Триває проєкт «Українсько-німецькі історичні діалоги». 18 вересня долучайтеся до другого семінару

Триває проєкт «Українсько-німецькі історичні діалоги». 18 вересня долучайтеся до другого семінару

11 вересня стартував проєкт «Українсько-німецькі історичні діалоги», який Український інститут національної пам’яті реалізовує спільно з німецькою громадською організацією Bamberg:UA. У межах проєкту у вересні-жовтні 2021 року передбачені  чотири зустрічі-діалоги (семінари) на тему «Україна у Другій світовій війні: непроговорена історія».

За допомогою цього проєкту ми прагнемо, серед іншого, заохотити публічні українсько-німецькі дискусії на історичні теми, збільшити рівень знань про українську історію серед німецьких громадян, посилити комунікацію між науковими та освітніми історичними колами України та Німеччини для обговорення складних питань історії або тем, що становлять спільний інтерес.

Усі чотири семінари проходять на платформі Zoom та забезпечені послідовним перекладом на українську та німецьку мови. Формат передбачає 30-хвилинні виступи двох доповідачів – історика з Німеччини та історика з України і 30-хвилинну сесію питань-відповідей із залученням аудиторії. Поступово матеріали та відеозаписи семінарів викладатимуться у відкритий доступ на сайті Українського інституту національної пам'яті.

Перший онлайн-семінар на тему «Початок Другої світової війни. Роль сторін» відбувся 11 вересня. На ньому виступили Іван Патриляк, доктор історичних наук, професор, декан історичного факультету Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, та Вільфрід Їльге, історик Східної Європи, експерт з України в Центрі міжнародних миротворчих операцій в Берліні, фахівець з сучасної історії та політики в Чорноморському регіоні, а також з питань внутрішньої, регіональної та зовнішньої політики в поточному російсько-українському конфлікті.

Історики розглянули серед іншого політичні процеси напередодні Другої світової війни, українське питання у сфері великої європейської політики, співпрацю Третього Райху та Радянського Союзу до і після укладення Пакту Молотова – Ріббентропа і таємного протоколу до нього, а також відзначили, що концепція поділу світу на сфери впливу або сфери особливих інтересів, що домінувала в європейській політиці того часу, заохотила обидва тоталітарні режими до реалізації своїх експансіоністських намірів.

18 вересня, з 12:00 до 13:30 за українським часом та з 11:00 до 12:30 за німецьким часом, відбудеться другий онлайн-семінар у межах проєкту на тему «Українські остарбайтери та військовополонені». Запрошеними спікерами семінару є Тетяна Пастушенко та професор Дмитро Злепко.

Для участі у семінарі потрібно зареєструватися за: посиланням: https://forms.gle/f6CN9Tfm7nqEvJ9r8*.

Зареєстровані учасники отримають дані для входу на онлайн-семінар.

Тетяна Пастушенко – кандидат історичних наук, співробітниця Інституту історії України Національної академії наук України, завідувачка міжкафедральної лабораторії «Центр усної історії» історичного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка, членкиня Української асоціації усної історії.

Дмитро Злепко – професор, історик, фахівець з історії Східної Європи, викладач філософського факультету Українського вільного університету у Мюнхені. 

* Реєструючись, ви даєте згоду на обробку ваших даних. Організатори беруть на себе зобов’язання жодним чином не поширювати зібрану інформацію.

Стежте за оновленнями проєкту на сайті УІНП: https://bit.ly/2Xgslte