«Локальна пам'ять»: презентація мальопису УІНП в Чернігові та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: презентація мальопису УІНП в Чернігові та інші новини з регіонів

Співпраця з національними громадами на Одещині, наукові конференції у Дніпрі, виставка присвячена російсько-українській війни у Вінниці, а також інші новини з регіонів у шістдесятому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

28 грудня 2021 року, начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту Богдан Галайко та головний спеціаліст відділу Олексій Серветнік провели робочу зустріч з директором Вінницького навчально-наукового інституту економіки Західноукраїнського національного університету, професором Борисом Погріщуком та директором Вінницького фахового коледжу економіки та підприємництва Західноукраїнського національного університету, доценткою Наталією Добіжею.

Під час спілкування сторони поділились думками стосовно спільної реалізації заходів у сфері політики національної пам'яті та національно-патріотичного виховання у регіоні в 2022 році. Також, із керівництвом закладів було домовлено про напрацювання проєкту договору про співпрацю між Інституціями та орієнтовне його підписання на початку наступного року.
 
 
Принагідно, для інституту та коледжу було презентовано перший історичний мальопис УІНП "Оборона Замостя. Легенда про лопату" та інші найновіші видання УІНП.
 
Фото: Центральний міжрегіональний відділ УІНП

6 січня,на площі В. Стуса у Вінниці, до дня народження поета-земляка, політв’язня, Героя України відбулося покладання квітів до пам'ятника Василю Стусу.

Участь у заході взяли бібліотекарі, письменники, науковці, викладачі та студенти Донецького національного університету ім. Василя Стуса, представники ЗМІ. Від імені УІНП участь у заходах взяли начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту Богдан Галайко та головний спеціаліст відділу Олексій Серветнік.
 
 
У своєму виступі Богдан Галайко зауважив про важливість постаті В. Стуса, геніального українця, який чинив спротив комуністичному тоталітарному режиму та важливість культивування творчості поета у контексті новітньої російсько-української війни.
 
Фото: Олексій Серветнік

12 січня у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація виставки "Блокпост пам’яті".

Презентував матеріали виставки автор проєкту, волонтер пошукової місії «Евакуація 200" Павло Нетьосов. Також, до учасників презентації звернулися директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька, мати Героя України, Героя Небесної сотні, вінничанина Максима Шимка - Зоя Шимко, начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті Богдан Галайко, представники ветеранського руху на Вінниччині.

Участь у заході взяли ветерани новітньої російсько-української війни, науковці, працівники закладів освіти та культури, представники громадськості та ЗМІ.
 
Фото: Олексій Серветнік

12 січня у книгарні «Є» у Вінниці відбувся круглий стіл-інтелектуальна зустріч присвячена 160-річчю з дня народження Євгена Чикаленка «Той, хто любив Україну до глибини власної кишені!».
 
Участь у заході взяв начальник Центрального міжрегіонального відділу Інституту Богдан Галайко, який презентував відеоролик Українського інституту національної пам`яті про життя та діяльність Євгена Чикаленка, знятий за ініціативи Південного міжрегіонального відділу Інституту. Також він наголосив на важливості постаті Чикаленка як мецената багатьох україно-державницьких ініціатив та фінансування значущих проєктів з підтримки українства 100 років тому.
 
"Важливими й пізнавальними є спогади цього видатного українця, які на сьогоднішній день перевидані . В сучасних реаліях важливою є пам`ять та пошанування людей такого штибу та популяризації таких постатей серед широкого загалу українства" - зауважив начальник відділу. 

4 січня відбулася зустріч співробітників Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті з представниками Ради німців України в Одеській області.

Зокрема, сторони обмінялися книжними фондами, аби краще зрозуміти позиції співрозмовників. Керівник Південного офісу УІНП Сергій Гуцалюк ознайомив гостей з роботою відділу, продемонстрував просвітницькі відеороботи. Представниця Ради німців України від Одеської області Вікторія Брандт, в свою чергу, зацікавилася всіма напрямками, які впроваджує Український інститут національної пам'яті в питаннях популяризації справжньої історії.

