«Ми повертаємо кожен міліметр української землі». До річниці деокупації Харківщини УІНП презентував новий ролик

6 вересня 2022 року розпочався Слобожанський контрнаступ Сил оборони України, що призвів до майже повного звільнення Харківщини від російських окупантів. Цьому передувала інформаційна кампанія, яка переконала ворога, що основний удар буде на південному напрямку, переговори із союзниками та постачання сучасного західного озброєння, зокрема американських реактивних систем M142 HIMARS, які дозволили завдавати точних ударів по російських складах із боєприпасами.

Контрнаступ на Харківщині став для росіян несподіванкою і показав дезорієнтованість і небоєздатність «другої армії світу». Основний удар був спрямований на міста Балаклія, Куп’янськ та Ізюм, які були головними логістичними центрами для окупантів. Росіяни в паніці тікали, залишаючи техніку та боєприпаси на сотні мільйонів доларів США.

Лише за перший тиждень українські сили звільнили від російських загарбників 3800 кв. км території і понад 300 населених пунктів. 8 вересня український прапор замайорів над Балаклією, 10 вересня – над Куп’янськом та Ізюмом. 12 вересня українські війська зайшли на територію міста Святогірська на півночі Донецької області. Експерти Американського інституту вивчення війни назвали звільнення Ізюма найбільшим військовим досягненням України після перемоги в битві за Київ.

В ході цієї операції були повністю розгромлені підрозділи самарського і башкирського СОБР Росгвардії, 237-й гвардійський десантно-штурмовий полк, інші підрозділи армії окупантів.

Після звільнення в Балаклії та Ізюмі було виявлено місця катування та масового поховання українців. Зокрема в лісі під Ізюмом була знайдена братська могила, в якій виявлено 447 тіл. Серед них – і тіло дитячого письменника Володимира Вакуленка, викраденого окупантами наприкінці березня з його хати в рідному селі Капитолівці. 

Про все це нагадує новий ролик Українського інституту національної пам’яті, презентований до річниці початку Слобожанської наступальної операції. Пам’ятаймо, що війна триває і для того, щоб вистояти, має бути формула перемоги: «Або ти – у війську, або ти – для війська». Як це зробили тисячі українців, серед яких – і співробітники УІНП, які зі зброєю в руках захищають нашу свободу.

У ролику використані відео з відкритих джерел, а також кадри журналістів Радіо «Свобода», «АрміяІнформ», «Суспільного», Володимира Карапчука.

Режисерка ролика – Діана Горда.