Віртуальний музей російської агресії назвали кращою ініціативою у сфері історичної пам’яті

Віртуальний музей російської агресії назвали кращою ініціативою у сфері історичної пам’яті

До Міжнародного дня прав людини 10 грудня Коаліція організацій, що опікується захистом прав постраждалих від конфлікту, відзначила найважливіші ініціативи у сфері захисту прав постраждалих від збройного конфлікту в Україні.

Віртуальний музей російської агресії отримав нагороду «Краща ініціатива у сфері історичної пам’яті стосовно російської збройної агресії». Нагородження відбулося 9 грудня у Представництві Президента в Автономній Республіці Крим / Офісі Кримської платформи.

Двоє чоловіків і жінка у приміщенні, один з чоловіків тисне руку іншому, голові Українського інституту національної пам'яті Антону Дробовичу, після вручення нагороди.

Нагороду для музею вручили голові Українського інституту національної пам'яті Антону Дробовичу. Фото Миколи Мирного

До Коаліції громадських організацій входять Кримська правозахисна група, Центр прав людини ZMINA, благодійні фонди «Право на захист», «Восток-СОС», «Stabilization Support Services»,  громадські організації «Донбас СОС», «Восток-СОС», «Крим СОС» та «Громадський холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ».

Віртуальний музей російської агресії Український інститут національної пам’яті з партнерами презентували у жовтні 2021 року. Це цифровий інструмент, який забезпечує доступ кожного до правди та фактів про ключові події і злочини, скоєні під час тимчасової окупації Росією Криму та війни на сході України. Також віртуальний музей слугує важливим інструментом збереження правди про російську агресію проти України, починаючи з 2014 року. Ресурс містить різнопланові дані російською та англійською мовами. Вся викладена інформація достовірна та базується на перевірених джерелах. Зараз на порталі діє модуль, присвячений тимчасовій окупації Криму, у розробці – друга частина, яка буде присвячена російсько-українській війні на Донбасі та окупації частин Донецької й Луганської областей.

Проєкт, з одного боку, може слугувати важливим і зручним джерелом інформації, зокрема, для аналітиків, міжнародників, дослідників, журналістів та тих громадських організацій, чия діяльність пов‘язана із захистом прав людини, миробудуванням або дотична до протидії російській агресії чи допомоги її жертвам. З іншого боку, проєкт акумулює результати роботи великої кількості організацій та активістів, які багато років поспіль фіксували факти про події війни та окупації, надає платформу для систематизації і викладу цієї інформації у форматі, доступному для різних аудиторій.

Віртуальний музей російської агресії створено спільними зусиллями:

  • Українського інституту національної пам’яті,
  • Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим,
  • Офісу Генерального прокурора,
  • прокуратури АР Крим та міста Севастополя,
  • Міжнародного фонду «Відродження»,
  • Центру дослідження безпекового середовища «Прометей».

Також до роботи над проєктом долучилися близько 20 авторитетних українських неурядових організацій.