У Києві презентували фотоальбом «Незалежність. Найкращий час»

У Києві презентували фотоальбом «Незалежність. Найкращий час»

26 січня в «Укрінформі» Український інститут національної пам’яті презентував унікальний фотоальбом до 30-річчя проголошення незалежності України – «Незалежність. Найкращий час» / «Independence. Prime Time».

У події взяли участь міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, директорка видавничого дому «Антиквар» Ганна Шерман, журналісти та громадськість.

Презентоване видання ілюструє світлинами фотокореспондентів «Укрінформу» 30 років незалежності в різних ракурсах через суб’єктивне сприйняття авторів ілюстрацій. Фотоархів агентства для реалізації проєкту був обраний недарма, адже він найбільший в країні та налічує понад пів мільйона фото. Варто відзначити, що більшість світлин опубліковані в альбомі вперше.

«У добірці фотографій закарбована пам'ять, яка найкраще передається в емоціях у контексті тих подій, які відбувались впродовж 30 останніх років. Частину цих фотографій ніхто ніколи не бачив і дозволяє зануритися в історію, яка була різною, спогади у нас усіх різні. Альбом дозволяє відчути заново ті події, які переживала країна впродовж цих 30 років», - відзначив на презентації міністр Олександр Ткаченко. 

Видання не є ілюстрованою історією України. Це погляд на шлях, пройдений країною за 30 років, фокус на сумні, радісні, хвилюючі та пам’ятні події, свідками й учасниками яких була нація впродовж цих років. Видання складається із п’яти розділів, які доповнюють есе публіциста, письменника й театрального критика Віталія Жежери.

Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович розповів, яка була головна задумка фотоальбому: «У нас була ідея створити візуальну історію незалежності для людини з будь-якою освітою та бекграундом. Аби це був абсолютно доступний двомовний контент. Щоб будь-хто міг погортати сторінки і зрозуміти, що таке незалежність, відчути її і побачити».

Фотоальбом виданий одразу українською та англійською мовами. Він вийшов друком у видавничому домі «Антиквар» у співпраці із «Укрінформом». Директорка видавництва Ганна Шерман розповіла, як сформувалась назва фотоальбому і що вона означає: «Під час роботи над проєктом стало зрозуміло, що незалежність України - це досвід тисячоліть і те, до чого Україна тими тисячоліттями йшла. І коли ми чогось прагнемо, кажемо “прийдуть кращі часи”. Але ось вона прийшла наша незалежність і вже 30 років є наш “найкращий час”. І це не завжди найлегший час. Найкращий час -  може бути для осмислення, осягнення і розуміння того, навіщо це нам потрібно”.

Електронна версія фотоальбому оприлюднена на сайті Українського інституту національної пам’яті. Видання вийшло у світ накладом 1 тисяча примірників. Загалом проєкт коштував пів мільйона гривень. Отримати примірник фотоальбому змогли усі присутні на презентації. Також видання можна отримати в УІНП безкоштовно, написавши відповідний лист. Детальніше тут.

Фото Ігор Кромф