"Локальна пам'ять": вшанування пам'яті Самійла Величка та інші новини з регіонів

"Локальна пам'ять": вшанування пам'яті Самійла Величка та інші новини з регіонів

Обговорення боїв за Дебальцеве, вшанування пам'яті Самійла Величка, презентації книги про жертв комуністичного режиму та інші новини з регіонів у двадцять третьому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять". 

10 лютого в Чернігівському обласному молодіжному центрі проведено гутірку на тему «Дебальцеве-2015: успіх чи трагедія?» за участі військовослужбовців однієї з частин Оперативного командування «Північ» Сухопутних військ Збройних Сил України.

У заході взяли участь представники Українського інституту національної пам’яті, Чернігівського обласного молодіжного центру, Чернігівської облдержадміністрації та Оперативного Командування «Північ».

«Запеклі бої під Дебальцевим та на інших ділянках фронту у 2014-2015 роках остаточно переконали керівництво Російської Федерації, що намагання захопити Україну брутальною військовою силою є поганою ідеєю. Кривавий провал спроби знищення українських військ на Дебальцевському плацдармі мав такі наслідки: 1)Знесилив ворожі війська, посіяв страх стосовно української армії. 2) Зірвав плани подальшого наступу вглиб території нашої країни, змусив керівництво Російської Федерації відмовитися від масштабних наступальних операцій. Починається позиційна війна, що триває й в наш час. 3) Політично російський агресор програв — Мінськ-2», — резюмував виступи учасників гутірки співробітник Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Бутко.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


11 лютого в селі Жуки, неподалік Полтави, відбулися урочистості з нагоди 351-річниці від дня його народження українського історіографа, літописця Гетьманщини Самійла Величка.

На території меморіального комплексу українського козацтва у Жуках поруч  із  Покровською церквою Полтавської єпархії ПЦУ священники Миколай Храпач та Олександр Дедюхін звершили панахиду пам’яті Самійла Величка.

В заході взяли участь голова Полтавської районної ради Михайло Кононенко, співробітники   музею «Поле Полтавської битви», регіональний представник УІНП  в Полтавській області Олег Пустовгар, представниця департаменту культури і туризму Полтавської ОДА Олеся Старолат.

Нагадаємо, що 14 жовтня, в національному заповіднику "Гетьманська столиця", що в Батурині, відбулась презентація "Літопису" Самійла Величка.

Фото: Юрій Репало


Полтавські телеканали «Центральний», «ІРТ» та «Місто+» показали документальний фільм спільного виробництва УІНП та «Історичної правди»  про радянського політв’язня та мовознавця Святослава Караванського.

 «Торік, у 2020 році виповнилося 100 років від дня народження  Святослава Караванського. Цей  ювілей відзначався на державному рівні з ініціативи УІНП та згідно з Постановою парламенту. Тож наш важливий просвітницький відеоматеріал транслювався в рамках угод про інформаційну співпрацю, які з боку УІНП підписав голова Інституту нацпам’яті Антон Дробович та менеджментом полтавських телеканалів. УІНП запрошує освітні та культурні установи використовувати  ці фільми  з просвітницькою метою», - розповів представник Північно-східного міжрегіонального відділу УІНП в Полтавській області Олег Пустовгар.


У Полтавському кафедральному Свято-Успенському соборі ПЦУ під час панахиди згадали всіх захисників, які торік загинули у російсько-українській війні на Донбасі.

Панахиду відправив архієпископ Полтавський і Кременчуцький Федір разом із духовенством єпархії. Очільник Полтавської єпархії ПЦУ під час літії пом’янув імена кожного з 56 вбитих у 2020 році російськими окупантами та проросійськими сепаратистами воїнів російсько-української війни.

Участь у вшануванні Героїв беруть також громадські діячі, місцеві депутати, Полтавський обласний відділ Міністерства у справах ветеранів України та курсанти й викладачі Полтавського військового коледжу сержантського складу Інституту телекомунікацій та інформатизації ім. Героїв Крут. Протягом поминальної служби курсанти тримали у руках портрети полеглих захисників України.

«Це панахида за всіма захисниками України в 2020-му. Торік загинуло 56 військових, серед них одна жінка. Вшановуємо пам’ять бійців усіх силових структур, в тому числі й нацгвардії, померлих від давніших бойових поранень і внаслідок підривів на мінах. У 2020 році віддав своє життя за незалежність України  22-річний мешканець села Вирішальне неподалік Лохвиці Максим Хітайлов: у квітні 2019-го вступив до ЗСУ на військову службу за контрактом, гранатометник 72-ї бригади імені Чорних запорожців загинув у бою за спостережний пункт “Баня” на Луганщині, на схід від Золотого, 18 лютого, коли російсько-окупаційні війська посунули в масований наступ. Щоб ми вирішували свої проблеми в тилу, на Донбасі тримають оборону від російських агресорів українські військові. І кладуть за Україну життя. Вічна пам’ять полеглим за Україну!» – сказав  регіональний представник Українського інституту національної пам’яті у Полтавській  області Олег Пустовгар.

