У Черкасах відбувся триденний семінар для керівників шкільних музеїв та гуртків історико-краєзнавчого напряму

У Черкасах відбувся триденний семінар для керівників шкільних музеїв та гуртків історико-краєзнавчого напряму

Український інститут національної пам'яті продовжив навчальні регіональні семінари «Історія України ХХ століття: виховний потенціал історичної правди», які третій рік поспіль проводить у партнерстві з Українським державним центром національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді Міністерства освіти і науки України.

Цього разу семінар відбувся в Черкасах 7–9 жовтня для керівників гуртків історико-краєзнавчого напряму, завідувачів музеїв історичного профілю закладів освіти Черкаської та Кіровоградської областей і міста Києва. Учасників семінару приймав Черкаський обласний центр роботи з обдарованими дітьми Черкаської обласної ради.

Робота семінару організували за тематичними кластерами. Перший – присвячений відновленню національної пам’яті та перезавантаженню краєзнавчо-пошукової діяльності. У межах цього кластера перед учасниками виступив голова УІНП Антон Дробович, який представив власне бачення відмінностей між історичною пам’яттю та історією, культурою пам’ятання та політикою пам’яті. Йшлося також про те, якою має бути політика національної пам’яті в незалежній Україні.

Співробітник Інституту Богдан Короленко розповів про правові засади й особливості реалізації Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки», а також навів цікаві приклади декомунізації об’єктів адміністративно-територіального устрою в Черкаській і Кіровоградській областях. Значна увага була приділена мотиваційним і правовим засадам регіонального очищення публічного простору від комуністичного тоталітарного режиму.

Завідувачка сектором координації територіальних органів УІНП Олена Охрімчук розповіла про формування національної ідентичності та національної пам’яті як провідної цінності нації.Також вона поінформувала слухачів про форми допомоги Інституту в національно-патріотичному вихованні школярів.

У другому кластері «Історія України ХХ століття: перегляд парадигми»  керівник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко провів кураторську лекцію та презентацію виставки «Проти Голіафа», з якою учасники семінару мали змогу ознайомитися протягом трьох днів. Крім того, спікер поміркував разом із учасниками над питанням: як розвінчувати міти про Другу світову війну, а також розповів про сучасну російсько-українська війну й історичні паралелі.

Презентація директора Галузевого державного архіву Українського інституту національної пам’яті Ігоря Кулика присвячена темі «Як шукати історичну інформацію в архівах світу, України та регіону».

Про реекспозицію музеїв військово-історичного профілю закладів освіти в контексті декомунізації суспільного життя йшлося в доповіді керівниці відділу музейної справи УІНП Анастасії Гайдукевич-Качуро. Вона наголосила на необхідності дотримання чинного законодавства під час оновлення експозиції та навела приклади успішних перетворень шкільних музеїв на територію відкритого простору та творчості.

Завідувачка сектору методичної роботи УІНП Ганна Байкєніч представила нові форми патріотичного виховання в освітньому просторі на прикладах проєктів Інституту, а співробітниця УІНП Тетяна Привалко поінформувала слухачів про новий усноісторичний освітній проєкт для дітей та юнацтва про повсякдення радянського минулого, а також про досвід оприлюднення матеріалів усноісторичних проєктів Українського інституту національної пам’яті.

Учасникам були вручені сертифікати і комплекти видань Українського інституту національної пам’яті.

Фото: Ганна Байкєніч