Голова УІНП взяв участь у вшануванні загиблих воїнів періоду Української Революції 1917-1921 років у Пикуличах

Голова УІНП взяв участь у вшануванні загиблих воїнів періоду Української Революції 1917-1921 років у Пикуличах

27 червня, в ході робочого візиту до Польщі, голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович взяв участь в панахиді за загиблими воїнами Армії Української Народної Республіки та Української Галицької Армії в селі Пикуличі. 

Розпочався захід богослужінням у соборі святого Івана Хрестителя Української греко-католицької церкви. Після відбулась панахида на Українському військовому цвинтарі в селі Пикуличі, де поховано понад 2 тисячі українських військовиків періоду Української Революції 1917-1921 років, які загинули в таборі для полонених від важких хвороб. 

Чин панахиди відправили священники Української греко-католицької церкви. Традиційна церковна хода в пам'ять про загиблих скасована вдруге через пандемічні обмеження.

"Від імені уряду України, я дякую українській громаді Польщі за те, що вже понад 100 років ви дбаєте за цим визначним місцем пам‘яті. Тут спочивають вояки, які вірили та боролися за незалежну Україну в той час, як в багатьох інших українців ще не було достеменно утверджено прагнення власної держави. Вони були не лише візіонерами, але звершителями цієї мети. Їх завзяття і сміливість думки дали поштовх до того, щоб вільній Україні бути. Цьогоріч ми відзначатимемо 30 років від проголошення незалежності та тепер уже збереження пам‘яті про наших славних воїнів є не лише справою честі та людяності, але й важливим заходом збереження і зміцнення  української держави", - заявив під час виступу Антон Дробович. 

Також на заході були присутні представники дипломатичного корпусу України в Польщі, делегація депутатів з Львівської обласної ради на чолі з  відповідальним секретарем Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам'яті Святославом Шереметою, представники польської влади та української громади Перемишля. 

Особливим гостем меморіальних заходів став видатний діяч у справі збереження у українських місць пам`яті у Польщі, автор книги "За нашу і вашу свободу. Учасники українських визвольних змагань 1917–1921 рр.: Місця пам'яті в Польщі. Довідник", історик Олександр Колянчук.

Фото Ігор Кромф