УІНП оголошує збір свідчень про людяні та мужні діяння під час війни

УІНП оголошує збір свідчень про людяні та мужні діяння під час війни

Після 24 лютого 2022 року поряд із відчайдушним героїзмом військових інформаційний простір був сповнений розповідями про цивільних українців, які в надзвичайно складних обставинах широкомасштабної агресії та окупації демонстрували мужність і людяність.

Памʼятаємо, як мирні жителі голіруч зупиняли військову техніку окупантів, як ризикували життям, щоб передати інформацію нашим воїнам чи врятувати життя інших, як херсонці та енергодарці виходили на протести перед озброєними росіянами – і це лише кілька прикладів.

Важливо, щоб після перемоги у війні з російським агресором, в історії були зафіксовані не лише воєнні злочини окупантів та спричинені ними трагедії, а й вияви людяності та мужності українців, які зміцнюють наше суспільство.

Тому в перші роковини широкомасштабного вторгнення РФ Український інститут національної памʼяті започатковує збір свідчень (інформації) про праведні (людяні) та мужні діяння, здійснені під час російсько-української війни.

Ми беремо до уваги весь період війни, починаючи з 2014 року.

Йдеться про факти допомоги, порятунку та мужніх вчинків, здійснених цивільними на окупованій чи прифронтовій території.

На першому етапі проєкту Інститут збиратиме, аналізуватиме, систематизуватиме та зберігатиме ці історії. Також ми передбачаємо оприлюднення зібраних матеріалів (за згодою).

Запрошуємо медіа, громадські організації, освітні заклади, органи місцевої влади та громадян надавати інформацію для проєкту.

Правила подачі матеріалу – нижче. Також їх можна завантажити окремим файлом наприкінці новини.

Інформацію для проєкту приймаємо за електронною адресою: ua.bravehearts@gmail.com або за поштовою адресою: вул. Липська, 16, Київ, 01021.

За потреби додаткову інформацію можна дізнатися за телефоном: 050 986 84 08 – координатор проєкту Богдан Короленко.


Організаційна інформація

  1. Організація та збір інформації

    1. Організатором збору виступає Український інститут національної пам’яті. 

    2. До участі в організації та проведенні збору залучаються:

  • обласні державні адміністрації;
  • освітні заклади та бібліотеки;
  • громадські організації;
  • медіа;
  • громадяни України.

2. Вимоги до змісту та оформлення зібраної інформації:

2.1.Загальні:

2.1.1. Надіслані матеріали мають відповідати хронологічним та територіальним вимогам: містити інформацію про людяні й мужні діяння, які було вчинено з початку російсько-української війни цивільними на окупованій території чи в районі бойових дій (прифронтовій території).

2.2.2. Матеріал має бути цілісним і зрозуміло викладеним. Важливо долучити до текстового викладу принаймні один із наведених матеріалів: документи, свідчення очевидців (бажано щонайменше два), фото- та відеоматеріали, посилання на журналістські розслідування.

2.2.3. Автор може не надавати згоду на публікацію чи зазначити особливості (певний термін або умови), за яких буде можливою публікація історії.

2.2. Вимоги до фото:

2.2.1. Фото якомога кращої якості надсилати в електронному форматі.

2.2.2. До фотографії потрібно надати коментар: 

- автор та/або джерело фото;

- опис фотографії, що на ній зображено;

- час, коли зроблено фотографію. У випадку, коли невідома точна дата, вказати приблизні часові межі.

2.3.Вимоги до документів:

2.3.1. Документи можна надсилати й у вигляді фотокопії, і в друкованому вигляді. Потрібно зазначати місце зберігання оригіналу документа.

2.3.2 Додати опис та датування документа. 

2.4. Вимоги до свідчень:

2.4.1. Записані усні та письмові свідчення повинні подаватися повністю, зі збереженням авторської мови, без редагування.

2.4.2. До свідчення потрібно додати короткі біографічні дані про кожного оповідача (прізвище, ім’я, по батькові, рік народження, місце проживання).

2.4.3. Свідчення повинно містити дату його написання, свідок власноруч зазначає, що з його слів записано правильно, дає згоду на публікацію свідчень (зразок додається) і підтверджує це власним підписом, також свідок може не надавати згоду на публікацію чи зазначити особливості (певний термін або умови), за яких буде можливою публікація свідчення.

2.5. Інформацію на розгляд до Українського інституту національної пам’яті потрібно надсилати на поштову або електронну адреси: вул. Липська, 16, Київ, 01021, ua.bravehearts@gmail.com.

2.6. У супровідному листі необхідно вказувати прізвища, імена та по батькові тих, хто зібрав та надіслав інформацію, сферу діяльності, контактні телефони та електронні адреси.

2.7. Надіслані матеріали будуть включені до зібрання мужніх та праведних діянь. Інститут здійснюватиме оприлюднення зібраних матеріалів за згодою авторів та залишає за собою право відбору історій для публікації.