Віртуальний музей російської агресії презентували 19 жовтня

Віртуальний музей російської агресії презентували 19 жовтня

19 жовтня Український інститут національної пам’яті разом із партнерами презентував інтернет-портал «Віртуальний музей російської агресії». Це один із перших у світі цифрових інструментів із забезпечення доступу до правди про ключові події та злочини, скоєні під час окупації Російською Федерацією територій України – Криму та частини Донецької та Луганської областей.

Голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович під час презентації проєкту наголосив, що Віртуальний музей російської агресії – це важливий інструмент збереження пам’яті та доступу до правди. Вимір пам'яті, історичних наративів є полем запеклого російсько-українського протистояння. Росія веде війни пам’яті та прагне переписати історію. Збереження та поширення історичної правди про події в Криму та на Сході України – один з небагатьох доступних і дуже дієвих інструментів боротьби з Росією.

Голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович стоїть і розповідає про проєкт. Ще чотири учасники презентації сидять на фоні сторінки сайту на великому екрані.

Політика Російської Федерації у сфері історичної пам’яті сьогодні має два головних завдання. Перше – дати російському народу цінності, навколо яких можна об’єднатись. Такими цінностями є символи воєнних перемог минулого, серед яких особливе місце займають перемога у «Великій вітчизняній війні» та Крим як місце військової слави та культурний фронтир. Друге завдання – сконструювати та закріпити в міжнародному науковому дискурсі такий історичний наратив, який дасть змогу легітимізувати агресію РФ проти України, спершу серед звичайних людей через поняття «історичної справедливості», згодом через прийняття відповідних політичних рішень на міжнародному рівні.

Соціологічні опитування серед росіян показують, що виняткова увага російського суспільства до теми Криму може змагатися лише з фокусом на темі «перемоги у Великій вітчизняній війні». Російські громадяни підтримують неправомірну анексію Криму як дію, яка була вчинена заради «правди», «справедливості» і «пам’яті героїчного минулого» – категорій, що, на думку росіян, перевершують усі інші фактори. Така підтримка надає цим категоріям особливої сили — сили виправдати та легітимізувати в очах соціуму інші неправомірні дії, якщо вони будуть належним чином інтерпретовані та пояснені. Особливість воєн пам'яті та злочинів проти історії, які здійснює РФ, у тому, що агресія здійснюється не лише проти країн-сусідів, але й проти власного народу. Викривлення історії та репресивні законодавство й правова практика в історичній сфері множать страх та змушують російських громадян до покори в судженнях. На тих, хто скорився, чекає винагорода – «гордість за велич» та відчуття вседозволеності. Таким чином поєднання пропаганди та репресивних практик зміцнює російський тоталітарний режим, який делікатно прикривається терміном «авторитарна демократія». 

Віртуальний музей російської агресії – це перш за все проєкт про пам’ять, але також він безпосередньо стосується права – сфери перехідного правосуддя.

Інформація, зібрана на інтернет-порталі, не лише верифікується Міністерством юстиції України, Міністерством закордонних справ України та Офісом Генерального прокурора і прокуратурою АР Крим та міста Севастополя, але й може використовуватися державними органами. Як зауважив Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич: «Українська Держава пам’ятає, знає, працює і буде робити все для того, щоб сама окупація була припинена та були подолані її наслідки. Усі кейси [злочинів та правопорушень], задокументовані на порталі, є верифікованою інформацією в тому числі на базі звітів міжнародних організацій». Збереження та забезпечення доступу до цієї інформації допоможе протистояти прийомам російських політиків та науковців, які намагаються в заданих російською владою доктринальних рамках сконструювати альтернативну історичну та правову реальність.

Люди у приміщенні та сім спікерів презентації на фоні виведеного на екран сайту.

У презентації взяли участь (зліва направо) голова Українського інституту національної пам’яті Антон Дробович, виконавча директорка Центру дослідження безпекового середовища «Прометей» Аліна Майорова, міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко, виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Олександр Сушко, Постійний Представник Президента України в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич, заступниця начальника департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора Зера Козлиєва, керівник прокуратури АР Крим та міста Севастополя Ігор Поночовний.

У своїх промовах усі учасники серед іншого підкреслювали важливий чинник консолідації зусиль державних структур та громадського сектору. До роботи над проєктом у частині консультування та верифікації фактів, представлених на порталі, долучилися Міністерство закордонних справ України та Міністерство юстиції України, а також авторитетні українські неурядові організації, що після початку російської агресії займаються документуванням злочинів, правопорушень та іншої важливої інформації щодо подій і наслідків збройного конфлікту на території України, надають допомогу жертвам війни.

Як зауважив у своєму виступі виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Олександр Сушко: «Цим проєктом була запущена якісна співпраця різних державних органів та понад десятка неурядових організацій. Це приклад культури взаємодії, яку треба розвивати і просувати».

Сьогодні створена та функціонує частина порталу, присвячена злочинам, що були вчинені під час російської агресії та окупації Криму. У майбутньому буде створена частина, що слугуватиме джерелом інформації про російські злочини на тимчасово непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей.

Детально про види інформації, представленої на порталі, та як ним користуватися можна дізнатися з відеозапису презентації:

Під час презентації виконавча директорка Центру дослідження безпекового середовища «Прометей» Аліна Майорова урочисто передала інтернет-портал «Віртуальний музей російської агресії» на баланс Українського інституту національної пам'яті.

Ініціатори та партнери проєкту відкриті до співпраці з іншими урядовими та неурядовими організаціями, які поділяють його мету. Закликаємо тих, хто володіє експертною інформацією про злочини та правопорушення внаслідок російської агресії та окупації українських територій, надавати дані для порталу та долучатися до створення текстів.

Віртуальний музей російської агресії створено спільними зусиллями:

  • Українського інституту національної пам’яті,
  • Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим,
  • Офісу Генерального прокурора,
  • прокуратури АР Крим та міста Севастополя,
  • Міжнародного фонду «Відродження»,
  • Центру дослідження безпекового середовища «Прометей». 

До роботи над проєктом долучилися авторитетні українські неурядові організації, що після початку російської агресії займаються документуванням  злочинів, правопорушень та іншої важливої інформації щодо подій та наслідків збройного конфлікту на території України, надають допомогу жертвам війни. Зокрема, партнерами проєкту стали:

  • Українська Гельсінська спілка з прав людини,
  • Кримська правозахисна група,
  • Центр глобалістики «Стратегія ХХІ» і часопис «Чорноморська безпека»,
  • Інститут Чорноморських стратегічних досліджень,
  • Регіональний центр прав людини,
  • Інститут демократії імені Пилипа Орлика,
  • Крайова Рада Українців Криму,
  • Центр громадянської просвіти «Альменда»,
  • громадська організація «Корпус справедливості»,
  • Кримськотатарський ресурсний центр,
  • інформаційне агентство «Центр журналістських розслідувань»,
  • Кримський інститут стратегічних досліджень,
  • Об’єднання родичів політв’язнів Кремля,
  • Центр прав людини ZMINA,
  • КримSOS,
  • Центр близькосхідних досліджень,
  • газета «Кримська світлиця»,
  • Міжнародна волонтерська спільнота «Інформнапалм».

Фото: В'ячеслав Ратинський