Презентація книги «Майдан від першої особи. Регіональний вимір». Випуск 3

Презентація книги «Майдан від першої особи. Регіональний вимір». Випуск 3

Український інститут національної пам’яті упродовж п’яти років реалізує проект «Майдан: усна історія». Його метою є збереження пам’яті про Революцію Гідності, вшанування учасників подій, Героїв Небесної Сотні. Задля цього здійснено усноісторичне опитування очевидців та учасників масових протестних акцій, що проходили у столиці та регіонах.

На основі записаних інтерв’ю формується архів усної історії, а також підготовлено серію друкованих видань «Майдан від першої особи». У 2015 р. вийшов випуск «45 історій Революції Гідності», у 2016 р. – «Мистецтво на барикадах».

«Майдан від першої особи. Регіональний вимір» є третім випуском серії. Його метою є реконструкція подій місцевих майданів, адже під час Революції столиця перебувала в центрі суспільної уваги, а протестні рухи в областях – на її периферії. Заповнити цю прогалину та сформувати уявлення про Майдан як загальноукраїнське явище і покликаний збірник.

Випуск складається з 25 розділів – за кількістю регіонів України. Розділи подаються за назвами областей, розташованими в алфавітному порядку. У 2017 році вийшла перша частина випуску, до якого увійшли регіони, починаючи від Автономної Республіки Крим до Луганської області. Цього року видано другу частину з розділами про решту областей, в тому числі й про події у Чернівецькій області.

На відзначення п’ятої річниці Революції Гідності Українським інститутом національної пам’яті заплановано провести низку регіональних презентацій. До участі у презентації в Чернівцях запрошуються інтерв’юери, координатори збору усних свідчень, оповідачі з Чернівецької, Львівської, Рівненської, Волинської, Тернопільської, Івано-Франківської, Закарпатської та Хмельницької областей.

14 грудня 2018 р. Початок о 12.00

Місце проведення: м. Чернівці, вул. Кобилянської, 2

Буковинський медіа-центр «Belle Vue»

Вхід вільний

Спікери:

  • Тетяна Ковтунович, завідувач сектору обліку та збереження усних джерел Українського інституту національної пам’яті
  • Тетяна Привалко, координатор регіональних записів проекту «Майдан: усна історія» Українського інституту національної пам’яті
  • Петро Шимків, краєзнавець, член правління Тернопільського обласного об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка
  • Михайло Хомишак, фермер, голова ГО «Максимівська ініціатива»
  • Надія Тлумацька, вчитель, бібліотекар, заступник голови ГО «Максимівська ініціатива»
  • Борис Пошивак, координатор Громадської ради Майдану, голова ради Студентського Братства Львівщини
  • Марія Доманська, активістка луцького Євромайдану, журналістка інтернет-ресурсу «Громадське. Волинь»
  • Павло Гомонай, голова Громадського конвенту ужгородського Майдану
  • Сергій Штурхецький, доцент кафедри журналістики НаУ «Острозька академія»
  • Отець Валерій Сиротюк, настоятель собору Успіння Пресвятої Богородиці Української греко-католицької церкви

Модератор: Ганна Скорейко, директор Науково-дослідного центру буковинознавства, координаторка та інтерв’юерка усноісторичного опитування про події Революції Гідності у Чернівцях.

Матеріали по темі