1856, народилася Софія Русова

1856, 18 лютого на Чернігівщині народилася Софія Русова (Ліндфорс), педагог, засновниця перших дитячих садочків, голова департаменту дошкільної освіти Генерального Секретаріату УНР, активна діячка жіночого руху.

 

 

Софія Русова (1856 - 1940). Фото: gazeta.dt.ua

 

 

Походила з аристократичної родини. Її мати – Ганна Жерве, була француженкою, батько Федір Ліндфорс – швед. Родина переїхала до с. Олешня на Чернігівщині, де купили землю із садибою.

 

Коли Софії було 10 років, померла мати, і родина переїхала до Києва. Тут дівчина вступила до Фундуклеївської гімназії. Коли помер батько, дітям довелося сутужно і Софія з сестрою Марією вирішили відкрити дитячий садок. Попечитель шкільної округи підписав дозвіл на відкриття, хоч мав сумніви стосовно віку претенденток. Бо Софії Ліндфорс на той час було 15 років.

 

 

Сестри Марія та Софія Ліндфорс, 70-ті роки ХІХ ст. Фото: www.dnpb.gov.ua.

 

 

1 вересня 1871-го до їхнього приватного садочка завітало 20 вихованців. Серед них були дві донечки Старицьких, з родиною яких сестри Ліндфорс зблизилися. Після цього Софія познайомилася і заприятелювала з Миколою Лисенком, Павлом Чубинським, Михайлом Драгомановим, Оленою Пчілкою та своїм майбутнім чоловіком етнографом та статистом Олександром Русовим. «Він перший, – згадувала Софія Русова, – відкрив мені красу української народної поезії, заговорив до мене українською мовою, і без довгих промов та роз’яснень збудив у мені ту любов до нашого народу, яка вже не покидала мого серця і кермувала моїм політичними виступами, всією моєю працею довгі літа».