Про минуле і сучасне міста Маріуполь: у Києві відбулась тематична зустріч

Про минуле і сучасне міста Маріуполь: у Києві відбулась тематична зустріч

Кияни та гості міста, військові та маріупольці, яких прихистила столиця, відвідали тематичну зустріч про минуле та сучасне Маріуполя. Подія «Наш Маріуполь» відбулась 3 жовтня в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану та містила в собі два тематичні блоки. Присутні змогли дізнатись про козацьке минуле Маріуполя та розпитати із перших уст у захисників міста про сучасну російську-українську війну.

Подія відбулась за участі науковців, краєзнавців, військовослужбовців, зокрема Маріупольської бригади, захисників Маріуполя з Азову та морської піхоти.

Доктор історичних наук, професор, завідувач відділу актової археографії Інституту української археографії та джерелознавства імені Михайла Грушевського НАН України Віктор Брехуненко на основі архівних матеріалів, які йому вдалося дослідити, розповів присутнім про козацьку спадщину в історії міста: «Найкращим антидотом історичної спадщини є якраз російські джерела. І оця територія між Дніпром і Доном була земля Запорізьких козаків. Козаки шляхом засвоєння цих теренів – вкорінювали тут українську присутність», – відзначив історик.

Маріуполець, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії та археології Маріупольського державного університету Вадим Коробка відзначив: «Поки що, малознані сторінки козацької історії, визначення ролі спадщини Кальміуської паланки для подальшого розвитку нашого краю. Ця роль прослідковується таким важливим чинником, як започаткування запорожцями безперервної традиції розвитку продуктивних сил Надазов’я. Це особливо було відчутно у першій половині ХІХ, коли місто Маріуполь почало перетворюватися на важливий осередок рибальства, рибної та зернової торгівлі».

Під час події присутні переглянули анімаційний ролик Українського інституту національної пам’яті «Південь без міфів: історія Маріуполя».

На заході присутні могли поспілкуватись із захисниками Маріуполя, зокрема пряму трансляцію мала начальниця служби звʼязків з громадськістю 56-ї окремої мотопіхотної Маріупольської бригади Альона Шідерова, яка розповіла про історію створення її бригади: «Ми утворені на базі трьох добровольчих батальйонів з південної України у 2015-му році. Виконувала оборонні дії на маріупольському напрямку та на кордоні з Кримом і біля Каховського ГЕС. Проявили себе на маріупольському напрямку. Повномасштабне вторгнення зустріли у Пісках, більшість членів бригади, звісно, місцеві, з Маріуполя. Після повномасштабного вторгнення до бригади підтягуються люди з Херсону, які вийшли з окупації. Це додає стимулу до боротьби». За бої в Пісках, на Запорізькому напрямку та під Бахмутом нещодавно бригада отримала відзнаку.

А її колег з 1-го батальйону 12-ої бригади спеціального призначення «Азов», молодший лейтенант Ігор Гунько «Сток» та з 503 батальйону морської піхоти старший сержант Геннадій Дермановський «Тарантул» розповіли про початок повномасштабного вторгнення і те, як вони обороняли місто Маріуполь. У присутніх на заході було багато питань до військових, під час заходу виникла жива розмова.

Подія була організована Українським інститутом національної пам’яті та Національним музеєм Революції Гідності.

Модерував зустріч головний спеціаліст відділу аналізу тоталітарних режимів Українського інституту національної пам'яті Іван Стичинський.

Повний запис можна переглянути на ютуб-каналі Українського інституту національної пам’яті.

Фото: Національний музей Революції Гідності.