«Локальна пам'ять»: Заходи з нагоди Дня Конституції та інші новини регіонів

«Локальна пам'ять»:  Заходи з нагоди Дня Конституції та інші новини регіонів

21 червня Український інститут національної пам’яті спільно Харківською обласною військовою адміністрацією та Центром стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки провели семінар «Політика пам’яті як чинник національної безпеки». для представники місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, а також бібліотекарів й освітян деокупованих території Харківської області.

Зі вступним словом до учасників звернувся директор Департаменту культури і туризму Харківської ОВА Едуард Павленко та в.о. Голови Інституту Володимир Тиліщак.

Представниці УІНП Олена Охрімчук та Марія Тахтаулова ознайомили учасників із засадничими принципами формування політики національної пам’яті, законодавством у сфері пам'яті, проєктами Інституту. Співробітник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Сергій Жуков розповів як через дидактичну історію і взагалі систему освіти Росія системно апропріювала українські здобутки  та історію.


26 червня, до Дня Конституції України, у Харківському національному університеті внутрішніх справ, що тимчасово розміщується у Вінниці відбулась інформаційно-просвітницька бесіда.

Співробітник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік поспілкувався з курсантами закладу про історію та ключові віхи українського конституціоналізму від «Руської Правди» до Основного Закону сучасної України, зауваживши про багатовікову традицію  та шляху до новітньої Конституції.

 «Нині , українські захисники та захисниці відстоюють наше право на свободу та інші цінності закріплені Конституцією. Ми маємо докладати спільних зусиль задля цього. Пам'ятаємо, не знання історії, так само як і законів, не звільняє нас від відповідальності», — зазначив Олексій Серветнік.


27 червня до Дня Конституції України, у Вінницькій обласній універсальній науковій бібліотеці імені Валентина Отамановського відбувся круглий стілу «Конституція України: від витоків до сьогодення».

Участь у заході взяли представники влади, громадськості, військовослужбовці, науковці, ветерани, волонтери, представники ЗМІ. Від Інституту, до учасників обговорення звернувся начальник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Богдан Галайко.

«Сьогодні українська держава відстоює конституційні цінності, які завжди вирізняли українців - це гідність, повага та почуття обов’язку перед своїм народом і державою. Нині, українці боряться за своє право на вільне, демократичне, цивілізоване життя на фронті новітньої російсько-української війни», — зауважив Богдан  Галайко.


28 червня, до Дня Конституції України, у Харківському національному університеті внутрішніх справ, що тимчасово розміщується у  Вінниці презентували виставку УІНП «Символ твоєї свободи. 100 років Державного Герба України».

Участь у презентації взяли керівництво ХНУВС, представник Центрального міжрегіонального відділу УІНП Олексій Серветнік та курсанти навчального закладу. Серветнік зазнайомив учасників з матеріалами виставки, наголосивши на історичній тяглості українського державотворення та розвитку конституціоналізму.


У селищі містого типу Колки Луцького району Волинської області 27 червня відкрили Музей Колківської повстанської республіки. 

«Колківська республіка» — це військово-адміністративне утворення Української повстанської армії. Музей оформлений у стилі повстанської криївки з етнографічними елементами та історичним контекстом. У оформленні музею використані історичні стенди, полиця з книжками, велика плазма для демонстрації патріотичних фільмів, на стінах художні роботи художника УПА Ніла Хасевича.