УКФ спільно з УІНП запускають гранти на підтримку досліджень історико-культурної спадщини

УКФ спільно з УІНП запускають гранти на підтримку досліджень історико-культурної спадщини

У межах грантової програми «Культурна спадщина» на 2023 рік Український культурний фонд створив ЛОТ «Дослідження історико-культурної спадщини України». Він розроблений у співпраці з Українським інститутом національної памʼяті, щоб підтримати дослідників, які працюють з темами, що їх активно використовує російська пропаганда.

Про підтримку досліджень історико-культурної спадщини оголосили виконавчий директор УКФ Владислав Берковський та виконувач обов'язків голови УІНП Максим Ярмистий на пресконференції в «Укрінформі» 18 січня 2023 року. 

«Росія активно використовує історичні наративи у своїй пропаганді. Тим важливіше посилити імунітет українського суспільства до пропагандистських наративів ворожої держави, які побудовані на історичних фейках і спекуляціях довкола складних сторінок минулого. Це важливо і в умовах війни, і в повоєнній реальності», – зазначив Максим Ярмистий і подякував партнерам з Українського культурного фонду за спільні зусилля в цьому напрямку.

«Ось вже понад 30 років український народ бореться, зокрема, проти потужної інформаційної агресії, яку веде Російська Федерація. З новою силою свій інформаційний тероризм вони розпочали 24 лютого – у день повномасштабного вторгнення в Україну. Тому, щоб підтримати дослідників у сфері історико-культурної спадщини, які протидіють російській культурній експансії та міфам ворожої пропаганди, розвінчати культурні стереотипи, дослідити тематики, якими спекулюють росіяни для виправдання цієї війни, спільно з Українським інститутом національної пам’яті ми розробили новий ЛОТ «Дослідження історико-культурної спадщини України», заявки на який можна подати від 16 січня», – розповів Владислав Берковський.

Серед пріоритетів ЛОТ-у – підтримка нових досліджень, вироблення оновлених концепцій та підходів щодо важливих історико-культурних питань з контроверсійними поглядами в українському культурному просторі та які використовуються антиукраїнськими силами в маніпуляціях для виправдання російської агресії проти України. Детальніше про ЛОТ «Дослідження історико-культурної спадщини України» за посиланням.

Максимальна сума гранту, яку можна отримати на дослідження, становить 800 тисяч гривень. Кінцевий термін подачі заявки – 28 лютого 2023 року.

2 лютого, о 17:00, відбудеться вебінар для заявників цього ЛОТ-у. Детальну інформацію, як долучитись до вебінару, оприлюднимо згодом.

Фото надане Українським культурним фондом