Інститут передав Міністерству у справах ветеранів переліки загиблих захисників і місць їх поховання

Інститут передав Міністерству у справах ветеранів переліки загиблих захисників і місць їх поховання

8 грудня, під час пресконференції в агентстві «Укрінформ», Український інститут національної пам’яті передав у відання Міністерства у справах ветеранів України перелік військових, які загинули в зоні бойових дій на сході України, та  перелік військових секторів на кладовищах. Обидва переліки інститут вів з 2014 року.

Від початку російсько-української війни Український інститут національної пам’яті збирав дані про загиблих захисників України, щоб гідно вшанувати їхню пам’ять. Інформацію про місця поховань воїнів інституту надавали Київська міська державна адміністрація та обласні державні адміністрації. Як розповів перший заступник голови УІНП Максим Ярмистий, було вирішено передати цю інформацію Міністерству у справах ветеранів як профільному органу державної влади, що займається питаннями увічнення пам’яті загиблих військових. На момент передачі була узагальнена інформація про 524 військових сектори на кладовищах, на яких поховано 1714 захисників.

Як розповів начальник відділу обліку та збереження місць пам’яті УІНП Павло Подобєд, переліки, які зібрав та передав інститут, включали:

  • прізвища, імена та по батькові загиблих;
  • їхні посади та назви підрозділів, в яких вони служили;
  • дату й місце загибелі;
  • місце поховання;
  • інформацію про прижиттєві та посмертні нагороди.

За словами державного експерта експертної групи меморіальної роботи та з питань нагород Директорату громадянської ідентичності та ветеранського розвитку Мінветеранів Максима Зубова, об’єднання даних, які надав інститут, і тих, якими володіє міністерство, дасть змогу створити детальніший та об’ємніший перелік місць поховань загиблих захисників, над чим далі працюватиме міністерство.

Також Максим Зубов зауважив, що продовжується робота над законопроєктом «Про національне військове меморіальне кладовище», який закладе законодавчу основу для створення військового меморіалу.

«Створення секторів військових поховань дає змогу формувати одночасно українську мілітарну традицію і традицію вшанування пам’яті. І через це входити в глобальнішу тему формування української ідентичності як національної, так і громадянської», – сказав радник міністра у справах ветеранів Василь Павлов.

Детальніше про сектори військових поховань