«Локальна пам'ять»: презентація картинної виставки "Герої козацької України" та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: презентація картинної виставки "Герої козацької України" та інші новини з регіонів

Презентація картинної виставки "Герої козацької України", продовження ситуації з місцем масових поховань на Одещині, а також інші новини з регіонів у двадцять дев`ятому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

5 квітня у Козацькому кафедральному соборі святої великомучениці Катерини Чернігова відбулась панахида за воїнами, які в березні цього року віддали своє життя під час російсько-української війни, а також за всіх загиблих у боях за незалежність України.

Волонтерка і громадська діячка Тетяна Миргородська розповіла про дев’ять загиблих захисників України у березні 2021 року. Панахиду відправили настоятель Кафедрального собору святої великомучениці Катерини отець Роман та отець Володимир. Вони помолилися за кожного з загиблих воїнів, які в березні цього року віддали своє життя за нашу країну, та всіх загиблих захисників в боях за незалежність України.

«У порівнянні з лютим, у березні ворожих обстрілів було десь на третину більше — 244. Звертає увагу, що найбільше війська російського агресора обстрілювали українські позиції на фронті саме 9 березня — на день народження Тараса Шевченка — 21 раз! Віддали своє життя за нас усіх дев’ять воїнів, а сімнадцять поранено. Така ціна нашого мирного життя у минулому місяці. Низький уклін і щира вдячність всім Захисникам України! Вічна пам’ять загиблим Героям! Успішного видужання пораненим бійцям!», — наголосив регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


2 квітня в Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» відбулося онлайн-відкриття виставки творів художниці Наталі Павлусенко «Герої козацької України», яка  приурочена до 382-ї річниці з дня народження видатного гетьмана України Івана Мазепи.

«У цьому чудовому зібранні картин пані Наталі ми бачимо портрети творців і керівників української середньовічної держави Військо Запорізьке. Ця виставка є яскравим прикладом не тільки талановитої художньої творчості, а також важлива форма відновлення та збереження національної пам’яті Українського народу. Водночас це ще один аргумент спростування пропагандистського фейку російського імперіалізму, що Україна у минулому ніколи не мала державності», — наголосив регіональний представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області Сергій Бутко.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


У Полтаві відбувся просвітницький онлайн-захід до 100-річчя заснування Всеукраїнського музичного товариства імені Миколи Леонтовича.

У заході взяли участь представники Українського інституту національної памяті, Полтавського національного педагогічного університету імені  В. Г. Короленка, Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, Полтавського обласного музею імені Василя Кричевського та полтавського обласного осередоку Національної Спілки композиторів України

Модерував його доктор історичних наук, завідувач кафедри культурології Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г.Короленка Олександр Лук’яненко. 

Регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар під час заходу зауважив, що «поштовхом до створення товариства стало зумисне  вбивство співробітником більшовицької ЧК (українською ВНК - Всеросійська надзвичайна комісія з боротьби з контрреволюцією) «українського Моцарта» – відомого композитора, хорового диригента, громадського діяча, автора славнозвісного «Щедрика» Миколи Леонтовича».


2 квітня відбулося засідання Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання при Харківській обласній державній адміністрації.

На ньому обговорювалися питання виховної роботи в умовах децентралізації та карантинних обмежень. У засіданні взяла участь очільниця Північно-східного відділу Українського інституту національної пам’яті Марія Тахтаулова.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


1 квітня 2021 року в Департаменті освіти і науки обласної державної адміністрації відбулось засідання обласного штабу Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура») з метою вирішення організаційних питань щодо проведення гри на Одещині та обговорення моментів, пов’язаних з карантинними обмеженнями.

Засідання розпочалося під головуванням директора Департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації Олександра Лончака. Начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк взяв участь у засіданні, під час якого виступив з доповіддю. Участь у нараді також взяли представники Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Міністерства у справах ветеранів України та голови громадських патріотичних організацій.

Під час засідання обговорили плани проведення Гри окремо для двох вікових категорій – середньої та старшої. Щодо термінів – орієнтовно червень місяць, але в залежності від епідеміологічної ситуації. Як буде проходити відбір команд в новосформованих ОТГ та районах, які критерії оцінювання, про всі нововведення можна буде дізнатись під час онлайн-семінару з органами управління освітою, який проведе Департамент освіти і науки обласної державної адміністрації.

Фото: Південний відділ УІНП


5 квітня в Кафедральному соборі Різдва Христова Одеської єпархії Православної Церкви України відбулася традиційна щомісячна панахида по загиблим захисникам України.Чин заупокійної служби відправив клірик храму отець Андрій Волошин.

Цього разу крім всіх загиблих на фронтах російсько-української війни уродженців Одещини згадували й тих, життя яких обірвалося в березні цього року: Володимира Онопрієнка, Олександра Пекура, Віктора Пасєки, Андрія Грабара, Кирила Биковського, Сергія Коваля, Сергія Барнича, Максима Абрамовича, Сергія Гайченка.

Традиційно в панахиді взяли участь представники Українського інституту національної пам’яті, Міністерства у справах ветеранів України, Православної Церкви України, ветеранського середовища від Veterans HUB Odesa. Через карантинні обмеження широкі кола громадськості на захід не долучалися.

Фото: Південний відділ УІНП


В Одесі відбулося засідання робочої групи з питань реалізації проєкту Меморіалу воїнам, загиблим у зоні проведення АТО/ООС.

В роботі засідання взяли участь представники міської влади, Національної гвардії, Одеської міської ради, Одеського обласного центру комплектування та соцпідтримки, Міністерства у справах ветеранів України, ветеранських організацій. Начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк також взяв участь у засіданні.

Під час роботи обговорили важливі моменти реалізації проєкту. Меморіал буде зведено у межах реконструкції та благоустрою скверу, розташованого поряд із вулицею Канатною і проспектом Гагаріна. У сквері проведуть ландшафтну реконструкцію та перепланування зелених зон. Поруч із прізвищами загиблих захисників України буде зображений QR-код, і кожен бажаючий зможе за допомогою свого мобільного гаджета отримати більше інформації про ту чи іншу людину.

Фото: Південний відділ УІНП


5 квітня 2021 року, в Одеській міській раді відбулася робоча зустріч міського голови Геннадія Труханова з начальником Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергієм Гуцалюком, а також представниками спецпідприємств і громадських організацій, які займаються питаннями пошуку і перепоховання загиблих воїнів ї жертв.

Учасники зустрічі обговорили питання проведення заходів з дослідження місця масового поховання жертв політичних репресій у районі 6-го кілометра Овідіопольської дороги. Це необхідно для здійснення подальшого перепоховання жертв репресій, які були розстріляні в Одесі орієнтовно в 1937-38 роках. За різними джерелами, цифра похованих у цьому місці коливається від 5 до 20 тисяч осіб.

За результатами зустрічі буде створена комплексна робоча група, першочергові завдання якої - підняти в архівах списки загиблих у 1937-38 роках і визначити межі масового поховання.

Як зазначив Геннадій Труханов, головне завдання - зрозуміти, скільки загиблих спочиває там.

«Те, що потрібно буде зробити, - це дуже великий обсяг робіт і засобів. Однак ми повинні зберегти нашу історичну пам'ять і разом зробити все від нас залежне, щоб гідно вшанувати загиблих», - підкреслив міський голова.

Робоча нарада продовжилася на місці масового поховання.

Фото: Південний відділ УІНП