Як шістдесятники вплинули на здобуття Незалежності – в Києві відбувся круглий стіл

Як шістдесятники вплинули на здобуття Незалежності – в Києві відбувся круглий стіл

Напередодні Дня Незалежності України 23 серпня 2019 року у День національного прапора в Музеї шістдесятництва відбувся круглий стіл «Роль шістдесятництва у здобутті незалежності України». Від Українського інституту національної пам’яті у ньому взяла участь співробітниця Управління наукового забезпечення політики національної пам’яті Любов Крупник.

Серед низки цікавих доповідей варто особливо відзначити виступи активних учасників тих подій, будівничих незалежності України: Богдана Гориня (тема доповіді: «Від національно-культурного руху до руху опору»); Олеся Шевченка (тема доповіді: «Правда і міфи про здобуття української незалежності»), а також Голови Всеукраїнського товариства політичних в'язнів і репресованих, дружини політв’язня Івана Сокульського Орини Сокульської (тема доповіді «Жертовність і героїзм видавців незалежних українських мистецько-політичних журналів 1980-х років»).  

Своїми спогадами про співпрацю українських борців за незалежність з литовським  «Саюдісом» поділилась очільниця Союзу українок з США  Людмила Вусик (тема доповіді: «Мій шлях із українськими шістдесятниками»). Модератором круглого столу була завідувач Музею шістдесятництва Олена Лодзинська, яка також виголосила доповідь на тему: «Шістдесятники у національно-визвольному русі України другої половини ХХ століття». Наступного дня 24 серпня 2019 р. більшість учасників круглого столу окремою колоною взяли участь у параді до Дня Незалежності.