Молитва за загиблими у російсько-українській війні військовослужбовцями протягом 2019 року

На початку кожного місяця Український інститут національної пам’яті запрошує усіх охочих до храму Іоанна Богослова у Михайлівський Золотоверхий монастир на панахиду за українськими вояками, які загинули в боях за незалежність України, та на молитву за перемогу українського війська.

У січні 2020 року відбудеться загальна молитва за всіма загиблими у російсько-українській війні військовослужбовцями протягом 2019 року.

Минулого року 110 бійців нашого війська загинули у боях російсько-української війни. З них - 107 чоловіків і три жінки.

Весь список загиблих у боях героїв та їхні історії у великому матеріалі команди “Новинарні” за лінком.

Молитва відбудеться:

9 січня о 19:00

Храм святого апостола і євангелиста Іоана Богослова

Михайлівський Золотоверхий монастир (вул. Трьохсвятительська, 8)

Молитву за українських воїнів очолить протоієрей Православної Церкви України Павло Мельник.

Нагадаємо також, що у грудні 2019 року бойові втрати Збройних Сил становлять 9 військовослужбовців Збройних Сил України:

  • Дмитро Каплунов, полковник ЦСО “Альфа. Народився 4 грудня 1980 року. На фронті виконував завдання із контрдиверсійної та контрснайперської боротьби. Посмертно присвоєно звання Героїв України.
  • Денис Волочаєв, воїн ЦСО “Альфа” СБУ, виконував у зоні АТО/ООС завдання із контрдиверсійної та контрснайперської боротьби. Вже по смерті став полковником і героєм України. Денис Волочаєв народився 23 грудня 1981 року, з Луганська, мешкав у місті Ірпінь під Києвом.
  • Дмитро Темний, молодший сержант 72-ї окремої механізованої бригади ЗС України Дмитро Темний. Загинув 7 грудня в районі Золотого на Луганщині внаслідок ворожого обстрілу. Дмитрові Темному було 28 років. Родом він із села Малий Бузуків Смілянського району Черкаської області, народився 7 лютого 1991 року. Жив у селі Хацьки Черкаського району. На війну пішов удруге. У воїна залишилися дружина і трирічна донька.
  • Андрій Войтович, воїн 14-ї механізованої бригади ЗСУ. Загинув 9 грудня близько 22:00 у районі міста Золоте на Луганщині, біля Хутора Вільний, внаслідок підриву на невідомому вибуховому пристрої під час переміщення на позиціях в межах взводно-опорного пункту. Молодший сержант Андрій Войтович народився 1990 року в селі Квітневе Рожищенського району на Волині. Мешкав у Луцьку. 
  • Віктор Пруський, один із трьох воїнів 14-ї “князівської бригади”, які полягли внаслідок підриву біля Хутора Вільний на Луганщині 9 грудня. Народився 26 листопада 1970 року, мешканець міста Рівне. Похований у Рівному на Алеї Героїв Нового кладовища. Залишилися мати й сестра.
  • Сергій Сирота, третій військовослужбовець 14 омбр імені князя Романа Великого, який загинув від підриву під Хутором Вільний 9 грудня. Також волинянин. Народився 1997 року в селі Щурин Рожищенського район Волинської області. На військовій службі за контрактом – із 2016 року. Залишились мати та двоє братів.
  • Сергій Михальчук, військовослужбовець Бригади швидкого реагування Національної гвардії України. Поліг унаслідок ворожого обстрілу 14 грудня на Світлодарській дузі, віддав життя, закривши собою побратима. Михальчук народився 27 травня 1998 року в селі Великі Проходи Дергачівського району Харківської області. Підписав контракт з Нацгвардією у 2018 році, після проходження строкової служби. Посада – старший кулеметник 2-го взводу розвідки спецпризначення 4 БрОП НГУ, в/ч 3018 (бригада швидкого реагування).
  • Василь Лісіцин, старший солдат Василь Лісіцин, відряджений до 28-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені Лицарів Зимового походу. Його життя обірвала куля снайпера російських окупантів 17 грудня в районі Мар’їнки на Донеччині.  Василь Лісіцин народився 1 січня 1991 року в місті Кропивницький. Виріс у прийомній родині.
  • Герман Соловйов, воїн 93-ї окремої механізованої бригади ЗСУ “Холодний Яр”. Герман Соловйов служив на посаді механіка-водія. Соловйов був родом із міста Кам’янське на Дніпропетровщині, народився 29 березня 1994 року. Жив у Дніпрі. У Збройні сили прийшов у вересні 2018-го. У до “холодноярців” приєднався, коли бригада вийшла на Донеччину. Воював у Верхньоторецькому.

Детальніше з біографіями полеглих воїнів можна ознайомитися у статті “Новинарні” за лінком.

По завершенню богослужіння громадськість і ветерани українського війська традиційно запалять лампадки біля Стіни пам’яті загиблих за Україну на Михайлівській площі.

Панахида за загиблими у листопаді відбулася 2 грудня 2019 року.

Шість українських воїнів загинули в листопаді внаслідок бойових дій на східному фронті.

  • Герман Бродніков, 92 ОМБр
  • Геннадій Моторін, 92 ОМБр
  • Юрій Хомік, 14 ОМБр
  • Артем Соколов, 14 ОМБр
  • Євген Коростельов, 128 огшбр
  • Олексій Капустян, 10 ОГШБр

Прикінцеве слово про полеглих вояків виголосив співробітник Українського інституту національної пам'яті Павлот Подобєд.

По завершенню біля стіни пам'яті усі охочі запалили свічки пам'яті.

Організатори: Український інститут національної пам'яті, Міністерство у справах ветеранів, Академічний храм святого апостола і євангелиста Іоана Богослова, Книга пам'яті полеглих за Україну.

Ініціаторами панахиди за українськими вояками, які загинули в боях за незалежність України, та молитви за перемогу українського війська є співробітники Українського інституту національної пам’яті Роман Кулик та Павло Подобєд.

Випуск актуальної програми про війну #ФРОНТ на UMN за участі співробітника Українського інституту національної пам'яті Романа Кулика та головного редактора інтернет-видання "Новинарня" Дмитра Лиховія про загиблих військовослужбовців протягом 2019 року.