Фото: Полтавський військовий коледж сержантського складу Інституту телекомунікацій та інформатизації ім. Героїв Крут


5 лютого 2021 року в кафедральному соборі Різдва Христового Православної Церкви України в Одесі відбулась традиційна щомісячна панахида за українськими воїнами, які віддали життя за Батьківщину у січні 2021 року.

Вже за традицією співорганізаторами спільної молитви виступили Український інститут національної пам'яті, Міністерство у справах ветеранів України, Православна Церква України, Veterans HUB Odesa.

Панахиду звершив настоятель собору митрофорний протоєрей Теодор Оробець. Йому співслужили клірик собору Андрій Волошин та отець Роман.

Внаслідок бойових дій у січні 2021 року загинули троє українських воїнів. Олег Андрієнко із Запоріжжя та Олександр Отрєп’єв із Миколаївщини полягли на Донецькому напрямку. Роман Дзюбенко – на рідній Луганщині. Усі троє стали жертвами російських снайперів.

Цього ж дня традицію вшановувати пам’ять захисників України за ініціативою Південного міжрегіонального відділу УІНП а також селищного голови Доброслава Людмили Прокопечко започаткували в Доброславському ОТГ під Одесою 

“Ми раді, що така потрібна традиція вийшла за межі великих міст і знайшла своє продовження в українській провінції. І це важливо, бо жертв війна не обирає з Одеси чи Києва… Вони повсюди. І дуже добре, що рідні загиблих можуть вшановувати пам’ять не лише в траурні дні їх родин, але й щомісячно. Сподіваємося, що ця традиція поступово розширятиме свою географію”, - заявив начальник південного відділу Українського інституту національної пам’яті Сергій Гуцалюк.

Фото: Південний відділ УІНП


4 лютого 2021 року в Доброславі у Центрі культури, мистецтв та розвитку творчих здібностей відбувся семінар на тему "Актуальні питання національно-патріотичного виховання дітей та молоді"

На запрошення організаторів начальник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк взяв участь у роботі семінару. Під час дискусії обговорили з учасниками питання нових викликів і нових можливостей в умовах децентралізації, залучення молоді до активної, суспільно корисної діяльності, використання офіційних інформаційних ресурсів у національно-патріотичному вихованні молоді.

В роботі семінару взяли участь керівництво селищної ради, заступники з виховної роботи загальноосвітніх шкіл, завідуючі ДНЗ, директори клубних закладів та бібліотекарі.

Фото: Південний відділ УІНП


12 лютого у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці відбулась презентація книги українського письменника, публіциста та громадського діяча Богдана Теленька «Біломорські карби Вінниччини. Соловецький мартиролог Поділля»

«Біломорські карби Вінниччини. Соловецький мартиролог Поділля» - друге лпературно-документальне видання з авторської серії «Соловецький мартиролог Поділля». У першому дослідженні було узагальнено драматичну інформацію про загиблих у ході масової депортації на будови Біломорсько-Балтійського каналу в 1933-1935 рр. вихідців з нинішньої Хмельницької області. Друга книга містить відомості про жертви цієї маловідомої депортації на будови Біломорканалу подолян - вихідців з сучасної Вінниччини, які поневірялися там у спеціальних трудових поселеннях та концтаборах Соловецького табору особливого призначення СЛОН(а) в Карелії РФ.

Ці донедавна секретні архіви ФСБ Росії у вигляді так званих «літерних справ» та інших документів були віднайдені відомим дослідником комуністичних злочинів в Росії, головою карельського «Меморіалу» Юрієм Дмитрієвим разом з його однодумцями та передані Б. Теленьку у серпні 2013 року. В свою чергу автор з матеріалів цього архіву створив депортаційний мартиролог, який охоплює декілька регіонів сучасної України, які найбільше постраждали від цієї масової каральної акції радянської влади, доповнивши його власними історичними розвідками, нарисами, есеями, фотодокументами, які разом творять цілісну хроніку цих досі маловідомих злочинів комуністичного режиму, зокрема, на теренах Поділля.

До участі у презентації долучились начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко та головний спеціаліст відділу Олексій Серветнік.

«Ми маємо усвідомлювати важливість та необхідність проведення досліджень з відновлення пам’яті про жертв комуністичного тоталітарного режиму. З виходом у світ цього видання, ми стаємо на крок ближче до відновлення правди. Маємо подавати достовірну інформацію до широкого загалу на основі верифікованих джерел. Тільки таким чином, наше суспільство зможе до кінця усвідомити весь той жах, з яким зіштовхнулися наші діди-прадіди» - зауважив Богдан Галайко.

 Фото: Олексій Серветнік