Завершився добір кандидатур від громадськості до складу Національної комісії з реабілітації

Український інститут національної пам'яті завершив добір кандидатур від громадськості до складу Національної комісії з реабілітації.

18 грудня 2018 року на сайті Інституту було оголошено про початок прийому документів кандидатур від наукових установ та громадських об’єднань для заміщення 4 місць у складі комісії.

Порядок прийому документів проходив у відповідності до Положення про Національну комісії з реабілітації, що затверджене наказом Міністерства культури України №926 від 25.10.2018.

Прийом заяв тривав до 17 січня.

За цей час необхідні для участі в жеребкуванні документи подали три громадські організації: «Київське товариство політв’язнів та репресованих»,  Львівська міська громадська наукова організація «Центр досліджень визвольного руху» та «Одеський меморіал». Для участі в доборі вони подали кандидатури Василя Мірошниченка, Володимира Бірчака та Ігоря Комаровського відповідно.

21 січня 2019 року відбулось засідання комісії з добору кандидатур до складу Національної комісії з реабілітації від наукових установ та громадських об’єднань.  Комісія визначила, що відповідно до пункту 8 розділу IV Положення про Національну комісію з реабілітації, якщо науковими установами, громадськими об’єднаннями для участі у доборі кандидатур подано менше 4 кандидатур, або за рішенням комісії з добору кандидатур до участі у жеребкуванні допущено не більше 4 кандидатур, такі кандидатури вважаються автоматично добраними для призначення до складу Національної комісії без проведення жеребкування.

Таким чином комісія з добору вирішила вважати такими, що є автоматично добраними для призначення до складу Національної комісії без проведення жеребкування, кандидатури:

  • Мірошниченка Василя Миколайовича (від Громадської організації «Київське товариство політв’язнів та жертв репресій»);

  • Бірчака Володимира Мирославовича (від Львівської міської громадської наукової організації «Центр досліджень визвольного руху»);

  • Комаровського Ігоря Леонідовича (від Громадської організації «Одеський меморіал»).

Рішення комісії з добору зафіксоване у Протоколі засідання комісії №1 від 21.01.2019.

Завантажити протокол.pdf.

Останнім кроком у процесі створення Національної комісії з реабілітації стане наказ Голови Українського інституту національної пам'яті, яким буде затверджено персональний склад Національної комісії на підставі пропозицій державних органів, посадових осіб, наукових установ та громадських об’єднань.

Інститут повідомить про створення і початок роботи Національної комісії з реабілітації на своєму офіційному веб-сайті найближчим часом.

Матеріали по темі