УІНП звернувся до МОН у зв’язку з «відзначенням» більшовицьких дат у школах на Херсонщині

Українському інституту національної пам'яті стало відомо, що в закладах середньої освіти Присиваської сільської об’єднаної територіальної громади Чаплинського району Херсонської області відбулось «відзначення» подій, пов’язаних зі встановленням радянської влади на території України, а саме 100-річчя переходу через озеро Сиваш під час Перекопсько-Чонгарської наступальної операції (7-17 листопада 1920 р.) військ Південного фронту Робітничо-селянської Червоної армії під командуванням Михайла Фрунзе проти «Русской армии» генерала Петра Врангеля, що призвела до захоплення та окупації Криму більшовиками.

Зокрема, в рамках цього «відзначення» відбувся показ пропагандистського художнього фільму «Маршал революції» (про радянського воєнного діяча Михайла Фрунзе), одноденний тематичний піший похід «Стежками бойової слави», конференція для школярів старших класів та урок історії України для 7-8 класів, присвячені «100-й річниці форсування Сиваша в ході Громадянської війни 1917-1921 років».

Наголошуємо, що зазначені заходи порушили чинне законодавство та фактично містили пропаганду комуністичного тоталітарного режиму й підміну понять про Українську революцію 1917–1921 років, що може призвести до формування в учнів спотворених уявлень про українське державотворення.

Тому Інститут звернувся до Міністерства освіти й науки України з проханням у межах компетенції вжити відповідних заходів, щоб унеможливити повторення таких ситуацій у навчальному процесі.

Які саме закони були порушені:

Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» та закон «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті», попри які учні вищезгаданої об’єднаної територіальної громади були залучені до комеморативних практик зі вшанування подій, пов’язаних зі встановленням радянської влади на території України.

Закон України «Про освіту», згідно з яким освіта в Україні ґрунтується на засадах гуманізму, демократії, національної свідомості, взаємоповаги між націями і народами. Статтею шостою зазначеного закону одним з основних принципів освіти в Україні визначено гуманізм, демократизм, пріоритетність загальнолюдських духовних цінностей, а також органічний зв’язок з національною історією, культурою та традиціями.

Пункт 2 Указу Президента України від 22 січня 2016 року No 17/2016 «Про заходи з відзначення 100-річчя подій Української революції 1917–1921 років», згідно з яким вшанування подій та видатних учасників Української революції 1917–1921 років визначено одним з пріоритетів діяльності органів державної влади на 2017– 2021 роки.