, Віктор Пасєка, Андрій Грабар, Кирило Биковський, Сергій Коваль, Сергій Барнич, Максим Абрамович, Сергій Гайченко.

 

Віддати шану українським воїнам, що загинули у боях з російськими окупантами, прийшли їхні рідні та небайдужі представники громадськості. Захід, з дотриманням вимог карантину, проведено спільними зусиллями Харківської єпархії ПЦУ, Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті, Міністерства у справах ветеранів та ГО "Всеукраїнське об'єднання рідних зниклих безвісти та загиблих захисників України".

Фото: Північно-східний відділ УІНП


1 квітня 2021 року у Спасо-Преображенському кафедральному соборі Вінниці відбулось поминальне богослужіння за учасниками російсько-української війни, що загинули у березні 2021 року.

Панахиду за загиблими Героями звершив митрополит Вінницький і Барський ПЦУ Симеон. Участь у вшануванні взяли начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко та співробітник відділу Олексій Серветнік.

Після поминального богослужіння, біля меморіальної дошки, що встановлена на території Спасо-Преображенського кафедрального собору усі присутні вшанували пам'ять героїв-вінничан і жителів області, які загинули на фронті російсько-української війни, починаючи з 2014 року.

Організаторами панахиди стали Центральний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті УІНП. Центр, Вінницько-Барська єпархія ПЦУ та відділ Міністерства у справах ветеранів України у Вінницькій області Мінветеранів

Фото: Олексій Серветнік


Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам'яті тримає на контролі ситуацію навколо колишньої "катівні НКВС" на 6-му кілометрі Овідіопольської дороги.

Наразі спеціалісти з георадарної зйомки провели перші роботи та надали попередні висновки, згідно з якими, на зазначеній площі дійсно можуть знаходитися рештки тисяч репресованих одеситів та жителів області. За більш старими даними свідчень, на цій ділянці землі можуть знаходитися рештки понад 5 тисяч жертв політичних репресій.

"Ми вимушені знов і знов говорити, що без гідного вшанування всіх жертв політичних репресій, геноцидів, депортацій і воєн, ми не зможемо обрати реперну точку для початку будівництва нового суспільства в Україні. Довгий час про цих жертв було заборонено навіть згадувати. Натомість, священними проголошувалися самі вбивці, на їхню честь називалися вулиці... Втім і зараз, коли війна в нашій країні каталізує переосмислення всієї історії, є люди, для яких історична пам'ять нічого не варта... Ми знову наголошуємо, що будь-яке будівництво на людських кістках, що не були належним чином увіковічені - це злочин. Як моральний, так і юридичний", – заявив керівник Південного відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Нагадаємо, Український інститут національної пам'яті виступив з вимогою не допустити без ексгумації і належного поховання рештків жертв політичних репресій - будівництва гаражів в зоні реконструкції Одеського аеропорту. Більше того, УІНП виступив з ініціативою, у зв'язку з затратністю коштів і часу - надати зазначеній ділянці статус меморіального парку і зупинити зазіхання на цю територію.

Фото: Думская


У Херсоні за інціативою громадськості, на виконання Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" демонтовано пам’ятник першим комсомольцям Херсонщини.

“Як виявляється, на півдні України ще залишилися чимало пам’ятників та пам’ятних дошок і знаків на честь таких собі місцевих подій, пов’язаних зі встановленням та функціонування радянської, комуністичної влади. Звісно, що потрібно як місцевій владі, так і патріотичному середовищу звертати увагу на всі ці деталі, бо Закон має бути виконаний в повному обсязі”, – прокоментував демонтаж начальник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк.