«Локальна пам'ять»: Виставка про визвольний рух на Поділлі та інші новини з регіонів

«Локальна пам'ять»: Виставка про визвольний рух на Поділлі та інші новини з регіонів

Виставка про визвольний рух на Поділлі, передача матеріалів УІНП в прифронтову зону а також інші новини з регіонів у тридцять третьому інформаційно-новинному дайджесту про діяльність міжрегіональних відділів Української інституту національної пам'яті "Локальна пам'ять".

5 травня в офісі регіонального представництва Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області передано чергову добірку видань Інституту голові правління громадської організації «Українська ініціатива» Юрію Косенку для закладів культури та освіти Луганської і Донецької областей.

У рамках такого напряму співпраці осередки ГО «Українська ініціатива» на Луганщині та Донеччині презентуватимуть і передадуть для бібліотек, музеїв, навчальних закладів наступні видання Українського інституту національної пам’яті:

  • книга «Пам’ять роду» (16 історій родин, які пережили геноцид 1932-1933 років);
  • книга Наталки Позняк-Хоменко «Волонтери: Сила небайдужих»;
  • колективна монографія «Нариси з історії освоєння Південної України XV–XVIII ст.» (висвітлює різні аспекти історії поселень Південної України того часу та механізми символічного присвоєння простору, які використовувала Російська імперія);
  • книга Ірини Реви «Воїни Дніпра: цінності, мотивації, смисли» (спогади одинадцяти дніпрян, учасників російсько-української війни на Донбасі);
  • комплект паперових моделей військової техніки періоду Української революції 1917-1921 років;
  • другу серію комплекту артплакатів «Визначні діячі Української революції 1917-1921 років» (10 постерів із зображеннями діячів, що стояли біля витоків української армії).

Того ж дня цю добірку видань було відправлено на адреси місцевих осередків ГО «Українська ініціатива» на Луганщину та Донеччину.

Фото: Північно-східний відділ УІНП


6 травня у Вінницькому обласному краєзнавчому музеї  відбулося відкриття виставки "Український визвольний рух 40-50-х років ХХ ст.: Волинь-Поділля".  Матеріали виставки розповідають про героїчну сторінку національно-визвольної боротьби Українського народу: антинацистський та антирадянський спротив ОУН та УПА на теренах Волині й Поділля у 40-50-х рр. минулого століття.

 Участь у відкритті виставки взяли директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька, начальник Центрального міжрегіонального відділу Українського інституту національної пам'яті, к.і.н. Богдан Галайко, головний спеціаліст  Центрального міжрегіонального відділу Олексій Серветнік, викладач Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського, к.і.н. Анатолій Войнаровський, заступник директора Державного архіву Вінницької області, к.і.н. Олександр Петренко, представники громадськості та ЗМІ.

В основі виставки - матеріали (159 предметів), агітаційні листівки, світлини членів ОУН, вояків УПА, художні роботи. Окремий розділ виставки становить графіка (34 роботи) відомого українського художника, автора візуального образу Української Повстанської Армії Ніла Хасевича.

Фото: Олексій Серветнік


Паперові моделі військової техніки періоду Української революції 1917-1921 років тепер у школах Доброслава

Начальник Південного міжрегіонального відділу Сергій Гуцалюк провів робочу зустріч з головою Доброславської ОТГ Людмилою Прокопечко, під час якої обговорили подальшу співпрацю та напрями реалізації політики у сфері відновлення та збереження національної пам’яті українського народу у ОТГ.

Під час зустрічі Сергій Гуцалюк передав комплекти паперових моделей військової техніки періоду Української революції 1917-1921 років “Броня та крила трьох стихій: в небі, на землі та на морі” до шести шкіл Доброслава.

"Ми завжди шукаємо якісь нові та цікаві підходи для висвітлення тих чи інших подій , особливу увагу звертаємо на інтелектуальні продукти для шкіл. Новим інструментом вивчення історії у школах є паперові моделі військової техніки, що допоможуть дітям наглядно ознайомитись з технікою періоду Української революції 1917-1921 років", - зазначив Гуцалюк.

Фото: Південний відділ УІНП


Патріоти та громадськість вшанували пам’ять перших жертв вуличної війни - одеситів Ігоря Іванова та Андрія Бірюкова, що загинули від куль проросійських сепаратистів в центрі міста. 

Після цього з місця кривавих подій до пам’ятника Шевченку вирушив багатотисячний Марш захисників Одеси і закінчився народним віче.

“Цей день став поворотним в історії Одеси. Сім років тому українці не пустили "русский мир" у місто та захистили Одесу від розгортання Донецького й Луганського сценарію. Ми пам'ятаємо тих героїв, які пролили кров і загинули захищаючи Одесу і Україну - це Ігор Іванов та Андрій Бірюков. А вбивали їх зовсім не прихільники федералізації, як говорять на російському ТБ, а відверті колаборанти, бо піднімали вони прапори Росії тоді, коли під цими прапорами вже було окуповано Крим, а також зайнято Слов’янськ, Краматорськ і інші міста сходу” - зазначив Сергій Гуцалюк у виступі.

Фото: Південний відділ УІНП


З нагоди професійного свята українських піхотинців, урочистості відбулися на території розташування 28-ї Окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового походу під Одесою.

"Піхотинці 28-ї бригади зокрема, сьомий рік поспіль захищають цілісність нашої держави на сході України. Ми добре знаємо повідомлення з Мар'їнки, де під контролем нашої бригади перебуває одна з найгарячіших ділянок лінії. Ми пам'ятаємо Героїв, що полягли там. Але, так сталося, що День піхоти ми відзначаємо разом зі святом Юрія (Георгія) Переможця. І віримо, що, як і святий, українські піхотинці, зокрема, здолають будь-якого змія", - заявив на урочистостях керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Він, разом з представниками влади, ветеранського середовища і громадськості вшанував пам'ять загиблих українських захисників. 

Фото: Південний відділ УІНП


Міністерство культури України включило найстаріше козацьке кладовище Одеси до Державного реєстру нерухомих пам'яток. Тепер цей об'єкт культурної спадщини отримав статус пам'ятки історії місцевого значення. Відповідний документ підписано 26 квітня і це єдиний цвинтар на Одещині, що включений до реєстру й офіційно має пам'яткоохоронний статус.

“Вже не один десяток років минув з тих часів, коли одеські науковці фактично віднайшли його в хащах під нафтопереробним заводом. І те сталося завдяки аварії на підприємстві. Згодом тривали роки, коли ми - науковці, краєзнавці, козаки і патріоти привели його до того стану, в якому воно зараз перебуває. І весь цей час ми розуміли, що без статусу історичної пам'ятки і охорони з боку держави, цей унікальний артефакт, що свідчить про життя Одеси у доросійський період, про те, хто ж насправді пиляв камінь і будував Одесу, якою ми звикли її бачити сьогодні - під загрозою. Це без сумніву великий крок до розуміння історичної спадщини нашого регіону, про розуміння того, як, ким і де будувалася Одеса", - зазначив керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Фото: Південний відділ УІНП