"Локальна пам'ять": відкриття виставки про регіональний вимір Української революції та інші новини з регіонів

"Локальна пам'ять": відкриття виставки про регіональний вимір Української революції та інші новини з регіонів

Демонтаж пам'ятника Леніну на Одещині, вшанування жертв Голокосту, відкриття виставки про регіональний вимір Української революції 1917-1921 років та інші новини з регіонів у двадцять першому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять". 

22 січня у Чернігові відзначили День Соборності України. На знак шани і пам’яті про подвиг борців за волю і захисників України минулого й сучасності відбулося покладання квітів до пам’ятного знаку «Борцям за волю та незалежність України».

У заході взяли участь виконуючий обов’язки голови Чернігівської облдержадміністрації Олександр Савченко, перший заступник голови Чернігівської обласної ради Ніна Лемеш, секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако, народні депутати України Олег Семінський та Сергій Гривко, представники Українського інституту національної пам’яті, Чернігівського гарнізону Збройних Сил України, громадськості.

Після цього співробітники Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко і Сергій Горобець взяли участь у вшануванні подвигу загиблих Героїв Революції Гідності та Захисників України від російської агресії та покладанні квітів до меморіальних стел «Герої Небесної Сотні» і «Герої не вмирають. Вічна пам’ять Героям».

На честь Дня Соборності України Сергій Бутко і Сергій Горобець від імені Українського інституту національної пам’яті урочисто передали примірники календаря «Українські жінки ХХ століття» на 2021 рік Національному архітектурно-історичному заповіднику «Чернігів стародавній» та Чернігівському міському об'єднанню Всеукраїнського товариства «Просвіта».

Фото: Північно-східний відділ УІНП


22 січня в Чернігівському обласному молодіжному центрі відбулась презентація виставки Українського інституту національної пам’яті «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір».

Презентація відбулася під час проведення спеціально організованого в Чернігівському обласному молодіжному центрі онлайн-форуму «День Соборності. Регіональний вимір: Чернігівщина». У ній взяли участь директорка Чернігівського обласного молодіжного центру Ірина Сімонова, заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Віталій Загайний, заступник голови Чернігівської обласної ради Дмитро Блауш, директор Департаменту сім'ї, молоді та спорту Чернігівської обласної державної адміністрації Андрій Кужель.

«І назва, і зміст цієї виставки, в якій представлені всі історичні регіони України, документально свідчіть про споконвічну та переможну Соборність, незламне прагнення українців усіх куточків нашої країни бути разом, жити у власній незалежній державі. У створенні стенду «Чернігівщина» взяли участь Чернігівський обласний історичний музей імені Василя Тарновського, допомагали історики та краєзнавці Олександр Бондар, Олександр Ясенчук та Ярослав Волерт. А його автор – співробітник нашого Інституту, кандидат історичних наук Сергій Горобець», — повідомив під час відкриття співробітник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


27 січня в урочищі Березовий Рів у Чернігові, біля пам’ятника жертвам Голокосту зібралися представники влади, громадськості та чернігівської міської єврейської громади.

Хвилиною мовчання в пам’ять жертв вбивства євреїв тільки за національну приналежність вшанували заступник голови Чернігівської облдержадміністрації Олександр Савченко, перша заступниця голови Чернігівської обласної ради Ніна Лемеш, секретар Чернігівської міської ради Олександр Ломако, співробітники Північно-Східного міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті та громадськість під час цього меморіального заходу.

Після покладання квітів до пам’ятника жертвам Голокосту рабин іудейських релігійних громад Чернігівської області Ісроель Сільберштейн наголосив на важливості збереження пам’яті про трагедію єврейського народу та прочитав поминальну молитву за жертвами Голокосту.

«У Чернігівській області до німецько-радянської війни проживало майже 32 тис. євреїв, частину з них, яка були потрібні радянській владі, мобілізували в армію та евакуювали на схід як фахівців, а решту кинули напризволяще. До речі, єврейська спільнота в СРСР не була поінформована комуністичним режимом про нацистську політику геноциду щодо них. В області окупанти знищили за одним підрахунками 2,7 тисяч, а за іншими – від 4-х до 6-ти тисяч євреїв, іноді кажуть про кількість жертв до 10 тис. осіб. Березовий Рів – символ скорботи Чернігова і Чернігівщини. Як і у всіх інших регіонах нашої країни, нацисти знищили всі єврейські громади. Після вигнання нацистів із Чернігова у вересні 1943 року там вціліло завдяки місцевому населенню тільки 27 євреїв», — розповів представник Українського інституту національної пам’яті  Сергій Бутко.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


До річниці бою під Крутами департамент культури і туризму Полтавської облдержадміністрації, Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського та Північно-східний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті організували презентацію виставки.

«У процесі підготовки до полтавського  стенду нашої виставки зібрано дуже багато матеріалів, вистачило б ще на стендів 15. Однак ми тут стисло, тезово і доступно для загального сприйняття сформулювали найголовніші віхи Української  революції на Полтавщині», - зазначив регіональний представник УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.

