«Як зберігати пам’ять про війну»: в Одесі відбувся семінар

«Як зберігати пам’ять про війну»: в Одесі відбувся семінар

15 липня в Одесі відбувся семінар «Як зберігати пам'ять про війну», організований Українським інститутом національної пам’яті разом з Фондом «Партнерство за сильну Україну».

Метою семінару було підвищення обізнаності громад про сучасні підходи до меморіалізації війни. Учасники дізналися про найкращі практики збереження пам’яті та заохочували місцеві ініціативи до співпраці з владою та експертами.

Спікери семінару розповіли про свій досвід меморіалізації. Зокрема слово мали представники місцевої влади, науковців та громадських діячів, серед яких: Клементін Блато, експертка з Фонду «Партнерство за сильну Україну»; Антон Лягуша, історик та декан Київської школи економіки; Анастасія Гайдукевич, науковова співробітниця відділу науково-дослідної роботи Музею Революції Гідності; Лєра Лауда, експертка Платформи пам’яті Меморіал; Софія Мартинюк, радниця мера Ірпеня з мистецьких питань та Іван Стичинський, співробітник Українського інституту національної пам’яті, який презентував методичні рекомендації з меморіалізації війни.

Окрім цього, старша менеджерка проєктів з напрямків «Перехідне правосуддя» та «Культура й Ідентичність» Фонду «Партнерство за сильну Україну» Ольга Котюк розповіла про проєкти, підтримані Фондом, наголосила на важливості співпраці в рамках меморіалізації російсько-української війни.

Захід завершився сесією «Діалоги пам’яті», яку провів співробітник Українського інституту національної пам’яті Олександр Городилов.

Нагадуємо, що подібні семінари вже відбулося в Полтаві та Чернігові для місцевих громад.

Переглянути, як відбувся одеський семінар «Як зберігати пам’ять про війну» можна на Ютуб-каналі Інституту.