«Гібридні інструменти Кремля у часи Української революції 1917-1921 років» – доповідь для Об’єднаного оперативного штабу ЗСУ

12 березня 2019 року начальник відділу правового забезпечення Українського інституту національної пам’яті Сергій Рябенко прочитав для офіцерів Об’єднаного оперативного штабу ЗСУ доповідь на тему «Гібридні інструменти Кремля у часи Української революції 1917-1921 років».

Офіцери штабу висловили побажання провести з особовим складом роз’яснювальну роботу про гібридні війни імперської Росії проти України та сусідніх націй. Тому першим етапом розмови став екскурс в історію більшовицько-українських воєн часів Української Революції 1917-1921 років. Оскільки саме цей період рясніє виразними аналогіями із сучасною російсько-українською війною і дає можливість максимально чітко і наочно показати схожість інструментів, методик роботи Росії.

Лектор докладно описав паралелі дій росіян протягом 1917-1921 років та російсько-української війни, що почалась у 2014-му році. Це формування «альтернативних урядів» та квазі-державних утворень на території України, використання армії без офіційного визнання під ширмою фейкових урядів, наступ на фронті задля покращення позицій на переговорах, використання п’ятої колони в Україні тощо.

Детальніше тема гібридних воєн імперської Росії проти України досліджена у ґрунтовній статті «Гібридні війни Росії: історія, яка повторюється», авторства Сергія Рябенка та Володимира Бірчака.

Лекції відбулися у рамках проекту Інституту «Воєнно-історичний лекторій», розпочатого у 2018 році у співпраці з Головним управлінням морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України.