Виставка буде експонуватися у Полтавському краєзнавчому музеї протягом місяця.

Фото: Полтавський краєзнавчий музей імені Василя Кричевського


З нагоди річниці бою під Крутами за сприяння Північно-східного міжрегіонального  відділу Українського інституту національної пам’яті  в центральному фойє навчально-адміністративного  корпусу 179-го об’єднаного навчально-тренувального  центру військ зв’язку Збройних Сил України розташували виставку УІНП «Українське військо 1917–1921».

У відкритті взяли участь і курсанти Полтавського військового коледжу Інституту телекомунікацій і зв’язку імені Героїв Крут.

Виставка доступна для військовослужбовців контрактної служби, що проходять у центрі базову та фахову підготовку. До експозиції виставки увійшли 19 стендів-плакатів, на яких відображена історія становлення та визвольних змагань збройних формувань Української держави початку минулого сторіччя, світлини видатних військових діячів, світлини архівних документів та досліджень.

"Знання історії України та її Збройних Сил далекої минувшини відкриває шлях до розуміння та аналізу подій сьогодення", – розповів т.в.о. заступника начальника коледжу з морально-психологічного забезпечення підполковник Роман Цибульов.

Фото: Олександр Лазарєв


27 січня співробітники Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП відкрили у Чугуєві виставку «Українське військо: 1917-1921».

Експозиція розмістилася в Художній галереї імені Рєпіна, де колись розташовувалось військове училище, що стало кузнею для військової еліти Української державності початку ХХ століття.

Співробітник УІНП Едуард Зуб на відкритті виставки прочитав лекції про події Української революції 1917-1921 років у Харкові. 

Виставка експонуватиметься до кінця лютого.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


27 січня на платформі GoogleMeet відбувся обласний семінар «Актуальні питання національно-патріотичного виховання та краєзнавства», підготовлений відділом краєзнавства та патріотичного виховання КЗ «Центр туризму» Запорізької обласної ради.

В семінарі взяло участь майже 150 учасників (переважно освітян) із Запорізької, Дніпропетровської, Миколаївської та Київської областей.

З доповіддю на тему «Формування національної ідентичності через регіональний вимір української історії» виступив начальник Південно-східного міжрегіонального відділу УІНП Ігор Кочергін.


27 січня відбувся Всеукраїнський науково-педагогічний семінар, присвячений Міжнародному дню пам’яті жертв Голокосту.

Захід організований Українським інститутом вивчення Голокосту «ТКУМА», музеєм «Пам’ять єврейського народу та Голокост в Україні» за підтримки Міністерства освіти і науки України. Під час відкриття семінару на церемонії вшанування пам’яті жертв Голокосту виступив співробітник УІНП Станіслав Дуб.

Начальник Південно-східного міжрегіонального відділу УІНП Ігор Кочергін провів для освітян Дніпропетровщини лекцію на тему «Державна політики у збереженні пам`яті про Голокост в Україні» 

«Ми маємо розглядати Голокост як частину загальної історії українців. Без цього усвідомлення ми не зможемо побудувати єдину (соборну) державу», - зауважив Кочергін.

Фото: Південно-східний відділ УІНП


25 січня 2021 року, в холі Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницької обласної ради, з нагоди 102-ї річниці Соборності України, відбулось урочисте відкриття виставки Українського інституту національної пам`яті «Українська революція 1917 – 1921 років: регіональний вимір», яку присвячено  подіям Української революції 1917-191 років та їх перебігу в регіонах, зокрема, на Поділлі.

У відкритті виставки взяли участь голова Вінницької облдержадміністрації Сергій Борзов, голова Вінницької обласної ради В’ячеслав Соколов, Вінницький міський голова Сергій Моргунов, начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко, науковці, представники громадськості та ЗМІ.

Фото: Центральний відділ УІНП


28 січня на базі Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки  відбулася науково-практична конференція «Василь Стус – син України, велич світова».

Захід відбувся в межах "Стусівських читань", присвячених 83-й річниці від дня народження українського поета, Героя України Василя Стуса.

Відкрила конференцію директор Вінницької обласної універсальної наукової бібліотеки Лариса Сеник. Від Інституту, до учасників та глядачів звернувся начальник Центрального міжрегіонального відділу Управління реалізації політики національної пам’яті в регіонах Українського інституту національної пам’яті Богдан Галайко.

Також, з вітальними словами до учасників конференції звернулись заступник голови Вінницької обласної Ради Ігор Івасюк, заступник начальника управління культури і мистецтв Вінницької обласної державної адміністрації Валентина Троян, голова постійної комісії Вінницької обласної ради з питань освіти, релігії, культури, молоді та спорту Наталія Замкова, генеральний директор Національного музею Тараса Шевченка Дмитро Стус та інші.

Відеозапис конференції можна переглянути за посиланням https://bit.ly/3afCHwc


 

З нагоди Дня Соборності України в Одесі відбувся ритуал покладання квітів до пам'ятника Т.Г. Шевченка у Центральному парку культури.

