УІНП та МВС підписали меморандум про співпрацю задля збереження пам’яті про героїв війни

УІНП та МВС підписали меморандум про співпрацю задля збереження пам’яті про героїв війни

Підписання Меморандуму про співпрацю між Міністерством внутрішніх справ України та Українським інститутом національної пам’яті відбулося 12 вересня під час презентації проєкту «Герої МВС».

«Кожен день війни, яка триває сьомий місяць, забирає життя наших героїв. При цьому події настільки швидко розвиваються, що з часом втрачається пам'ять про те, що відбувалося день, тиждень, місяць тому. Відтак команда МВС створила проєкт про героїв, які працювали весь час для того, щоб повернути території, або забезпечують порядок на звільнених територіях і тих, які межують із зоною бойових дій», – розповів міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський.

Робота над проєктом триває.

Момент підписання меморандуму. Документи підписують очільник МВС Денис Монастирський (зліва) та перший заступник, в.о. голови УІНП Максим Ярмистий (справа).

Меморандум про співпрацю між двома урядовими установами підписали очільник МВС Денис Монастирський (зліва) та перший заступник, в.о. голови УІНП Максим Ярмистий (справа).

У межах співпраці з Українським інститутом національної пам’яті записані історії про поліцейських, рятувальників, прикордонників, нацгвардійців будуть передані в Архів усної історії УІНП.

Український інститут національної пам’яті з 2014 року записує усні свідчення про події новітньої української історії та збирає і зберігає задокументовані спогади про ключові події в історії України у XX столітті. Наразі в архіві інституту зберігається понад 1600 інтерв’ю. У 2021 році була презентована онлайн-платформа архіву, покликана надати дослідникам та усім зацікавленим вільний доступ до збережених свідчень.

«У межах співпраці з Міністерством внутрішніх справ ми створимо в Архіві усної історії окрему колекцію відеоматеріалів, куди увійдуть і ті відео, які були записані в процесі роботи над проєктом «Герої МВС», для подальшого збереження, наукового опрацювання та популяризації. Спільними зусиллями ми зможемо зберегти цю пам’ять і передати її прийдешнім поколінням, щоб пам’ятали, чого варта наша свобода і незалежність», – наголосив перший заступник, в.о. голови УІНП Максим Ярмистий.

На час воєнного стану доступ до онлайн-архіву обмежено –  це зроблено з метою безпеки осіб, які надавали свідчення і зараз можуть перебувати на тимчасово окупованих територіях. Як тільки це стане безпечно, вільний доступ до всіх колекцій усних спогадів буде поновлено.

Фото надані МВС України