В Одесі презентовано мініфільм Інституту «Боротьба та наука. Спадок родини Заболотних»

В Одесі презентовано мініфільм Інституту «Боротьба та наука. Спадок родини Заболотних»

Південний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті презентував у ветеранському просторі Veterans HUB ODESA вже 13-ту за рахунком відеороботу із серії «Український південь».

Цього разу мініфільм присвячений уродженцю Одещини, славетному отаману й ватажку Чорноморського повстанського війська Семену Заболотному. Через його стосунки з дядьком – академіком Данилом Заболотним автори фільму продемонстрували роль Одещини в буремних подіях Української Революції 1917-1921 рр.

Перед аудиторією виступив автор ідеї і сценарію фільму Олександр Городилов, режисер Юрій Онищенко, а також актори, які втілилися в образі отамана Семена «Лісового звіра» Заболотного – лідер гурту «Друже Музико» Максим Трубніков; Євген Добріян, що виконав роль Академіка Данила Заболотний; а також Олександр Прімак, що зіграв роль гайдамаки-ад’ютанта.

Ведучим презентації і модератором зустрічі виступив Сергій Гуцалюк, якій зіграв у фільмі роль історичного експерта.

Довідково.

Українці прекрасно знають про постать Президента Всеукраїнської академії наук (1928-1929 рр.) Данила Заболотного, але на жаль, не всі знають, що легендарний отаман Одещини Семен Заболотний на прізвисько «Лісовий звір» був двоюрідним племінником всесвітньовідомого вченого. Нелегкою долею і випробуванням для Заболотних став період Української Революції 1917-1921 рр. Ім’я і всесвітнє визнання дозволили Данилові Заболотному і далі займатися наукою. А от Семена Заболотного через підступні інтриги більшовики виявили і вбили, на десятиліття стерши його ім’я з історії України. Разом тим, небувалий розмах повстанського руху на півдні Поділля і на Одещині під проводом Заболотного доводить те, що південь України був такою ж ареною боротьби за Українську Державу, як холодноярці в центрі нашої країни, а, згодом, повстанці УПА на заході.

Фільм «Боротьба та наука. Спадок родини Заболотних» із циклу «Український південь» створений студією ONYKO Films за підтримки Українського інституту національної пам’яті та ГО «Центр розвитку сучасної культури».