У Батурині презентували перше повне видання "Літопису" Самійла Величка

У Батурині презентували перше повне видання "Літопису" Самійла Величка

На День захисника України, 14 жовтня, в національному заповіднику "Гетьманська столиця", що в Батурині, відбулась презентація "Літопису" Самійла Величка.

На заході були присутні третій президент України Віктор Ющенко, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович, упорядниця видання професорка Тетяна Таїрова-Яковлєва, очільниця видавництва "КЛІО" Віра Соловйова.

Літопис є унікальною пам’яткою козацької історичної думки та барокового письменства першої половини XVIII століття. Історично обумовлено, що презентація відбулась саме в Батурині, де Самійло Величко 18 років служив канцеляристом в уряді гетьмана Івана Мазепи. Саме у Батурині зародилася і реалізовувалася ідея формування корпусу документів, що ліг в основу "Літопису". Оригінал "Літопису" нині зберігається в Національній бібліотеці Санкт-Петербурга. Жодного разу він не був всебічно досліджений і виданий повністю.

З 2012 року група науковців Інституту історії України НАНУ та Центру із вивчення історії України Санкт-Петербурзького державного університету, під керівництвом заступника директора з наукової роботи Інституту історії України НАНУ Геннадія Боряка та директорки Центру з вивчення історії України Інституту історії СпбДУ Тетяни Таїрової-Яковлєвої реалізували унікальний проєкт - підготували повне академічне видання "Літопису" Самійла Величка. Видання вміщує повний текст праці Величка, біографію автора, аналіз оригіналу рукопису та його київської копії кінця XVIII століття, історію створення та зберігання рукопису.

"Масштабна праця Величка дозволяє кожному з нас зануритися у події козацького періоду історії України, переосмислити безліч історіографічних міфів та дізнатися про те, чим ще ми можемо пишатися", - зазначив присутній на презентації міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, додавши, що Міністерство докладе зусиль, щоб "Літопис" побачили якомога більше науковців, а якомога більше бібліотек отримали його примірники.

Також міністр вручив почесні грамоти дослідникам, які працювали на "Літописом" та представникам видавництва "Кліо", завдяки їм праця вийшла друком.

"Це одна з найбільших і найпомітніших подій відзначення Дня українського козацтва та Дня захисника України. Цей літопис розповідає про звитягу та подвиги та взагалі про життя козацтва. Ця подія дуже важлива для збереження національної пам'яті, адже дуже важко зберігати пам'ять про епохи, які не мають багато достовірних свідчень. Тому оприлюднення вперше за 300 років повного тексту достовірного свідчення епохи — це знакова подія, яка допоможе науковцям відновлювати пам'ять про дійсний перебіг подій і дійсну історію України XVII-XVIII століть", - зауважив голова УІНП Антон Дробович.

Також він зазначив, що Інститут брати активну участь у вивченні та популяризації "Літопису"

"Головне, щоб ця книга спонукала інтерес до козацтва, адже вона відкриває багато можливостей для дослідження джерел, які раніше були невідомими чи вважались сумнівними. "Літопис" Самійла Величка може стати каталізатором нового витка розвитку вивчення історії часів Гетьманщини", - зазначив Дробович.

Також в межах заходу відбулось спецпогашення маркованого конверта "300 років Літопису Самійла Величка" Укрпошти. Право погасити конверти отримали міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко та упорядниця видання Тетяна Таїрова-Яковлєва. Завершилось дійство виступом відомого кобзаря Тараса Компаніченка, який виконав козацькі пісні XVII століття.

Фото: Ігор Кромф