"Локальна пам'ять": демонтаж передостаннього пам'ятника Леніну на Одещині та інші новини з регіонів

"Локальна пам'ять": демонтаж передостаннього пам'ятника Леніну на Одещині та інші новини з регіонів

Демонтаж передостаннього пам'ятника Леніну на Одещині, конкурс на спорудження пам'ятника Петлюрі в Полтаві та інші новини з регіонів у двадцятий інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".   

21 січня 2021 року Український інститут національної пам’яті провів онлайн-зустріч «Україна Соборна». Захід приурочено до 102-ої річниці проголошення Акта Злуки Української та Західноукраїнської народних республік.

З вітальним словом до учасників та глядачів зустрічі звернувся голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович.

У включенні взяли участь представники усіх міжрегіональних відділів Інституту та запрошені фахівці (історики, філософи, політологи).

Основною метою заходу було актуалізувати тему необхідності консолідації, популяризувати знання про події Української революції, зокрема шлях українства до проголошення Акта Злуки 1919 року, показати, що ми відповідальні за пам’ять про минуле та творення майбутнього, реально оцінюємо виклики сучасності та вміємо об’єднуватися перед ними.

Переглянути відеозапис зустрічі можна за посиланням https://bit.ly/3p4FYoz


Співробітник Північно-східного відділу УІНП Едуард Зуб зініціював передачу видань УІНП у місцеві бібліотеки Харківської області.

Зокрема видання передали в сільські бібліотеки Печеніги, Нового Бурлука, Артемівка та Мартового Харківської області. Також книжки та буклети УІНП отримала Катеринівська сільської бібліотеки, що у Лозівському районі Харківщини.

А з нагоди Дня соборності видання Інституту отримав Харківський ліцей «Рятувальник».

Фото: Північно-східний відділ УІНП


Полтавська облдержадміністрація оголосила Всеукраїнський відкритий архітектурний конкурс на спорудження у Полтаві пам’ятника Симонові Петлюрі.

Логотипом-гаслом конкурсу стане відомий вислів Симона Петлюра: «Не забуваймо про меч, учімося міцніше тримати його в руках».

Детальніше про умови конкурсу: https://cutt.ly/rjKzBGC


З ініціативи голови Полтавської обласної ради Олександра Біленького та Північно-східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті (УІНП) виконком Решетилівської міської ради влаштував інтернет-перегляд історичних документальних відеоматеріалів.

Інтернет-перегляди присвятили Дню Соборності та 100-річчю Холодноярської республіки. Зокрема, на Facebook відділу  культури, молоді, спорту та туризму Решетилівської ОТГ відбувся перегляд нового документального відео Інституту «І повіє вогонь новий з Холодного Яру».

«Серед видатних  діячів Холодноярської республіки й уродженець Решетилівського краю, письменник і старшина Армії УНР Юрій Горліс-Горський , який народився 123 роки тому», — прокоментував регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.


22 січня 2021 року, відбулась пряма трансляція публічної онлайн-зустрічі на тему «День Соборності України: Вінницький контекст» до Дня Соборності України.

Участь у трансляції взяли начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко, директор Державного архіву Вінницької області Юрій Легун, директор "Центру історії Вінниці" Олександр Федоришин, директор СЗШ І-ІІІ ст. с. Уладівка, Літинського району Олександр Масний, модератором зустрічі став заступник директора молодіжного центру «Квадрат»  Андрій Мельничук


22 січня 2021 року з нагоди Дня Соборності начальник Центрального міжрегіонального відділу Богдан Галайко на запрошення керівництва відвідав військову частину А2656 (101 окремий полк зв'язку Повітряних Сил ЗСУ).

Для офіцерського та сержантського складу полку Богдан Галайко провів історико-просвітницьку бесіду присвячену Дню Соборності.

Також для військової частини, було передано нові видання Інституту та артплакати «Визначні діячі Української революції 1917-1921 рр» й «Військова еліта УНР».

Фото: Центральний відділ УІНП


Співробітники Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Богдан Галайко та Олексій Серветнік взяли участь у  заходах з нагоди Дня Соборності України у Вінниці.

22 січня 2020 року відбулось урочисте покладання квітів до пам’ятного знаку Героям Небесної Сотні та мультимедійної стели загиблим воякам у новітній російсько-українській війні на площі Європейській.

Фото: Центральний відділ УІНП


21 січня в Одеському державному університеті внутрішніх справ відбулося відкриття діорами, присвяченої вшануванню пам’яті борців за незалежність України і зокрема загиблим Героїв в Донецькому аеропорту.

Ініціатором створення експозиції виступив ректор Одеського державного університету внутрішніх справ, генерал Національної поліції В’ячеслав Аброськін. 

На запрошення організаторів начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк взяв участь в урочистому відкритті та  виступив із вітальним словом до курсантів університету, журналістів та запрошених.

“Всі вони у різні часи оборони летовища брали безпосередню участь у боях за головний символ спротиву російським агресорам і недарма мають звання незламних «кіборгів». Їхній бойовий досвід, мужність і вірність присязі залишаються наочним прикладом для всіх наших військових”, - зазначив Сергій Гуцалюк.

Після відкриття діарами єпископ Одеський і Балтський Православної Церкви України Павло (Юристий) звершив панахиду за загиблими захисниками України та освятив діораму.

Фото: Південний відділ УІНП


У селі Калчево Одеської області демонтували передостанній пам`ятник Леніну в області. Процес супроводжували представники правоохоронних органів.

"Дотримано закон України про декомунізацію. Про що я, і не лише я, завжди говорив. Усе було зроблено в межах чинного законодавства та під контролем правоохоронців. Є Закон, і його потрібно дотримуватися", – наголосив начальник Південого міжрегіонального відділу УІНП Сергій  Гуцалюк.

Також керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП зазначив, що в цій ситуації до думок людей поставилися дуже лояльно, адже нікого з тих, хто заважав демонтажу Леніна, до відповідальності не був притягнений.

Нині пам’ятник відправлено до парку соціалістичного монументалізму до курорту Фрумушика-Нова на Одещині.

Фото: Південний відділ УІНП