«Локальна пам'ять»: Демонтаж п'ятиметрової скульптури Карла Маркса на Полтавщині та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: Демонтаж п'ятиметрової скульптури Карла Маркса на Полтавщині та інші новини з регіонів

Демонтаж комуністичних пам'ятників на Полтавщині, лекції для майбутніх офіцерів у Харкові, наукові конференція у Вінниці та Одесі, , а також інші новини з регіонів у тридцятому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

12 квітня у Харківському національному університеті Повітряних Сил імені Івана Кожедуба відкрилася виставка «Фактор свободи».

Презентувала експозицію начальниця Північно-східного відділу УІНП Марія Тахтаулова. Вона розповіла курсантам про визначних діячів вітчизняної історії: Івана Мазепу, Симона Петлюру, Степана Бандеру.

Фото: пресслужба ХНУПС


13 квітня головний спеціаліст Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП Едуарда Зуба прочитав лекцію курсантам Харківський національний університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба

Лекція на тему «Українська революція у Харкові: 1917 рік» розкрила події національного відродження на Слобожанщині столітньої давності.

Особливу увагу було приділено досягненням та проблемам тогочасного українського руху. 

Фото: пресслужба ХНУПС


На Полтавщині демонтовано три пам'ятники комуністичного тоталітарного режиму.

У  селі Лобачі Решетилівської ОТГ демонтували пам'ятник болгарському комуністові Георгію Димитрову. У селі Левенцівка Чутівської ОТГ - пам'ятник більшовицькому письменнику Максиму Горькому. А в селі Радочини Омельницької ОТГ демонтовано п'ятиметровий пам'ятник Карлу Марксу.

Усі скульптури доставили у Парк радянського періоду Державного музею-заповідника біля Путивля, що на Сумщині.

Фото: Вадим Поздняков


15 квітня 2021 року, на платформі сервісу Google Meet, розпочав роботу VI Всеукраїнський науково-теоретичний семінар "Хронотоп радянського: історико-теоретичний погляд" із циклу "Повсякдення: візії та смисли".

З вітальним слово до учасників семінару звернувся начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко, проректор з наукової роботи ВДПУ ім. М. Коцюбинського Алла Коломієць, декан факультету історії, права і публічного управління Юрій Зінько.

Участь у заході беруть науковці з Вінниці, Києва, Львова, Луцька, Ніжина, Харкова, Житомира, Умані, Острогу, Ужгорода. Робота семінару відбуватиметься 15-16 квітня.


Загиблому в АТО уродженцю міста Чорноморськ Віталію Шуму посмертно присвоєно статус "Почесного громадянина міста".

Пропозицію вшанувати пам'ять земляка-героя винесла місцева організація ветеранів АТО/ООС "Рапіра", яку ще підтримали 12 громадських об'єднань.

“Це має стати доброю традицією, коли міста вшановуватимуть своїх земляків-Героїв, а не лише наближених до влади бізнесменів по радянській традиції, коли нагороджували партійних функціонерів. Сподіваюся, що відповідні рішення ухвалюватимуть і по живим землякам, що нагороджені за реальні подвиги та вчинки на фронті”, - заявив керівник південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк під час зустрічі з активом ветеранів АТО з Чорноморська.

16 липня 2014 року Віталій Шум, що служив в зоні АТО у складі 28-ї ОМБр, загинув неподалік Донецька. На честь земляка в Чорноморську його іменем названо вулицю, де він жив, а також меморіальна дошка встановлена на фасаді школи №7, де він вчився.


8 квітня 2021 року в Одеській національній науковій бібліотеці відбулася краєзнавча науково-практична онлайн-конференція «Від оборони до визволення: імена, події, факти» до відзначення 77-ї річниці визволення Одеси від нацистських окупантів та 100-ї річниці від дня народження Ніни Онілової (1921-1942), учасниці оборонних боїв на території Півдня України у роки Другої світової війни.

Начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк взяв участь у конференції з доповіддю “Маловідомі історичні пам’ятки, пов’язані з обороною м.Одеси та вигнанням нацистських окупантів з Одеси".

До участі у заході також були запрошені провідні науковці, бібліотекарі, музейні працівники, культурні й громадські діячі, студентство Одещини.

Фото: Південний відділ УІНП


Начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП взяв участь онлайн-наради з питань розвитку національно-патріотичного виховання, яку проведено Департаментом освіти і науки Одеської облдержадміністрації.

Начальник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Сергій Гуцалюк, коментуючи підсумки наради заявив, що владі і громадськості доведеться шукати шляхи роботи в умовах пандемії, бо зволікати з націонал-патріотичним вихованням в цей історичний етап розвитку країни - далі не можна.

"Мені приємно зазначити, що нас чують в облдержадміністрації. Очільник Департаменту освіти Олександр Лончак чує наші пропозиції, ідеї ветеранських об'єднань, тощо. Я сподіваюся на результти вже найближчим часом", - прокоментував нараду Сергій Гуцалюк.