Українську виставку «Комунізм = Рашизм» презентували в країнах Балтії

Українську виставку «Комунізм = Рашизм» презентували в країнах Балтії

Виставку «Комунізм = Рашизм», яка цього літа експонувалась в Україні, показують в Естонії, Литві та Латвії.

До 9 січня 2023 року виставка працюватиме у старому центрі естонського Таллінна. Окремо її відкриття відбулося в Міністерстві закордонних справ Естонії.

«Так само як Голодомор був геноцидом 90 років тому, Російська Федерація й зараз робить в Україні геноцид. Злочини комуністичного режиму не були покарані, й тому зло відтворило себе. Лідерів нинішньої  російської агресії потрібно притягнути до  відповідальності та віддати під суд», – наголосив міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу.

Відкриття виставки у МЗС Естонії

У центрі латвійської столиці – Риги з виставкою можна ознайомитись на площі Стрільців. У її презентації взяв участь президент Латвійської Республіки Егілс Левітс. Директор Архіву національної пам’яті Ігор Кулик провів екскурсію очільнику держави та наголосив, що в історії України та Латвії періоду перебування під комуністичним тоталітарним режимом є багато спільного.

Крім Риги виставку демонструють у шести латвійських містах: Даугавпілс, Валмієра, Валка, Кекава, Прейлі, Ульброка.

Відкриття виставки у Ризі. На фото Ігор Кулик та Президент Латвії Егілс Левітс

У столиці Литви – Вільнюсі виставка «Комунізм = Рашизм» відкрилася в Музеї окупацій та боротьби за свободу. З наступного року її покажуть у школах Литви. 

Вхід – безплатний. Інформація на стендах подана мовами країн Балтії.

«Сьогодні весь світ прирівняв путінський режим до нацизму та фашизму. На мій погляд, комунізм — це той самий нацизм, лише набагато гірший, тому недарма в назві виставки ці поняття тотожні. За допомогою цих матеріалів ми доводимо, що СРСР та РФ – це злочинні режими, які завжди мали на меті знищити Україну. Й наші громадяни зараз віддають життя не лише за свою свободу, а й обстоюють безпеку в Європі», — наголосив директор Архіву національної пам’яті Ігор Кулик.

Довідково.

Виставка «Комунізм = Рашизм» показує паралель між злочинами СРСР та сучасної Росії. Доводить, що страшні події, які сталися після повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року, є продовженням геноциду проти українців, який чинив Радянський Союз. Масові розстріли, катування, мародерство, переслідування за українську мову, культуру відбувалися і в ХХ, і в ХХІ столітті. Одна з причин повторення цих злочинів  – їх забуття та непроговорення на належному рівні. Виставка «Комунізм = Рашизм» розповідає 13 історій українців, які постраждали від комуністичного та рашистського режимів. Створена на основі архівних документів Центрального державного архіву громадських об'єднань України, державних архівів Львівської, Житомирської, Миколаївської, Вінницької, Волинської областей, сучасних світлин та задокументованих злочинів сучасної російської армії.

Автори виставки: директор Архіву національної пам‘яті Ігор Кулик та комунікаційниця Архіву Дарина Рогачук.

Над проєктом працювали: Олександр Денисенко, Тетяна Прись, Анна Ряба, Світлана Старовойт, Євгеній Янкевич.

Партнер: Національний музей Революції Гідності.

Фото: пресслужба МЗС Естонії, пресслужба Президента Латвії