ДАРТ передає в Архів усної історії УІНП відеозаписи свідчень про злочини РФ

Державне агентство розвитку туризму передає в Архів усної історії Українського  інституту національної пам’яті понад 20 годин відеозаписів інтерв’ю зі свідками злочинів, скоєних Росією під час повномасштабної війни проти України.

Інтервʼю записані на деокупованих Київщині, Чернігівщині та Харківщині.

Обмін записами відбувається в межах співпраці інституцій над створенням маршрутів пам’яті російсько-української війни.

Свідчення зібрані ДАРТ під час роботи над концепцією маршрутів памʼяті. Відеозаписи, з одного боку, фіксують історії людей, які пережили окупацію і стали свідками воєнних злочинів. А з іншого, – містять думки щодо того, як зберігати та вшановувати памʼять про війну в публічному просторі.

«Ці історії – неоціненні. І, можливо, саме вони допоможуть нам у створенні правильної концепції відвідування місць пам’яті війни. Ця концепція має стати результатом спільної роботи державних діячів, істориків, культурологів і людей, які безпосередньо пережили жахіття окупації. Сьогодні історія, фактично, створюється на наших очах. Ми всі є свідками страшних злочинів, які чинить на нашій території країна-терорист. З одного боку, якась частина людей хоче про них якомога швидше забути. З іншого – ми маємо все пам'ятати, щоб не повторити помилок минулого. Ці маршрути пам'яті насамперед створюються для майбутніх поколінь українців, які мають знати правду про цю війну й чітко розуміти, хто їхній ворог», – наголосила очільниця ДАРТ Марʼяна Олеськів.

Виконувач обовʼязків голови УІНП Максим Ярмистий зазначив, що меморіалізація війни є важливим завданням, яке стоїть перед державними інституціями та суспільством загалом:

«Це дуже чутливе завдання, адже нам потрібно знайти правильні мову й форми памʼятання. Щоб і зберегти памʼять та максимально чесно розповісти про події війни, і вшанувати жертв та героїв, і уникнути ретравматизації. Це виклик, впоратися з яким може допомогти суспільний діалог довкола того, якою має бути меморіалізація. Записані інтервʼю – також рух у цьому напрямку. Тому ми викладатимемо їх у публічний доступ, заохочуючи до обміну думками».

Фрагменти записаних інтервʼю ми поступово оприлюднюватимемо на онлайн-ресурсах ДАРТ та УІНП під хештегами  #Історіїмісцьвійни та #меморіалізаціявійни. Дивитися їх, зокрема, можна буде на ютуб-каналі Українського інституту національної памʼяті. Повні версії інтервʼю будуть оприлюднені для перегляду після відкриття доступу до онлайн-платформи Архіву усної історії.

Про Архів усної історії

Збереження усних спогадів про знакові історичні події – важлива складова роботи Українського інституту національної памʼяті. Для цього був створений Архів усної історії, який наразі налічує понад 1600 спогадів. Він містить колекції свідчень про Революцію гідності; російсько-українську війну, починаючи з 2014 року; національно-визвольні змагання; Чорнобильську катастрофу тощо. Частину спогадів співробітники Інституту записують самостійно, частина передана партнерами для зберігання та оприлюднення.

Щоб надати доступ до зібраних матеріалів усім охочим, а насамперед дослідникам і журналістам, Інститут у 2021 році запустив онлайн-платформу Архіву усної історії. З початку повномасштабної війни Росії проти України вільний доступ до платформи тимчасово закрито з міркувань безпеки, але Інститут продовжує приймати записи усних свідчень на зберігання.