У церемонії також взяли участь керівництво облдержадміністрації та міської ради, представники Південного міжрегіонального відділу УІНП, військові, ветерани та громадськість.

“День Соборності України уособлює одвічне прагнення нашого волелюбного народу до незалежності. Акт Злуки – це одна з важливих сторінок нашої історії, яку ми повинні добре знати та пам’ятати, бо успіх побудови міцної держави ґрунтується на наших спільних зусиллях, на усвідомленні власної відповідальності за наше майбутнє”, - зазначив начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Фото: Південний відділ УІНП


 

До 100-річчя подій Української революції 1917–1921 рр. та до Дня Соборності України в Одеській національній науковій бібліотеці відбулася онлайн-презентація бібліографічного довідника біографій «Коли кривавивсь і хитався світ: українські літератори на сторінках одеської преси періоду національно-визвольних змагань 1917–1919 років»

У заході взяли участь провідні науковці, журналісти, бібліотекарі та представники громадських організацій.

"Ідея соборності завжди була наріжною й актуальною для українців. В роки Української революції 1917-1921 років з надзвичайною силою розкрилися творчі сили, свободолюбство, національний дух одеситів. Довідник, що сьогодні презентується, висвітлює життя та діяльність українських літераторів, учасників революції, які висловлювали свої думки, бачення, підтримку однодумців критичні зауваження на сторінках одеських періодичних видань того часу. Це видання дуже цінне для сьогодення, бо дасть сучасним дослідникам не один ключ до нових відкриттів”, - звернувся з вітальним словом начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Фото: Південний відділ УІНП


 

Співробітники УІНП взяли участь в урочистих заходах з нагоди Дня Соборності в місті Доброслав на Одещині. На заході були присутні представники керівного складу апарату Доброславської ОТГ.

Начальник Південного міжрегіонального відділу Сергій Гуцалюк прочитав доповідь про героїв національно-визвольних змагань, про видатних особистостей, людей, які всім своїм життям наближали омріяну волю.

“Пам’ять про існування власної держави у 1917–1921 роках стала одним із наріжних каменів формування модерної національної ідентичності українців, надихала на продовження визвольної боротьби. Зрештою вона завершилася відновленням незалежності у 1991 році. Сьогодні Україна продовжує боротьбу за незалежність і соборність. Тому соборність залишається на порядку денному національних завдань. Цілісна Україна – це повернення окупованих Криму і окремих районів Донеччини та Луганщини”, - зазначив під час виступу Сергій Гуцалюк.

Фото: Південний відділ УІНП


26 січня в Одеському історико-краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір»

У відкриті виставки взяли участь заступник директора з наукової роботи Юрій Слюсар, начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк, доцент кафедри історії України факультету історії та філософії Одеського національного університету імені І.І. Мечникова Олександр Музичко.

Пам’ять про Українську революцію 1917-1921 років, що стала визначальним етапом українського державотворення, має стати одним із важливих чинників консолідації українського суспільства. Виставка висвітлює перебіг Української революції 1917-1921 років на місцях, створення та діяльність українських інституцій та органів влади, важливі воєнно-політичних подій та популяризація діячів Української революції, які брали участь у революційних подіях, були репрезентантами української державності на місцях, проте й досі залишаються маловідомими.” - зазначив Сергій Гуцалюк.

Фото: Південний відділ УІНП


Демонтували пам'ятників Леніну, що був розташований в селі Старі Трояни Ізмаїльського району Одеської області. 

Пам'ятник демонтували місцеві активісти, серед яких були учасники російсько-української війни та волонтери. Після демонтажу скульптуру комуністичного вождя було розтрощено

Нагадаємо, що минулого тижня на Одещині було демонтовано інший пам'ятник Леніну в селі Калчева Болградського району.

Фото з відкритих джерел.


27 січня в Одесі відбулася церемонія покладання квітів до пам'ятника жертвам Голокосту і в'язнів гетто в Прохоровському сквері.

На церемонії були присутні колишні в'язні гетто і концтаборів, керівництво міста, дипломати, представники громадських організацій, військовослужбовці та громадськість.

“Ми мусимо не лише пам’ятати жертв цієї жахливої катастрофи планетарного масштабу, але й розуміти, що жодна ідеологема не має права вирішувати, хто вартий життя, а хто може бути знищеним. Нажаль, Україна, де на той час мешкала велика частина європейських юдеїв, стала нарівні з Польщею і Білоруссю - тими регіонами, де гітлерівцям вдалося реалізувати цю людоненависницьку програму. І ми, українці, мусимо пам’ятати тих наших земляків, сусідів… кого в нікуди вивели з хат і квартир окупанти. І ми вшановуємо тих праведників світу, що, ризикуючи своїм життям, життям своїх рідних - переховували євреїв від неминучої смерті”, - заявив начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Фото: Південний відділ УІНП