Німецький фонд «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» ухвалив бюджет солідарності у відповідь на російську агресію проти України

Фонд «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» (EVZ), метою якого є збереження пам’яті про злочини націонал-соціалізму, ухвалив «Бюджет солідарності» на 2023 рік у відповідь на російську агресію проти України.

Бюджет становить 800 тисяч євро (понад 31 мільйон гривень). Кошти передбачені насамперед для підтримки українських громадських організацій, а також російських та білоруських неурядових організацій та для проєктів, спрямованих на підтримку біженців, розвиток структур у вигнанні й інші проєкти солідарності. Зокрема, можлива підтримка представників громадянського суспільства та дослідників з України й інших країн, які постраждали у зв’язку з російською збройною агресією.

«Опікунська рада вкотре висловлюється проти агресивної війни Росії, яка порушує міжнародне право. Фонд EVZ підтримує державу та громадянське суспільство демократичної України», – йдеться у пресрелізі організації.

Участь у засіданні Опікунської ради фонду взяв голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, який згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів України від 31 березня 2021 року № 255-р призначений представником Кабінету Міністрів України в Опікунській раді фонду.

«Сьогодні Європа перебуває у величезній небезпеці, більшій, ніж будь-коли з моменту завершення останніх битв Другої світової війни. Російська авторитарна держава, яка проявляє всі ознаки імперського фашизму напала на Україну і вчиняє на її території численні злочини – від самого факту злочинної агресії, офіційно засудженої більшістю членів ООН у відповідній резолюції Генеральної асамблеї, до різноманітних військових злочинів та злочинів проти цивільного населення, які вже визнано такими, що мають ознаки геноциду. В основі цієї агресії лежить все те, з чим ми з вами боремося тут, у роботі фонду, а також за його межами в рамках нашої основної роботи, – віра росіян у свою виключність, вищість, особливу місію, зневага до гідності, свободи та незалежності інших народів, а також переконаність у тому, що силою вони можуть змінювати кордони, підкоряти волю людей. Соціальна справедливість, міжнародна співпраця в гуманітарній сфері, проєкти, направлені на взаєморозуміння між народами, необхідність пам’ятати про небезпеку тоталітарних систем і тиранії та зрештою історична правда – речі, заради яких існує фонд. Саме ці речі допомагають підвищити стійкість націй перед брехнею та підступами окупантів-агресорів. Саме тому ми повинні подвоїти наші зусилля, щоб захистити правду, історичну та соціальну справедливість», – зазначив Антон Дробович у своєму зверненні до Опікунської ради.

Він подякував за ухвалення «Бюджету солідарності» та закликав збільшувати підтримку програм, які працюють над збереженням історичної пам’яті, налагодженням чесного діалогу про складні теми минулого, а також вивченням та засудженням нацистського й комуністичного тоталітарних режимів у Східній Європі та балтійських країнах. «Це одна з запорук стабільності та демократичності в регіоні, адже без цього дискурс про права людини є неповним», – наголосив голова інституту. 


Місія фонду «Пам’ять, відповідальність і майбутнє» полягає у збереженні пам'яті про несправедливість націонал-соціалістичних переслідувань. Під час заснування в 2000 році основна мета фонду полягала у виплаті компенсації колишнім примусовим робітникам націонал-соціалістичного режиму, що стало важливою віхою у зусиллях Німеччини, спрямованих на примирення зі своїм минулим. Сьогодні в межах напрямків «Освіта» та «Дія» фонд фінансує проєкти та заходи, спрямовані на підтримку жертв націонал-соціалістичних переслідувань, міжнародне порозуміння та зміцнення прав людини.