"Я ще раз хочу наголосити на тому, що нашим завданням, зокрема, є й історична пам'ять всіх народів, що проживали історично на цих місцях. Ми проводимо роботу з кримськими татарами, бо тут, на півдні України, свого часу проживали представники цього етносу, а також ногайські татари. Так само ми говоримо про німців-колоністів, які зіграли важливу роль в нашій історії. Але через радянську повоєнну політику, історичні сліди як і кримців, так і німців тут затирали. І про цю несправедливу політику ми зараз говоримо", - підсумував зустріч Сергій Гуцалюк.


Співробітники Південного міжрегіонального відділу УІНП взяли участь у зустрічі військовослужбовців 38-го зенітно-ракетного полку ім. генерал-хорунжого Юрія Тютюнника,які повернулися з зони виконання бойових завдань в Операції об'єднаних сил до місця своєї постійної дислокації під Одесою.

Зустрічати українських захисників зібралися представники Оперативного командування "Південь", Мінветеранів а також Південного регіонального відділу Українського інституту національної пам'яті.
 

Керівник Південного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк подякував бійцям за службу та висловив пропозиції до зустрічі з бійцями в навчальних аудиторіях військової частини, аби підвищувати історичну обізнаність та патріотичних дух зенітників.


8 січня в приміщенні «Січеславської Просвіти» відбулась конференція "Бандерівські читання".

Під час читань в доповідях обговорювалися питання минулого національного руху та сучасні реалії і перспективи національно-визвольного руху, як в Дніпрі, так і в Україні.

З вітальним словом виступив начальник Південно-східного відділу Ігор Кочергін, перед учасниками виступив головний спеціаліст відділу Станіслав Дуб.

Фото: Південно-східний відділ УІНП


11 січня відбулася онлайн конференція «До Дня українського політв’язня. До 50 роковин операції БЛОК». 

Учасниками засідання стали учасник українського дисидентського руху Андрій Григоренко, доцентка Львівської національної академії мистецтв Зиновія Шульга, віце-президент Національної спілки архітекторів України Георгій Духовичний, член Української гельсінської групи, музикант Микола Горбаль, письменниця Ірен Роздобудько, співробітниця музею «Літературне Придніпров’я» Світлана Мартинова та інші. 

На конференції пролунали доповіді, які стосувалися українського визвольного руху 1960–1980 рр. 


14 січня в Чернігівській обласній універсальній науковій бібліотеці імені В. Короленка та Чернігівській центральній міській бібліотеці імені М.Коцюбинського відбулась презентація першого історичного мальописа УІНП "Оборона Замостя. Легенда про лопату", за участі авторів мальопису - співробітників Інституту Володимира Поліщука та Ігоря Кромфа.

"Є дуже багато і невідомих, і нерозкритих, і непопуляризованих сторінок нашої української історії. Більшість знають, що на території Україні був Махно, Петлюра, білі, був Денікін, й на тому кіно закінчується. Хотілося б розповісти історію про "живу українську героїку". Коли українці могли взяти і дати тягла значно більшому ворогові і при цьому залишитись живими, здоровими та успішними", — розповів Володимир Поліщук.

Своєю чергою Ігор Кромф зауважив, що тема популяризації історії не нова і дуже популярна наприклад в франкомовних країнах, де існує власна традиція мальованих історій, а також країнах Центральної Європи.

"Польща, Чехія, Сербія створюють мальописи про своїх історичних персонажів. Франція видає величезні альбоми та графічні романи на історичну тематику. Україна довгий час жила в радянському розумінні культури, де комікс могли застосувати лише в журналі "Перець". Ми вирішили, що час і нам популяризувати історію в мальописах", - пояснив Кромф.

Також автори коміксу зауважили, що планують розширити серію "Слава Героям" та пригоди головного героя мальопис Гната Вечірнього до трилогії, розкривши інші події Української революції 1917-1921 років, а також створити окремий графічний роман про повстання в Кенгірському таборі.

Фото: Північно-східний відділ УІНП